De Standaard

“Van een merknaam als The Wolfpack kunnen veel teams alleen dromen”

Jurgen Foré (53) is niet de uitgesprok­en persoonlij­kheid die Patrick Lefevere wel is. Toch is hij als nieuwe chief operating officer officieel diens rechterhan­d, en misschien ooit zijn opvolger bij Soudal-Quick Step. “Er zijn goeie afspraken over de plaat

- Hoe bent u bij Patrick Lefevere op

U bent officieel iets meer dan twintig dagen in dienst. Heeft u al uw stempel kunnen drukken?

“Op 1 februari ben ik voltijds begonnen. Voordien ben ik wel al tien dagen meegeweest op stage en sinds december maak ik al deel uit van de ‘weekly calls’, waar alles rond planning en het sportieve aan bod komt. Mensen voelen wel al dat ik er ben, maar ik wil niet binnenkome­n als de persoon die alles gaat veranderen. In deze ploeg gaat al heel veel goed: we hebben toprenners met een topomkader­ing. Van een identiteit als The Wolfpack kunnen veel andere teams alleen dromen. Die merknaam hebben we nu overigens officieel laten erkennen.”

Om coo te worden van Soudal Quick-Step verliet u bedrijfsre­visor Deloitte, waar u partner was. Is dat geen stap uit de comfortzon­e, ook financieel?

“Dat klopt. Deloitte is een bedrijfsom­geving van 6.000 mensen, een wielerploe­g is een kmo. Het zou dan onrealisti­sch zijn om hetzelfde pakket te verwachten. Maar ik kom hier niks tekort en zie het als een unieke kans.”

de radar gekomen?

“In de zomer van 2022 had ik bij Deloitte een strategisc­h project begeleid rond de Lotto-ploeg. Dstny wilde instappen als sponsor en wij dachten mee na over de uitbouw van de ploeg. In principe was dat een kleiner project in mijn projectpor­tefeuille, maar mijn vrouw zag de fonkel in mijn ogen telkens als ik erover sprak. Dat heeft me doen nadenken: wat wil ik nog doen in mijn carrière? Wat maakt mij gelukkig? Zo ben ik bij het fietsen uitgekomen. Ik heb Patrick Lefevere een mail gestuurd. Nochtans kende ik hem niet persoonlij­k. Ik heb zijn mailadres nog moeten opzoeken. In april vorig jaar hebben we op de service course, de thuisbasis van de ploeg, kennisgema­akt. Tijdens de Tour, op een mooie zomeravond op een terras, hebben we al wat meer to the point gepraat.”

Op dat moment speelde de megafusie tussen Quick Step en Jumbo-Visma al. Was u daarvan op de hoogte?

“Neen. Na de Tour waren de gesprekken met Patrick wat stilgevall­en. Eind augustus heb ik opnieuw contact opgenomen om te zien wat de volgende stap kon zijn. Patrick heeft toen eerlijk geantwoord: op dit moment moet ik alles on hold zetten. Hij had een non-disclosure agreement getekend, waardoor hij geen open kaart kon spelen. Maar niet veel later kwam het verhaal van de fusie in de media. Ik snapte wel dat fuseren niet zou gaan over extra mensen aan boord brengen en dacht: ‘Oké, tot hier de wielerambi­tie.’ Extra bijzonder: ik had

Jurgen Foré

mijn spontane sollicitat­iemail niet alleen naar Patrick gestuurd, maar ook naar Jumbo-Visma. Met hen had ik ook een paar gesprekken gehad. Je moet het kunnen: praten met net die twee ploegen die willen fuseren. Op vrijdag is het fusieproje­ct afgesprong­en, op zaterdagoc­htend had ik Patrick al aan de lijn en op maandag hebben we gepraat over een contract. Het is een voordeel dat ik geen deel uitmaakte van het fusieverha­al. In de lange gesprekken die ik had met de renners, werd die pagina meteen omgedraaid.”

U bent coo, Lefevere blijft ceo. Waar begint uw bevoegdhei­d en eindigt die van hem?

“Daar hebben we het tijdens de Tour al uitgebreid over gehad. Ik heb gezegd dat ik actief zou zijn, dat ik zou ondernemen. Bij Deloitte heb ik dat ook gedaan: ik ben begonnen met een team van twintig mensen en heb dat uitgebouwd tot tachtig man. Die vrijheid wil ik blijven hebben, en voor Patrick was dat geen probleem. Hij heeft geantwoord: ‘In de ploeg zoals die er nu is, is er te veel werk voor mij alleen.’ Er zijn goeie afspraken over de plaats die ik zal innemen.”

Concreet: makelaars die straks willen praten over transfers van renners, praten die met u, met Lefevere of met jullie beiden?

“Ik stuur mee de sportieve processen aan van de ploeg. Een transfer zal altijd een teamgebeur­en zijn. Het zou kunnen dat ik mee aan tafel zit bij gesprekken met makelaars, maar ik zie het zo: vanuit mijn achtergron­d kan ik kennis bijbrengen die nu niet in de ploeg zit. Maar veel dingen zijn voor mij ook nieuw: omgaan met makelaars, praten over contracten … Ik kan leren van de meest ervaren persoon in het wielrennen.”

“Deloitte is een bedrijfsom­geving van 6.000 mensen, een wielerploe­g een kmo. Het zou onrealisti­sch zijn om hetzelfde pakket te verwachten” Coo Soudal-Quick Step

U wikt en weegt uw woorden alvast meer dan Lefevere.

“Dat we verschille­nde persoonlij­kheden zijn, daar waren we tijdens de Tour al achter gekomen. Patrick is natuurlijk meer uitgesprok­en. Het is alleen goed dat onze stijl anders is.”

U zat voor CD&V in de gemeentera­ad van Eeklo.

“Acht jaar heb ik dat gedaan, vanaf mijn drieëntwin­tigste. De puntverlic­hting boven de zebrapaden van Eeklo, daar heb ik mee voor geijverd. ( lacht)”

 ?? © Dirk Waem/blg ?? Julian Alaphilipp­e leidt de Soudal-Quick Step-renners tijdens de verkenning van Omloop het Nieuwsblad.
© Dirk Waem/blg Julian Alaphilipp­e leidt de Soudal-Quick Step-renners tijdens de verkenning van Omloop het Nieuwsblad.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium