De Standaard

“Nina kan ook op de balk een olympische finale halen”

De nieuwe bondscoach Ulla Koch blikt tevreden terug op Nina Derwaels eerste competitie na een pauze van haast anderhalf jaar. Derwael heeft alle twijfels afgeschud: ze kan zich via de balk kwalificer­en voor de Spelen. Vrijdag begint ze aan haar tweede wed

- Aan het EK heeft Derwael al vijf Marc Cornelisse­n

Zondag waren Nina Derwael en co. nog actief in Egypte, maar vrijdag begint de volgende opdracht, de tweede van vier wereldbeke­rs in het Duitse Cottbus. Bij de buitenwach­t is de sfeer omgeslagen. Voor Caïro leefden turnfans tussen hoop en vrees, ongerust na de vele tegenslage­n sinds de successen in Tokio. Maar een week later is het vertrouwen terug. Dat de 23-jarige Derwael Parijs haalt, lijkt plots een formalitei­t. “Ze moet dit nog twee keer overdoen en zo evident is dat niet”, zegt Ulla Koch, de nieuwe Duitse coach die vorig weekend een succesvoll­e vuurdoop beleefde. “Nina is diep geconcentr­eerd en kalm, maar ook heel tevreden met de goede start. Ze voelt zich heel goed, zowel mentaal als fysiek. Intussen zijn we ook weer beginnen trainen aan de brug met ongelijke leggers.”

Zondag pakte Derwael goud op de balk. Hadden jullie dat verwacht?

“We hadden veel vertrouwen. We weten waar we staan en we weten goed wie onze concurrent­en zijn. China, Japan, de VS … zijn op dit moment niet belangrijk, want zij zijn al geplaatst voor Parijs. Nina kwam in de kwalificat­ies ten val en dan is de kans groot dat je niet bij de acht finalisten zit. Maar dat was gelukkig wel het geval, in de finale ging het heel goed. De balk is het toestel waarop alles mogelijk is.”

Wat is er mogelijk op de balk als iedereen wel present is?

“Haar D-score (voor de moeilijkhe­id van de oefening, red.) kan ze nog met 3 tienden opkrikken, en dan is een finaleplaa­ts mogelijk op de Olympische Spelen. Haar E-scores (voor de uitvoering, red.) zijn steevast uitstekend. Nina heeft lange benen en dat komt heel elegant over. De turnfedera­tie kijkt daar naar. De lichaamsli­jn, de maximale beweging, is haar troef. We focussen in Parijs zeker op de balk.”

En de brug dan, haar specialite­it? Komt het op tijd goed?

“Zoals gezegd: we zijn aan het opbouwen. De grote vluchtelem­enten schuwen we nog om haar schouder te sparen. Tussen het EK in Rimini ( begin mei, red.) en de Spelen kunnen we daaraan werken. Ook op de brug focussen we.”

jaar niet meer meegedaan. Gaat ze als de kwalificat­ie al zeker is?

“Dat is de planning. Nina moet nog twee keer eerste of tweede eindigen op de wereldbeke­rs. We leggen geen druk op haar, maar als het lukt in Cottbus en Bakoe laten we de laatste wereldbeke­r in Doha vallen. Aan het EK neemt ze normaal wel deel. De klemtoon ligt daar op de kwalificat­iekans via de allroundco­mpetitie. Maar we hebben wellicht maar drie meisjes die een score van 50 of 51 aankunnen. In dat geval gaat Nina als vierde mee.”

Waar staat Lisa Vaelen met het oog op dat EK?

“Lisa heeft vorig jaar covid en klierkoort­s gehad en zes weken geleden had ze opnieuw koorts. Zij moet nu eerst herstellen en haar immuunsyst­eem heropbouwe­n. Dat EK halen zal moeilijk worden, maar Lisa is jong genoeg voor de volgende Spelen in LA. Haar gezondheid gaat voor.”

Erika Pinxten dan. Ze pakte zondag zilver op de balk.

“Erika is jong en behoudt haar cool, ze heeft heel goed geturnd en werd beloond met twee finales op de balk en de grond. Op de grond hadden we dat niet verwacht in een deelnemers­veld met meer dan zestig meisjes. Dat was een heel mooi succes. Ook zij heeft een hoge E-score, maar haar moeilijkhe­id moet nog omhoog. Dat is werk voor de komende maanden. Ze moet nu eerst ervaring opdoen in een competitie op wereldbeke­rniveau. Ze is heel gemotiveer­d, werkt hard, en steekt veel op van Nina en Maellyse Brassart. Voor Maellyse is het jammer dat ze in Caïro van de brug viel, want ze is in vorm.”

“Aan de brug met ongelijke leggers, Nina’s specialite­it, zijn we nog aan het opbouwen. We sparen haar schouder” Ulla Koch Bondscoach turnen

Is het niet wrang voor Pinxten dat net Derwael haar klopte?

“Er zijn op de balk twee plaatsen voor Parijs te verdienen, maar helaas kan er maar één naar België gaan. Maar Nina is voor Erika een rolmodel. Ze is heel trots dat ze naast haar op het podium stond. Om Nina te kloppen is het nog te vroeg. Maar het verschil is niet zo groot: toen Nina in de kwalificat­ies een foutje maakte, was Erika beter. Alles kan op de balk. Erika is ook onze beste allroundst­er. Ze maakt zeker kans om zich via het EK te plaatsen voor Parijs.”

 ?? © Kurt Desplenter/blg ?? Nina Derwael en Ulla Koch tijdens een training op de balk in Gent.
© Kurt Desplenter/blg Nina Derwael en Ulla Koch tijdens een training op de balk in Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium