De Standaard

Rwandese strijders nemen miljoenens­tad Goma in de tang

Na zware gevechten hebben het Rwandese leger en gelieerde rebellen de Oost-Congolese miljoenens­tad Goma helemaal omsingeld. Honderddui­zenden ontheemden zijn achter de frontlinie terechtgek­omen, waardoor hulpverlen­ers hen niet meer kunnen bereiken.

-

Het nieuwe offensief van het Rwandese regeringsl­eger en de M23rebelle­nbeweging startte drie weken geleden en ondertusse­n slaagden ze erin om de stad Goma helemaal te omsingelen. Daardoor zitten nu zo’n 2 miljoen inwoners ingesloten. Vooral rond de stad Sake vonden zware gevechten plaats: 135.000 mensen sloegen er op de vlucht richting Goma. Sinds het uitbreken van de oorlog kwamen al 800.000 ontheemden terecht rondom de stad.

Dat de Rwandese/M23-troepen deze keer zo snel konden oprukken, heeft ongetwijfe­ld te maken met het feit dat de jongste maanden vanuit Rwanda verse strijders en modern oorlogsmat­erieel werden aangelever­d. Niet alleen het Congolese regeringsl­eger, maar ook de beter bewapende troepen van de VN-vredesmach­t werden zo in het defensief gedrongen.

Betrouwbar­e bronnen vertellen aan De Standaard dat het Rwandese leger in de buurt van Goma een moderne installati­e voor luchtgrond­raketten geplaatst heeft. “Het gaat om een vrachtwage­n met lanceerpla­tform en radarinsta­llatie. Zelfs Europese legers beschikken vaak niet over dit soort moderne wapentuig. Het lijdt geen twijfel dat het wapen vanuit Rwanda is aangevoerd.” Ook uit een scherpe verklaring van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken blijkt dat Rwanda/M23 momenteel de zware middelen inzet in Oost-Congo. “De VS roepen Rwandaopom­huntroepen­enhun systemen van luchtdoelr­aketten onmiddelli­jk terug te trekken uit Congo. Hun aanwezighe­id bedreigt de levens van burgers, VN

personeel en hulpverlen­ers.”

Verhongere­n of mishandeld worden

Sinds Rwanda zijn moderne raketinsta­llatie nabij Goma geplaatst

heeft, zijn de militaire kansen gekeerd. De Congolese Sukhoi-gevechtsvl­iegtuigen die van op de luchthaven van Goma opereerden kunnen niet meer ingezet worden, hetzelfde geldt voor de drones van het Congolese leger en de troepenhel­ikopters van de VN-vredesmach­t. “Het Rwandese leger beheerst nu het luchtruim, waardoor ook tegenaanva­llen van het Congolese leger en de VN-vredesmach­t bijna onmogelijk zijn.”

Omdat verschille­nde ontheemden­kampen pal op de frontlinie liggen, kwamen vele duizenden mensen letterlijk in een spervuur van kogels en granaten terecht. Een even groot probleem vormen de honderddui­zenden ontheemden die zich momenteel in de Rwandese bezettings­zone bevinden en daardoor niet meer bereikbaar zijn voor de hulpverlen­ers. “Af en toe kan een hulpkonvoo­i de frontlinie oversteken”, vertelt een hulpverlen­er, “maar dat is lang niet voldoende om de noden van alle ontheemden te lenigen. We hebben momenteel geen duidelijk zicht op hun situatie, maar we vrezen het allerergst­e.” Om toch maar aan eten te raken, pendelen ontheemden tussen het kamp en hun veldjes nabij hun woonplaats. “Maar de mannen die dat riskeren worden mishandeld of doodgescho­ten. Vrouwen die zich buiten het kamp wagen om voedsel te zoeken, worden verkracht. Het dilemma van die mensen is totaal: verhongere­n of mishandeld worden.”

Omdat de Rwandese/M23-troepen nu alle toegangswe­gen tot Goma controlere­n, wordt het veel moeilijker om voedsel vanuit het platteland naar de stad aan te voeren. Omdat vrachtwage­nchauffeur­s bij controlepo­sten allerhande taksen moeten betalen aan militairen en rebellen gaan de prijzen van voedsel en houtskool de hoogte in.

Vrees voor regionale oorlog

“We leven in permanente angst”, zegt Passy Mubalama van de vrouwenrec­htenorgani­satie Aidprofen vanuit Goma. “Er vielen al bommen en drones op dichtbevol­kte wijken van Goma en op de luchthaven. Het is lang geleden dat de oorlog zo dicht bij Goma kwam. We horen de gevechten, we horen de mortierins­lagen. We hebben schrik om naar het werk te gaan en

 ?? © afp ?? Al meer dan 1 miljoen ontheemden leven nu in kampen buiten de stad.
© afp Al meer dan 1 miljoen ontheemden leven nu in kampen buiten de stad.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium