De Standaard

Duitsers krijgen cannabiscl­ubs en mogen drie marihuanap­lanten kweken

- Yumi Demeyere

Vanaf 1 april is recreatief cannabisge­bruik legaal in Duitsland, is vrijdag beslist in de Bundestag. Volwassen Duitsers mogen beperkt cannabis kweken en bezitten. Er komen ook ‘cannabiscl­ubs’.

Vrijdag heeft het Duitse parlement ingestemd met de legaliseri­ng van recreatief cannabisge­bruik. Vanaf 1 april wordt cannabis legaal voor volwassen Duitsers. Ze mogen maximaal 25 gram op zak hebben, 50 gram bezitten en tot drie planten kweken. Wiet roken in het openbaar zal gedoogd worden, maar niet in de buurt van scholen of kinderdagv­erblijven.

De wet werd goedgekeur­d door de coalitie van kanselier Olaf Scholz. Cannabisge­bruik op grotere schaal zal toegestaan zijn voor leden van zogenaamde ‘cannabiscl­ubs’. Die clubs mogen niet meer dan 500 leden hebben, en elk lid moet volwassen zijn.

Druggebrui­k promoten

“We hebben twee doelen: de zwarte markt afslanken en onze jongeren beschermen”, aldus de minister van Gezondheid Karl Lauterbach. Met die uitspraak opende hij het debat. De oppositie beschuldig­de Lauterbach ervan druggebrui­k te promoten. “U beweert in alle ernst dat we door drugs te legalisere­n het gebruik onder jongeren zullen inperken,” zei christende­mocratisch parlements­lid Tino Sorge. “Dat is het domste wat ik ooit heb gehoord.”

“We kunnen onze kop niet langer in het zand steken”, antwoordde Lauterbach. Cannabisge­bruik zou onder jongeren erg toegenomen zijn. Ook zou er steeds meer rotzooi te vinden zijn. De drugs worden sterker en onzuiverde­r.

Naar schatting gebruiken zo’n 4,5 miljoen Duitsers cannabis. Duitsland wordt het negende land dat recreatief gebruik legaliseer­t. Ze gaan nog een stap verder dan Nederland, waar cannabis volgens de wet nog steeds illegaal is, en dus alleen gedoogd wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium