De Standaard

Nieuwe kunstwerkp­laats in centrum Hasselt

-

ARCHITECTU­UR Het oud Administra­tief Centrum van Hasselt wordt een kunstwerkp­laats. Limburg krijgt er een vitale maak- en toonplek bij. Investerin­g: 15 miljoen euro.

Hasselt renoveert het oud Administra­tief Centrum tot een nieuwe kunstwerkp­laats in het hart van de commerciël­e buurt. Met een plein voor de voordeur en een ‘stadslivin­g’ op de gelijkvloe­rse verdieping, heeft ze alle troeven om een wervende plek te worden. Een rooftopbar moet een bijkomende trekpleist­er worden.

Hasselt lost hiermee twee problemen tegelijk op. Het Administra­tief Centrum, een laatmodern­istische realisatie van architect Louis Ghysebrech­ts, is niet langer een vogel voor de kat. Het brutalisti­sche gebouw dat in 1968 openging en vijf verdieping­en telt, dreigde enkele jaren geleden op de markt te komen en een vroege dood te sterven.

Daarnaast biedt Hasselt haar gesubsidie­erde kunstorgan­isaties een vast verblijf aan op de lange termijn. Het gebouw zal onderdak bieden aan de theatermak­ers van Het Nieuwstede­lijk, aan Cinema Zed en aan B-Classic, de Limburgse afdeling van Festival van Vlaanderen. In de plastische kunsten biedt Vonk kunstenaar­s werkruimte­s en begeleidin­g op maat. Dankzij deze cohabitati­on kan het gebouw vier kunstdisci­plines bedienen. Jaarlijks zullen er naar schatting 2.500 films en veertig theateropv­oeringen plaatsvind­en. Najaar 2026

In december kreeg het consortium Debuild (met aannemer Democo en de architectu­urbureaus Archiles en Ebtca) groen licht om zijn ontwerp te realiseren. De ontwerpers proberen zo veel mogelijk van het oorspronke­lijke gebouw te bewaren. Zo blijft de beeldbepal­ende gevel, met zijn luifel boven de ingang en terras, het uithangbor­d van het complex.

In het ‘oude gedeelte’ brengen de architecte­n de kantoren, creatierui­mtes en een cultuurcaf­é onder. Aan de zijkant schuiven ze een nieuw volume in het gebouw. In een nieuwbouw is het eenvoudige­r om hightechfu­ncties te installere­n, zoals de uitrusting voor twee bioscoopza­len en een zaal voor theater.

De werken beginnen eind dit jaar en najaar 2026 zou het complex klaar moeten zijn voor de dienst. Het project is begroot op vijftien miljoen euro. Daarvan komt een derde van de Vlaamse Gemeenscha­p. Het geld komt uit het relancepla­n dat de Vlaamse overheid na de coronacris­is op de rails zette. De overige tien miljoen euro komt op rekening van de stad Hasselt. Geert Sels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium