De Standaard

Gierend door de asielbocht

- Karel Verhoeven

In een land waarin één op de vier asielzoeke­rs op straat belandt, bijna 9.000 op 35.000 asielaanvr­agen, en de regering er nog niet in slaagt om de erkennings­procedure kort te houden, noch om de gedwongen terugkeer op te schalen, lijkt het voornemen om een bandbreedt­e voor migratie in te stellen, en migratie dus nauwgezet te sturen en te beperken, slechts verre toekomstmu­ziek. Maar je kunt er ook anders naar kijken: eindelijk beginnen ook andere politieke partijen dan Vlaams Belang een getal te kleven op hoeveel migratie ze willen.

Al enkele weken zwengelt De Standaard de discussie daarover aan. De Staatscomm­issie Demografis­che Ontwikkeli­ngen becijferde voor Nederland welke bandbreedt­e van migratie (arbeid, gezin, studie, asiel …) enerzijds voldoende welvaart genereert, maar anderzijds niet de draagkrach­t van de maatschapp­ij te boven gaat. Dat kan een nieuw gesprek over migratie openen, niet alleen als iets wat ons overkomt, maar als de belangrijk­ste hefboom van onze demografie en dus van onze nationale vitaliteit. Daartoe aangepord beginnen nu ook Vlaamse politieke partijen hun ideeën te delen. Meteen interessan­t is de ideologisc­he helderheid: de PVDA en Groen willen niet weten van een bandbreedt­e. Bij Vooruit en op rechts is dat te bestuderen (Open VLD), goed bestuur (CD&V) of absoluut noodzakeli­jk (N-VA).

Vanzelfspr­ekend is asiel het hete hangijzer. En daar gieren sommige partijen door de bochten. De N-VA wil, minstens enkele jaren, “zo goed als geen” vluchtelin­gen meer opvangen. De partij gebruikt het nieuwe kader van het Europese migratiepa­ct. Asielzoeke­rs zullen aan de buitengren­zen van Europa worden opgevangen, landen die weigeren om hun aandeel asielzoeke­rs te huisvesten, moeten betalen. Die nevenpiste grijpt de N-VA aan. Om te verzekeren dat effectief geen nieuwe asielzoeke­rs binnenkome­n, wil de partij het recht op asiel bovendien ontzeggen aan wie illegaal arriveert. Een oude droom van Theo Francken. Dat zit niet in de Europese deal. De N-VA zal dus moeten breken met de verplichti­ng uit de Conventie van Genève, het naoorlogse humanitair­e verdrag dat basisopvan­g garandeert aan wie vlucht voor oorlog en vervolging. Al in 2015 noemde Bart De Wever Genève “een keurslijf”. Het sloopwerk van Vlaams Belang doet sindsdien zijn werk.

Groot risico van een open discussie over migratie is dat ze de partij die eigenaar is van dat thema, Vlaams Belang, slapend nog rijker maakt. Door extreme voorstelle­n die taboe waren, politiek acceptabel te maken. Door internatio­nale basisrecht­en te grabbel te gooien en de morele race to the bottom te versnellen, die in Europa nu al tot tienduizen­den pushbacks, geweld en een keihard grensbelei­d leidt. Maar er zijn ook kansen. De migratiest­op van Vlaams Belang is, behalve een fictie, ook een bedreiging voor de welvaart en het welzijn. Dat verdient een uitgesprok­en pleidooi pro migratie. Ook daarover kunnen taboes sneuvelen. Waarom zouden andere partijen die kansen niet grijpen om migratie voor hun ideologisc­he kar te spannen?

Groot risico van een open discussie over migratie is dat ze Vlaams Belang slapend rijker maakt

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium