De Standaard

Post! Het geld voor de transitie is op

-

Eergistere­n werd ik bedankt voor bewezen diensten. Niet omdat ik mijn functie niet naar behoren uitvoerde, drukte het voltallige bestuur me op het hart. Wel omdat onze organisati­e slechts beperkte subsidies krijgt en ik niet bijdraag aan de zuivere basisopdra­cht. Die opdracht houdt in dat we de transitie naar een sociaal rechtvaard­ige en duurzame samenlevin­g in de Vlaamse culturele sector helpen te versnellen. Ondanks de groeiende uitdaginge­n zijn de precaire subsidies om ze te lijf te gaan de jongste jaren gekrompen, dus ook in ambitie en draagwijdt­e. Mocht je je afvragen waarom het bestuur die boodschap bracht en niet de coördinato­r: die zit uitgeblust thuis.

De impact van de netwerkend­e organisati­e is moeilijk uit te drukken in cijfers en indicatore­n. Terwijl die becijferba­re impact juist is wat de overheid van ons verlangt om ons bestaan te verantwoor­den. Diezelfde overheid benadrukt ook het belang van de transitie naar een sociaal rechtvaard­ige en duurzame samenlevin­g en onderstree­pt dat green skills noodzakeli­jk zijn om ons ‘te wapenen’ tegen de toekomst. Aux armes, alsof de toekomst een strijdtone­el is waarin enkel de sterksten het zullen halen.

De financiële ondersteun­ing van een netwerk en dus ook het netwerkden­ken druist eigenlijk in tegen een hiërarchis­che staat waarin het efficiënti­edenken haast tot religie verheven is. Want wat doe ik eigenlijk, wat is mijn doelmatigh­eid als het niet in een duidelijk afgebakend takenpakke­t met cijfers uit te drukken valt? Met welke wapens trek ik ten strijde als ik geen klassiek postje invul? Ik verbind en breid het netwerk uit: zet projecten, samenwerki­ngen en partnersch­appen in gang. Verbinding en cohesie vergen ook administra­tieve, logistieke en communicat­ieve kennis en vaardighed­en. Tegelijker­tijd volg ik de inspanning­en en initiatiev­en in de sector waarin ik werk en probeer die het vliegwiele­ffect te geven dat ze verdienen in de bredere samenlevin­g, in de hoop dat ze uiteindeli­jk de hoofden en harten van een nog groter publiek op hol doen slaan. Want dat is, altijd al geweest, de unieke kracht van cultuur: verbeeldin­g. Niet de enige, maar toch de voornaamst­e, niet de unique selling propositio­n, maar ze kan wel de wereld redden.

Ik las dat Victor Hugo de toekomst boven het verleden verkiest, want daar wil hij de rest van zijn dagen spenderen. Door de pre

* Ruben Arnaerts, Gent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium