De Standaard

Minder blockbuste­rs en toch recordwins­t voor Kinepolis

De bioscoopgr­oep Kinepolis heeft met slimme marketing in 2023 nipt de recordresu­ltaten van 2019 overtroffe­n. Het is daarmee een uitzonderi­ng in een sector die de pandemie nog niet heeft verteerd.

- Pascal Dendooven

De recordwins­t voor Kinepolis van 56,3 miljoen euro is een verdubbeli­ng tegenover 2022, maar ligt slechts een fractie hoger dan in 2019. In de bioscoopwe­reld is het een resultaat dat over de tongen gaat, omdat de sector nog flink onder het niveau van voor corona presteert.

Kinepolis haalt op vergelijkb­are basis 73,5 procent van de bezoekersa­antallen van voor de pandemie. In 2023 nam het aantal bezoekers wel met 20,6 procent toe tegenover 2022, tot 35,5 miljoen.

In een bedrijf met veel vaste kosten zijn extra bezoekers belangrijk om de winst te verhogen. Dat Kinepolis toch recordresu­ltaten kan claimen, is te danken aan een combinatie van operatione­le uitmuntend­heid en gewiekst commerciee­l beleid, of anders gezegd: slimme marketing.

Premiumtic­kets

Kinepolis slaagt erin om naast gewone tickets meer dure premiumtic­kets te verkopen in ruil voor een betere zit- en beeldkwali­teit. Het gaat om stoelen met extra ruimte en/of speciale effecten afgestemd op de film. Er zijn ook 21 schermen besteld die filmbelevi­ng op de zijwanden van de zaal bieden. “De klanten die betalen voor meer beleving, zijn ook het meest tevreden”, zegt ceo Eddy Duquenne.

Kinepolis jaagt niet alleen meer inkomsten na, het is ook zeer gefocust op kosten vermijden en efficiente­r worden. Duquenne spreekt over een “zelflerend­e organisati­e”, waarbij medewerker­s een grote verantwoor­delijkheid krijgen en geprikkeld worden om met ideeën te komen.

Duquenne denkt dat de inkomsten per bezoeker nog lang niet aan hun plafond zitten. “In Antwerpen hebben ondertusse­n al onze stoelen een unieke QR-code, waardoor we op de individuel­e wensen van onze bezoekers kunnen inspelen.” Dat gaat van een glaasje champagne bestellen tot een vorm van televoting op bedrijfsev­ents in de Kinepolisz­alen. De innovatie is bijna klaar om gelanceerd te worden.

Aanbod uit Hollywood

Komen de grote bezoekersa­antallen van weleer nog wel terug? Duquenne ziet een directe samenhang met het aanbod uit Hollywood. “Het verband tussen de release van blockbuste­rs en ons bioscoopbe­zoek is één op één. Hollywood zit nog maar op driekwart van zijn kracht. Dat betekent dat onze rekken maar voor driekwart gevuld zijn. De vijf maanden lange staking in Hollywood hielp ook niet. Maar er komt in 2025 en 2026 heel wat op de markt. Ik zie de toekomst rooskleuri­g in”, zegt hij.

De verwachtin­gen voor dit jaar zijn minder duidelijk. Amerikaans­e bioscoopui­tbaters verwachten nog een moeilijk 2024, een beetje zoals het voorbije vierde kwartaal, dat het zonder Barbie- of Oppenheime­r- effect moest stellen. Heel wat bioscoopgr­oepen maken nog verliezen. In diverse landen staan grote groepen te koop. Zal Kinepolis de vogels vangen terwijl ze laag vliegen? De balans laat het alvast toe. Samen met het winstherst­el is afgelopen jaar ook de schuldgraa­d gezakt, van 3,7 keer de brutobedri­jfswinst naar 2,5 keer.

“Het verband tussen de release van blockbuste­rs en ons bioscoopbe­zoek is één op één” Eddy Duquenne Ceo Kinepolis

“We willen geen buitenspor­ige risico’s nemen. Onze strategie is een hoger dan gemiddeld rendement halen bij een lager dan gemiddeld risico”, zegt Duquenne, die wel aangeeft dat er kansen bekeken worden. De voorkeur gaat naar landen met een eerder jonge, groeiende bevolking en een stabiele overheid en economie. Canada, waar de groep met afstand de nummer twee is, is zo’n markt.

Zo’n grote groep aansturen, zou een uitdaging op zich zijn. Joost Bert, de hoofdaande­elhouder van Kinepolis, blijft voorzichti­g. “We gaan geen gekke dingen doen.” Bert ziet alvast het dividend verdubbeld tot 0,55 euro per aandeel. Dat levert zijn familie bruto 7 miljoen euro op.

 ?? © belga ?? Kinepolis slaagt erin om meer dure premiumtic­kets te verkopen in ruil voor een betere zit- en beeldkwali­teit.
© belga Kinepolis slaagt erin om meer dure premiumtic­kets te verkopen in ruil voor een betere zit- en beeldkwali­teit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium