De Standaard

Europa sluit akkoord met Rwanda over ‘geroofde’ grondstoff­en

- Koen Vidal

CONFLICTMI­NERALEN Net nu onderteken­en de EU en Rwanda een partnersch­apsakkoord over de vlotte toeleverin­g van kritieke grondstoff­en.

Maandag onderteken­den de Rwandese minister van Buitenland­se Zaken, Vincent Biruta, en de Europese commissari­s voor Internatio­nale Partnersch­appen, Jutta Urpilainen, een principeak­koord over de zogenoemde kritieke grondstoff­en die nodig zijn voor de groene omwentelin­g. Het feit dat de EU een akkoord met Kigali sluit op het moment dat het Rwandese leger een groots offensief voert in Oost-Congo is omstreden. Temeer omdat de deal over kritieke grondstoff­en gaat, waarvan een behoorlijk deel vanuit Oost-Congo naar Rwanda is gesmokkeld.

Door een groot deel van de provincie Noord-Kivu te bezetten en de provincieh­oofdstad Goma te omsingelen, wil het Rwandese leger een gemakkelij­ke doorgang creëren voor illegale grondstoff­en naar Rwanda.

“Toppunt van cynisme”

Met name de Congolese regering reageert ontzet. “Wij beschouwen dit partnersch­ap als een onvriendel­ijke daad jegens Congo die het wederzijds­e vertrouwen tussen Congo en de Europese Unie niet zal bevorderen.” Minister van Buiten

landse Zaken Christophe Lutundula vindt de houding van de EU uiterst ambigu: “De Europese autoriteit­en hebben het almaar over het beëindigen van het conflict in Oost-Congo, maar sluiten tegelijk een akkoord met Rwanda over grondstoff­en die uit Congolese bodem komen.” Lutundula is hard voor de EU: “Hiermee geef je Rwanda de middelen om Congo aan te vallen.”

Ook Nobelprijs­winnaar en ex

“De transitie in Europa dreigt doordrenkt te raken met het bloed van Congolese vrouwen en kinderen” Nobelprijs­winnaar en expresiden­tskandidaa­t

Denis Mukwege

presidents­kandidaat Denis Mukwege hekelt het partnersch­apsakkoord. “Met dit akkoord over conflictmi­neralen bereikt de Commissie het toppunt van cynisme op het vlak van geostrateg­ie, maar geeft ze evenzeer blijk van de dubbele standaard die de geloofwaar­digheid van de internatio­nale instelling­en ondermijnt.”

Het partnersch­ap moet Europa toelaten zijn groene ambities waar te maken, maar deze transitie dreigt “doordrenkt te blijven met het bloed van Congolese vrouwen en kinderen en bezoedeld te worden door de criminele activiteit­en van gewapende groepen”, stelt Mukwege.

Antiwester­se rellen

De Standaard vernam dat Europese diplomaten in Kinshasa de jongste weken verschille­nde tevergeefs­e pogingen deden om de Europese Commissie op andere gedachten te brengen. Zij vrezen dat het akkoord in Congo voor anti-Europese reacties zal zorgen.

Vorige week laaiden in de hoofdstad Kinshasa de frustratie­s over het aanhoudend­e conflict in OostCongo al hoog op. Daarbij werden Europese, Belgische en Amerikaans­e vlaggen besmeurd of verbrand. Er werden ook al verschille­nde wagens van westerse diplomaten met stenen bekogeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium