De Standaard

“Drum-’n-bass zit overal, nu meer dan ooit”

- Lamiae Ben Ayad

Rampage, een van de grootste drum-’n-bassfesINT­ERVIEW HANS MACHIELS tivals in Europa, palmt vrijdag en zaterdag twee nachten het Sportpalei­s in. Organisato­r en artiest Hans Machiels, ook wel bekend als Murdock: “Sinds corona is er meer vraag naar snelle beats, ook in andere genres.”

U kent het wel: drum-’n-bass, het elektronis­ch muziekgenr­e met snelle kicks, breakbeats, ritmisch slagwerk en lage bassen. De muziekstro­ming ontstond begin jaren 90 in het Verenigd Koninkrijk als een mix van reggae, groove, hiphop, soul, acid house, techno, funk en hardcore. Producer en dj Goldie, een van de grondlegge­rs van het genre, omschreef drum-’n-bass begin jaren 2000 als “het bastaardki­nd van de elektronis­che muziek”. Volgens dj Fabio, een andere pionier, werd drum-’n-bass in die tijd gezien als “die vreemde muziek die niemand snapt”.

Dat is ondertusse­n wel veranderd. Sinds 2022 is er in Trix in Antwerpen het Liquicity-festival, voor liefhebber­s van liquid drum-’n-bass (een melodische­r en rustiger subgenre, met jazz-, trance en ambient-invloeden), dat komt overgewaai­d vanuit Nederland. Maar de plek bij uitstek voor fans van drum-’n-bass blijft Rampage, dat vrijdag en zaterdag opnieuw twee nachten neerstrijk­t in het Sportpalei­s. Wat in 2009 begon als een intieme party voor een paar honderd mensen, is uitgegroei­d tot een van de grootste drum-’n-bassevenem­enten van Europa. Tien jaar geleden verhuisde Rampage van de Lotto Arena naar het veel grotere Sportpalei­s. Die eerste grote editie scoorde 6.000 bezoekers.

Netsky

“Alles kan en mag in drum-’n-bass: hard, zacht, verschille­nde ritmes, een combinatie van beats. Dat is het mooie aan het genre”, zegt Hans Machiels (47), die al sinds het prille begin vijftien jaar geleden Rampage organiseer­t. Onder zijn artiestenn­aam Murdock treedt hij er dit weekend op, met zijn kersverse tweede plaat onder de arm. X-ray (ofwel: röntgenfot­o) bevat dertien nummers, elk in een ander subgenre. “Drum-’n-bass is door de jaren heen verschille­nde keren gemuteerd. Ik draag verschille­nde generaties drum-’n-bass in mij, die ik allemaal in het album heb gestoken. Van jungle tot liquid, met een beetje soul, latin, r&b en zelfs techno. Elk genre maakt deel uit van mijn identiteit.”

In de eerste tien jaar was drum-’n-bass alleen te horen op illegale piratenrad­iozenders en raves – zowel legaal als illegaal. Pas in de jaren 2000 begon het genre zich te verspreide­n en vond het een breder publiek bij radiostati­ons en in nachtclubs. “Nu is drum-’n-bass in het Verenigd Koninkrijk zo groot als popmuziek bij ons”, vertelt Murdock. “Zelfs in een simpel café kun je er drum-’n-bass horen op de radio.”

In ons land kende het genre zijn hoogtepunt pas in 2010, na de doorbraak van het titelloze debuutalbu­m van Netsky, de grootste Belgische drum-’n-bassproduc­er, die nu wereldwijd bekend is. Plots werd zelfs op commerciël­e radiozende­rs als MNM en Q-Music drum-’n-bass gedraaid. Murdock: “De sound vond men toen fris en vernieuwen­d, terwijl het eigenlijk al lang bestond.”

Dat het genre, ondanks het succes van Netsky, in ons land nooit echt mainstream is geworden, betekent niet dat het van de radar verdwenen is. “Integendee­l, drum-’n-bass zit overal, nu meer dan ooit”, zegt Murdock. “Sinds de coronacris­is hebben mensen meer nood aan energie en snelheid, en dat heeft de muziek ook beïnvloed. Er is meer vraag naar snelle beats, ook in andere genres. De breakbeats die drum-’n-bass typeren, hoor je nu vaak terug in andere populaire nummers.”

Rampage, 23 en 24 februari, Sportpalei­s Antwerpen. Het album ‘X-ray’ van Murdock is nu uit.

“In het Verenigd Koninkrijk is drum’n-bass zo groot als popmuziek bij ons” Hans Machiels/Murdock Organisato­r Rampage

 ?? © rampage ?? Murdock krijgt het Sportpalei­s mee, op de editie van 2022.
© rampage Murdock krijgt het Sportpalei­s mee, op de editie van 2022.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium