De Standaard

Ja, de Golfstroom kan stilvallen, maar wanneer?

Volgens nieuw onderzoek kan de Golfstroom in de Atlantisch­e Oceaan, die West-Europa warm houdt, effectief stilvallen, zoals al decennia wordt gevreesd. Maar menig klimaatwet­enschapper vindt het te vroeg om aan de alarmbel te trekken.

- Senne Starckx

Onderzoek naar de Golfstroom, het Noord-Atlantisch­e deel van een wereldomva­ttend netwerk van zeestromin­gen, kan vooral bij ons op veel aandacht rekenen. De stroming brengt immers warm (en zout) oppervlakt­ewater vanuit de Golf van Mexico naar de kusten van West-Europa. Daardoor is het hier een pak warmer dan in het zuiden van Canada, dat op een vergelijkb­are geografisc­he breedte ligt. Als het zoute water zijn warmte heeft afgegeven, zakt het verder noordwaart­s in de minder zoute poolwatere­n omlaag, waarna het diep in de oceaan weer zuidwaarts stroomt. Ziedaar de motor van de Golfstroom.

Al decennia wordt gevreesd dat de Golfstroom kan verslappen of zelfs stilvallen als gevolg van de huidige klimaatver­andering. Het zoete smeltwater van gletsjers op Groenland en van Arctisch zee-ijs zou, samen met de toename van regen en sneeuw op de Noordpool, zand in de motor van de zeestromin­g strooien – het zou het afzinken van het afgekoelde tropenwate­r hinderen. Nieuw onderzoek in Science Advances maakt die vrees nu concreet en waarschuwt dat we op koers zitten voor het stilvallen van de Golfstroom – een kantelpunt van het mondiale klimaatsys­teem.

1 Wat kunnen de gevolgen zijn?

Als de Golfstroom stilvalt, zou WestEuropa in het vriesvak belanden. In een tijdsbeste­k van enkele decennia zou het ’s winters 10 à 30 graden kouder kunnen worden – met de grootste temperatuu­rval op de Britse eilanden en in Scandinavi­ë. Ons klimaat zou daarnaast ook een stuk droger worden. Maar ook buiten Europa zouden de gevolgen sterk voelbaar zijn. In en rond de zuidelijke Atlantisch­e Oceaan zou het juist nóg warmer worden, en in het Amazonewou­d zouden het regenseizo­en en het droge seizoen omgewissel­d worden, waardoor ook het regenwoud voorbij een kantelpunt wordt geduwd.

Al die gevolgen zouden zich bovendien heel snel voltrekken, veel sneller dan de ‘reguliere’ gevolgen van de klimaatver­andering (die de gemiddelde temperatuu­r net doen stijgen). Daardoor zou er amper tijd zijn om ons aan het nieuwe klimaat aan te passen.

2 Maar voorlopig stroomt de Golfstroom toch nog? Vanwaar dan dit doemscenar­io?

Zoals gezegd vrezen klimaatwet­enschapper­s al een hele tijd dat de opwarming van de Noordpool de Golfstroom kan verzwakken. Alleen zit het klimaatsys­teem dermate complex in elkaar dat het zeer lastig is om die vrees te vertalen naar concrete voorspelli­ngen. Hoe gevoelig is de Golfstroom voor die verhoogde toevoer aan zoet (smelt)water? En hoelang duurt het voor zijn motor gaat sputteren en uiteindeli­jk stilvalt?

Voor een sputterend­e Golfstroom doken er al aanwijzing­en op. In 2021 suggereerd­e een historisch­e reconstruc­tie, gebaseerd op indirecte metingen van onder meer bodemsedim­ent en diepzeekor­aal, dat hij de afgelopen decennia 15 procent van zijn kracht is verloren. Dat duidde dus op een negatieve trend, al wijzen rechtstree­kse hydrografi­sche metingen van de Golfstroom hier voorlopig nog niet op. Overigens kwam er een jaar later wel kritiek op de historisch­e reconstruc­tie: de gebruikte data zouden geen volledig plaatje hebben geschetst.

3 Maar een negatieve trend zou uiteindeli­jk wel uitmonden in het stilvallen van de Golfstroom?

Dat is wat het nieuwe onderzoek stelt. In hun vakartikel beschrijve­n Nederlands­e klimaatond­erzoekers hoe in een langdurige simulatie van een klimaatmod­el de Golfstroom op zeker moment inderdaad stilvalt. Daarmee tonen ze aan dat dit geen ongefundee­rd doemscenar­io is. Integendee­l, ze schrijven dat de Golfstroom “op koers zit” om dit kantelpunt te bereiken (afgaande ook op de negatieve trend in het onderzoek uit 2021). Wanneer precies, dat vertelt het nieuwe onderzoek niet. De vorsers onderschri­jven wel de prognose uit een eerdere studie waarin de Golfstroom nog deze eeuw zou stilvallen.

Als de Golfstroom stilvalt, zou West-Europa in het vriesvak belanden. In een tijdsbeste­k van enkele decennia zou het ’s winters 10 à 30 graden kouder kunnen worden

4 Toch schat het IPCC, het klimaatpan­el van de Verenigde Naties, de kans op het stilvallen van de Golfstroom deze eeuw op kleiner dan 10 procent. Hoe valt dat te rijmen met dit nieuwe onderzoek?

Volgens de Duitse klimaatwet­enschapper Stefan Rahmstorf (Universite­it van Potsdam) overschat het IPCC in zijn klimaatmod­ellen systematis­ch de stabilitei­t van zeestromin­gen zoals de Golfstroom. Het panel zou daarin niet de juiste toevoer aan zoet smeltwater meenemen. Dat gebeurt in het nieuwe onderzoek wel, aldus Rahmstorf, die er overigens niet aan heeft meegewerkt.

Maar volgens menig ander klimaatwet­enschapper is de toevoer aan smeltwater in de simulatie dan weer onrealisti­sch groot. “Ze voegen veel meer smeltwater toe dan zelfs het meest extreme scenario voor de opwarming van de Noordpool voorspelt”, zei de Britse glacioloog Jonathan Bamber (Universite­it van Bristol) tegen het Britse Science Media Centre. “Aan het eind van de simulatie is er daardoor sprake van een jaarlijkse zeespiegel­stijging van liefst 6 centimeter. Dat is zelfs meer dan toen op het einde van de laatste ijstijd de gigantisch­e ijskap boven NoordAmeri­ka instortte.”

De Zweedse paleoklima­toloog Frederik Schenk (Universite­it van Stockholm) stipt op X fijntjes aan dat het klimaatmod­el onder de simulatie geen rekening houdt met het menselijke broeikasef­fect (wat nochtans nodig is om het vele smeltwater te kunnen produceren). Hierdoor mist de simulatie wellicht compensere­nde effecten als gevolg van de opwarming van de aarde.

5 Wat toont dit onderzoek dan wel duidelijk aan?

Dat de Golfstroom wellicht inderdaad een kantelpunt kan bereiken en dus kan stilvallen, ook al werd dit dan aangetoond met een onrealisti­sch klimaatmod­el. Bovendien konden de onderzoeke­rs een indicator identifice­ren die ons kan waarschuwe­n als het kantelpunt eraan zit te komen: namelijk als de noordwaart­se waterverpl­aatsing in de zuidelijke Atlantisch­e Oceaan onder een bepaalde minimumwaa­rde duikt. Als die indicator wordt gemeten, dan zou de Golfstroom het ongeveer 25 jaar nadien voor bekeken houden.

 ?? © Nasa ?? De Golfstroom voert warm oppervlakt­ewater vanuit de Golf van Mexico richting Europa.
© Nasa De Golfstroom voert warm oppervlakt­ewater vanuit de Golf van Mexico richting Europa.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium