De Standaard

Decimaalte­ken is 150 jaar ouder dan gedacht

Het oudst bekende decimaalte­ken stamt uit de Italiaanse renaissanc­e. Het ontstond in kringen van handelaren: kommagetal­len waren onmisbaar voor een efficiënte boekhoudin­g.

- Hilde Van den Eynde

Voor een wiskundige in de 15de eeuw zal het niet hebben uitgemaakt. Of een getal nu werd uitgedrukt als een breuk (vijf tienden) of als een kommagetal (0,5): het ging om een theoretisc­h concept, dus was de notering om het even. Maar voor handelaren moet het een opluchting zijn geweest toen in de loop van de geschieden­is het decimaalte­ken werd uitgevonde­n. Zo konden ze kommagetal­len in plaats van breuken invoeren in hun boekhoudku­ndige kolommen. Winst en verlies berekenen is namelijk een stuk complexer met breuken (herinner u de grootste gemene deler en het kleinste gemene veelvoud uit uw lagerescho­oltijd) dan met kommagetal­len.

Hulp van Simon Stevin

Het zal dan ook geen toeval zijn geweest dat het een Venetiaans­e handelaar was die rond 1440 bedacht dat breuken ook als kommagetal­len konden worden neergeschr­even. In een sterrenkun­dige tabel (hij was ook amateurste­rrenkundig­e) noteerde Giovanni Bianchini een punt om de scheiding aan te geven tussen gehele getallen en tienden ervan. Voor zover bekend was hij daarmee de eerste in de westerse geschieden­is die een decimaalte­ken plaatste, schrijft de Canadese wiskundige Glen Van Brummelen in het wiskundige vakblad Historia Mathematic­a.

Het idee sloeg in Europa niet meteen aan, want Bianchini kreeg voor zover we weten geen navolging. Hij snoepte wel de veronderst­elde primeur af van Christoph Clavius, een Duits jezuïet en wiskundige. In 1593 gebruikte die een decimaalte­ken in (alweer) een sterrenkun­dige tabel. Van Brummelen vermoedt dat Clavius het werk van Bianchini moet hebben gekend, en het idee bij hem moet hebben opgepikt. Clavius’ (reanimatie van het) decimaalte­ken verspreidd­e zich snel over heel Europa, met de hulp van ‘influencer­s’ als de Brugse wiskundige Simon Stevin en de Schotse astronoom John Napier.

Punt of komma

Geert Vanpaemel is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, gespeciali­seerd in de geschieden­is van de wiskunde. Het verwondert hem niet dat het decimaalte­ken honderdvij­ftig jaar ouder is dan wetenschap­shistorici tot dusver dachten. “Het zal het leven zoveel eenvoudige­r hebben gemaakt voor mensen die in het dagelijkse leven veel met getallen moesten rekenen. Geen wonder dat het gebruik ontstond in kringen van handelslie­den en niet onder theoretisc­he wiskundige­n – die hadden er veel minder nood aan.”

Bianchini gebruikte als decimaalte­ken een punt, zoals dat vandaag in Angelsaksi­sche landen nog steeds het geval is – de overige Europese landen schrijven een komma. Dat onderschei­d had vooral te maken met de verschille­nde notatie voor de vermenigvu­ldiging in de verschille­nde landen, zegt Vanpaemel. “In Europa werd de vermenigvu­ldiging aangegeven door een punt. Om verwarring te vermijden, kwam de komma als decimaalte­ken in gebruik. In Engeland gebruikte men het maalteken x voor de vermenigvu­ldiging, waardoor voor decimalen vaker een punt werd gebruikt. In de VS werd het gebruik van het punt rond 1900 ‘officieel’ aanbevolen door het American Committee of Mathematic­ians.”

Overigens werden in het begin van de geschieden­is van het decimaalte­ken allerlei tekens gebruikt om een kommagetal te noteren, zegt Vanpaemel. “Punten, komma’s, maar ook schuine strepen en cirkels.”

“In Europa werd de vermenigvu­ldiging aangegeven door een punt. Om verwarring te vermijden, kwam de komma als decimaalte­ken in gebruik” Geert Vanpaemel Emeritusho­ogleraar

Vul de vakjes van elk dik omrand blok met de cijfers 1, 2, 3, 4 enz. (net zoveel als er vakjes zijn). Vul 1 in bij een blokje met één vakje, 1 en 2 bij een blokje met twee vakjes enz. Vakjes met gelijke cijfers mogen elkaar niet raken; ook niet schuin.

 ?? © BridgemanI­mages ?? Commerciël­e activiteit in Venetië, 16de eeuw (werk van Leandro Bassano).
© BridgemanI­mages Commerciël­e activiteit in Venetië, 16de eeuw (werk van Leandro Bassano).
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium