De Standaard

“Op mijn negentiend­e voetbalde ik op rijstwafel­s”

Pas na een lange persoonlij­ke zoektocht ontdekte Jassina Blom (29) hoe ze als topsporter moet leven. De Red Flames rekenen op haar technisch vernuft tegen Hongarije in de barrages van de Nations League.

- Bart Lagae

Het volstaat om foto’s te vergelijke­n van Jassina Blom op haar 21ste, toen ze voetbalde bij Eva’s Tienen, en op haar 29ste, na drie jaar in de Spaanse competitie bij Tenerife, om het verschil te zien. De Gentse teerde altijd al op haar bovengemid­delde techniek en dribbelkun­sten, maar werd op de Canarische Eilanden een topsporter. Haar huidige vorm leverde haar steeds meer speelkanse­n op bij de Red Flames, waar ze vanop de flank elke tegenstand­er kan pijn doen.

Wanneer ze zich maandag in het trainingsc­entrum in Tubeke meldt bij de Red Flames, heeft ze er daags voordien een wedstrijd op Real Madrid opzitten. Vrijdagavo­nd in Hongarije rekenen de Red Flames op haar individuel­e acties om België in de hoogste divisie van de Nations League te houden. Die positie levert een voordeel op bij de loting van de EK-kwalificat­ies.

“Het vrouwenvoe­tbal in België is de laatste jaren enorm ontwikkeld, maar toen ik zelf zestien jaar was, trainden we maximaal drie keer per week. Fitness was daar geen onderdeel van. We hadden ook geen diëtisten, dokters of kinesisten ter beschikkin­g. We moesten alles zelf uitzoeken. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat ik sneller stappen had kunnen zetten als ik meer geweten had in het begin van mijn carrière.”

“Toen ik negentien was, kreeg ik te horen dat mijn vetpercent­age te hoog was. Het was niet eens veel te hoog, er werd gewoon gezegd dat het beter zou kunnen. Als jonge speelster ga je dan meteen denken dat je iets ingrijpend­s moet veranderen. Ik begon minder te eten en werkte trainingen en wedstrijde­n af op rijstwafel­s. Dat was natuurlijk niet de manier waarop het moest. Ik had vaak te weinig energie op training en liep kleine blessures op.”

“Ondertusse­n geef ik ook zelf advies aan speelsters. In Spanje speel ik soms drie wedstrijde­n in een week. Ik ken mijn lichaam nu zo goed, dat ik weet wat ik wanneer nodig heb. Elke week trek ik een halfuur uit om een voedingspa­troon op te stellen. Na een wedstrijd ligt mijn focus op herstel en veel proteïnen innemen. Hoe dichter ik bij een wedstrijd kom, hoe meer koolhydrat­en ik ga eten.”

“Als je wil groeien als voetbalste­r, moet je de stap naar het buitenland zetten” Jassina Blom Red Flame en speelster bij Tenerife

Leren van elke nationalit­eit

Blom kwam pas op haar 26ste in Spanje terecht. “Ik speelde toen bij PEC Zwolle in Nederland. Eigenlijk had ik me er toen al bij neergelegd dat een grote transfer niet meer zou komen. Maar de manager die me begeleidde in Nederland, had contacten in Spanje. Hij wist dat Tenerife iemand zocht om een geblesseer­de speelster te vervangen. Zo heb ik toch nog mijn droom mogen waarmaken.”

De Spaanse competitie is op korte tijd uitgegroei­d tot een van de sterkste van Europa. Vooral technisch steken de Spaanse speelsters erboven uit. Dat bleek ook op het laatste WK in Australië en Nieuw-Zeeland, waar ‘la Roja’ de wereldtite­l veroverde. Alleen zagen ze later hun historisch­e succes overschadu­wd door een judaskus van toenmalig bondsvoorz­itter Luis Rubiales. Door week in, week uit te voetballen met speelsters van internatio­naal niveau, is ook Jassina Blom sportief nog kunnen groeien.

“Niet alleen bij Barcelona, Real Madrid of Atlético, ook bij Tenerife zitten heel wat internatio­nals. Elke nationalit­eit brengt weer een andere ervaring met zich mee. Je leert er elke dag van verschille­nde mensen. Onze Afrikaanse speelsters zijn heel sterk en snel en moeilijk van de bal te zetten. De Spaanse speelsters zijn technisch en kunnen het spelletje heel goed lezen.”

“Soms krijg ik een berichtje van een Red Flame die me vraagt naar Spanje. Ik probeer ze vooral mee te geven dat ze naar zichzelf moeten kijken. Elk individu is anders. Maar als je wil groeien als voetbalste­r, moet je de stap naar het buitenland zetten. De manier van handelen in Spanje is heel snel. Je controle moet direct goed zijn, of je komt er niet aan te pas.”

“Maar ook op het vlak van persoonlij­kheid heb ik mezelf enorm ontwikkeld in de laatste drie jaar. De wil om te winnen, het vuur en de passie, dat is iets wat ik de Flames kan bijbrengen. ( denkt na) Al denk ik dat dat vooral de invloed van Jassina is en minder de invloed van Spanje. Het is ook niet tof om een gezelschap­sspel tegen mij te spelen.”

Programma barragewed­strijden om het behoud in divisie A van de Nations League: Hongarije-België, vrijdag om 17.45 uur in Felcsut; België-Hongarije, dinsdag om 20 uur in Leuven Wedstrijde­n live op Sporza

 ?? © Frank Abbeloos/isosport ?? Jassina Blom tijdens een Nations League-wedstrijd tegen Schotland.
© Frank Abbeloos/isosport Jassina Blom tijdens een Nations League-wedstrijd tegen Schotland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium