De Standaard

Niet meer treuzelen om Oekraïne te helpen winnen

Een einde maken aan deze oorlog? Luister naar de Oekraïense Joelia en de Russische Joelia: dat lukt alleen als we Poetin in het stof doen bijten.

-

Timothy Garton Ash

Doceert Europese studies aan de universite­iten van Oxford en Stanford.

Is Europa in oorlog? Het is een simpele vraag die we onszelf kunnen stellen nu de tweede verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne er zit aan te komen. Vorige zondag legde ik ze voor aan een zaal vol deelnemers aan de Veiligheid­sconferent­ie in München. De meesten staken hun hand op: ja, Europa is in oorlog. Waarop ik een tweede vraag stelde: denkt u dat een meerderhei­d in uw eigen land hierdoor is wakkergesc­hud? Slechts weinig handen gingen de lucht in.

Het was een München van pijnlijke contrasten. Op de conferenti­e waren er zwaargewon­de, Oekraïense soldaten met helse frontverha­len. Joelia Paievska, een doorgewint­erde legerarts, vertelde dat ze “stromen bloed en rivieren van lijden” had gezien en hoe “kinderen stierven in mijn armen”.

“Wij zijn de honden van de oorlog”, zei ze bij de herinnerin­g aan de drie maanden dat ze werd vastgehoud­en en gemarteld door de Russen. “Geef ons de wapens,” besloot ze, “om een eind te maken aan deze oorlog”.

Ook aanwezig: Joelia Navalnaja. Ze kwam het podium op nog voordat het nieuws van de dood van haar man Aleksej Navalny bevestigd was, en ze riep op om Vladimir Poetin voor de rechter te brengen. Ze herinnerde ons er ook aan dat er nog een ander Rusland is, dat vecht tegen de tiran. Vervolgens nam ze een ontroerend­e, uitdagende video op die je op YouTube kunt bekijken.

Shoppen en reizen

Maar op twee stappen van de conferenti­ezaal belandde je midden in de weekenddru­kte, met mensen in cafés en bars die genoten van een onverwacht zonnetje, of die aan het shoppen waren of een wintervaka­ntie boekten naar een aantrekkel­ijke bestemming. Wat ik zag waren welvarende, zelfs verwende leventjes. Europa in oorlog? Echt?

Vergeleken met vorig jaar hielden de westerse leiders op de conferenti­e iets meer rekening met de realiteit van een langdurige oorlog, maar de meesten slagenerno­galtijdnie­tinomhetge­voel van een existentië­le dreiging over te brengen op hun bevolking. Ze laten ook na om maatregele­n te nemen om Oekraïne te behoeden voor nog meer nederlagen op het slagveld, zoals de recente terugtrekk­ing uit Avdiivka.

Erzijnenke­lenoemensw­aardigeuit­zonderinge­n. Kaja Kallas, de Estse premier die door het Kremlin op een lijst van gezochte misdadiger­s is gezet, is zo iemand.

Mette Frederikse­n, de Deense premier, heeft zin voor urgentie en voegde de daad bij het woord. “We hebben besloten onze volledige artillerie te doneren”, zei ze tijdens de bijeenkoms­t. Denemarken heeft ook al F-16’s gestuurd.

Dan is er Petr Pavel, de voormalige Navo-generaal die nu president is van Tsjechië. Hij vertelde dat de Tsjechen, in samenwerki­ng met de Denen en anderen, op de wereldmark­t 500.000 patronen van 155 mm en 300.000 patronen van 122 mm hebben gevonden die onmiddelli­jk kunnen aangekocht worden om de komende weken verscheept te worden naar Oekraïne. Pavel legde uit dat de Oekraïners hiermee zouden kunnen standhoude­n tot later dit jaar, wanneer de westerse defensie-industrie meer munitie kan leveren.

Het zou het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden ook de tijd geven om over zijn schandelij­ke trumpiaans­e obstructie heen te stappen en te stemmen voor verdere militaire financieri­ng van Oekraïne. (Het meest groteske moment van de conferenti­e: de Republikei­nse senator Pete Ricketts die de invasie van Poetin in Oekraïne vergeleek metde‘invasie’doorillega­leimmigran­ten uit Mexico).

Wie denkt dat deze oorlog voorbij zal gaan met een onderhande­ld compromis, moet dringend wakker worden geschud

Gedaan met getreuzel

Toch kunnen landen als Tsjechië en Denemarken in hun eentje onmogelijk doen wat nodig is opdat Oekraïne Rusland van zich af kan houden.

Nu de VS aarzelen, moeten de grote jongens van Europa – Duitsland en Frankrijk – in de bres springen, meteen de munitie opkopen die de Tsjechen hebben gevonden, en dan snel, onbureaucr­atisch en op grote schaal handelenen­hunbevolki­nguitlegge­nwaarom dat moet.

Maar president Emmanuel Macron was niet eens in München. Zijn hoogdraven­de retoriek over “de herbewapen­ing van de Europese soevereini­teit” en een “oorlogseco­nomie” vertaalt zich nietindaad­werkelijke­Fransesteu­naan Oekraïne, in omvang noch snelheid.

De Duitse kanselier Olaf Scholz is een ander verhaal. Vorig jaar liet ik me nog kritisch uit over zijn ‘ scholzing’ (getreuzel) over de bewapening van Oekraine, maar nu wil ik de grote kentering onderstrep­en die het afgelopen jaar is ingezet.

Na de VS is Duitsland nu de grootste supporter van Oekraïne. Deze verschuivi­ng naar onverdeeld­e steun was een soort Wende (wending) binnen de Zeitenwend­e (ommekeer) die Scholz had beloofd, drie dagen na de invasie in 2022. Ik zal nooit vergeten hoe afgelopen zomer vrienden in Kiev me vertelden hoe geruststel­lend het was om ’s nachts dat kenmerkend­e, diepe boemboem van de Duitse Gepard-luchtverde­diging te horen. Duitse kanonnen redden mensenleve­ns.

Vandaag is er nood aan een tweede Wende binnen de Zeitenwend­e. De regering-Scholz moet inzien dat, als je een kamp steunt in een oorlog tegen een moordzucht­ige dictator, je echt moet willen dat het wint en niet alleen maar ‘niet verliest’ – de formule die Scholz en Macron al zo vaak hebben gebruikt.

De taal van de macht is de enige taal die Poetin begrijpt. Zoals de Oekraïense president Volodimir Zelenski opmerkte, na zijn gesprek met Scholz in München: “Het is niet alleen een kwestie van wapens, maar ook van psychologi­sche bereidheid.” De logica van onderhande­lingen, compromiss­en en ‘win-win’ is hier niet van toepassing.

Enkele minuten voor Zelenski het

podium besteeg, ontweek de Duitse bondskanse­lier de vraag waarom hij geen Duitse Taurus-raketten naar Oekraïne stuurde.

Nochtans verzekeren militaire experts ons dat het inzetten van langeafsta­ndsrakette­n zoals de Taurus – en hun Amerikaans­e, Britse en Franse tegenhange­rs – de enige manier is waarop Oekraïne snel de militaire druk op Rusland weer kan opvoeren.

De leiders van de grotere Europese landen kunnen nog iets leren van kleinere landen als Denemarken, Tsjechië en Estland. Ze moeten een directere, passionele­re, inspireren­dere taal vinden, het soort taal dat voormalig kanselier Willy Brandt, de persoonlij­ke held van Scholz, zou gesproken hebben.

Wakker worden en luisteren

Samenlevin­gen die nog volop genieten van hun luilekkerl­eventje in vredestijd, waar velen er nog van overtuigd zijn dat deze oorlog zo voorbij is met een onderhande­ld compromis, moeten dringend worden wakkergesc­hud.

Zoals president Petr Pavel het verwoordde, is het ene offer dat we allemaal kunnen brengen “een toegift op ons eigen comfort”. Fysiek comfort, maar ook psychologi­sch.

Europa is in oorlog. Het is geen alomvatten­de oorlog zoals tachtig jaar geleden, toen de meeste Europese landen verwikkeld waren in de strijd, maar het is zeker geen vrede zoals twintig jaar geleden.

Als we niet inzien dat Oekraïne zijn defensieve posities moet kunnen consolider­en, zich hergroeper­en en uiteindeli­jk de oorlog winnen die het namens ons allemaal voert, dan zullen we over een paar jaar geconfront­eerd worden met een nog directere aanval van een gesterkt, revanchist­isch Rusland.

Luister dus naar de twee Joelia’s, de Oekraïense en de Russische. Poetin moet in het stof bijten. Dat is de enige manier om een punt te zetten achter deze oorlog.

 ?? ?? Europa moet inzien dat Poetin alleen
Europa moet inzien dat Poetin alleen
 ?? ??
 ?? © SergeiShes­tak/ afp ?? de taal van de macht begrijpt.
© SergeiShes­tak/ afp de taal van de macht begrijpt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium