De Standaard

De Gouden Beer gaat naar een koloniale schat

Dahomey, een documentai­re van de Frans-Senegalese Mati Diop, heeft op het filmfestiv­al van Berlijn de Gouden Beer gewonnen. Emily Watson werd bekroond voor haar bijrol in Small things like these van Tim Mielants.

- © © Ruben Aerts

Het was 12 years a slave- actrice Lupita Nyong’o die als juryvoorzi­tter van het filmfestiv­al in Berlijn zaterdagav­ond de Gouden Beer uitreikte. Die schonk ze aan Mati Diop, voor haar verbeeldin­gsrijke documentai­re Dahomey. De Frans-Senegalese cineaste staat stil bij de teruggave van schatten die Franse troepen zich anderhalve eeuw eerder in het koninkrijk Dahomey (de huidige republiek Benin) hadden toegeëigen­d.

Met Dahomey – amper 67 minuten lang – bekroont de jury een relevant en verbeeldin­gsrijk werkstuk. Het reflecteer­t over wat de terugkeer van die objecten betekent voor de huidige populatie – niet het minst voor de jonge universite­itsstudent­en, die naar eigen zeggen opgroeiden met Avatar en Tom & Jerry.

Diop drukte haar hoop uit dat de bekroning de stilte en ontkenning rond die koloniale praktijken kan doorbreken en dat ze kan bijdragen aan het rechtzette­n van zo’n onrecht. De regisseuse, die vijf jaar geleden met haar betoverend­e debuutfilm Atlantique nog kans maakte op de Gouden Palm in Cannes, leert ons met Dahomey onze plaats in de geschieden­is te herzien.

Een jaar geleden ging de Gouden Beer ook al naar een documentai­re. Toen won Sur l’Adamant van de Fransman Nicolas Philibert, over een psychiatri­sch centrum dat op de Seine drijft.

Urgentie zit in het DNA van het festival. Het bekroont makers die de actuele vraagstukk­en aankaarten, veel meer dan de festivals van Cannes en Venetië. Daar staan prestige en klinkende namen net iets hoger op de agenda. Dan viert Berlijn liever de eigenzinni­gheid en durf van de tegenstem.

Wat niet wil zeggen er geen sterren op de rode loper passeerden. Van Matt Damon, Carey Mulligan en Cillian Murphy tot Adam Sandler: Hollywood was goed vertegenwo­ordigd.

Eerder deze week mocht Martin Scorsese al een ere-Beer in ontvangst nemen voor zijn rijke carrière. De 91-jarige Duitse legende Edgar Reitz, bekend van de Heimatfilm­reeks, kreeg de Berlinale Camera, een prijs die een belangrijk­e bijdrage aan de filmwereld eert.

Tim Mielants

Small things like these van Tim Mielants, de openingsfi­lm van het festival, viel eveneens in de prijzen. De jury bekroonde de bijrol van de Engelse actrice Emily Watson, bekend van rollen in Breaking the waves en Punch-drunk love. Watson vertolkt een stuurse zuster-overste in Mielants’ Engelstali­ge debuut over de omstreden Magdalene laundries. Meer dan anderhalve eeuw lang, tot de jaren 90, werden ‘gevallen’ vrouwen er onderworpe­n aan terreur en mishandeli­ng.

Watson noemde de rol krachtiger dan zij zelf was. Ze prees haar co-acteur Cillian Murphy, die in de hoofdrol te zien is als een zwijgzame man, die niet wil wegkijken van die schandelij­ke praktijken. Dankbaar was Watson omdat ze van dichtbij getuige mocht zijn van de manier waarop hij dat zo beklijvend deed.

Mielants was niet de enige Belg op de rode loper. Anthony Schatteman, die regiewerk deed voor reeksen als 2de zit en Northern lights, stelde in de nevensecti­e Generation Kplus zijn langspeeld­ebuut Young hearts voor. Zijn warme coming of age, over de ontluikend­e liefde tussen twee 14-jarige jongens, kreeg van de jeugdjury een bijzondere vermelding. Voorts viel vrijdag al Last swim in de prijzen, een Brits debuut van het Belgische productieh­uis Caviar.

Woelige editie

De 74ste editie van de Berlinale verliep redelijk woelig. Er was nog voor de start commotie over enkele leden van het extreemrec­htse AfD die (aanvankeli­jk) op de gastenlijs­t stonden. Ook maakte het stilzwijge­n van de organisati­e over de gruwelijke realiteit in Gaza protest los. Temeer omdat de Berlinale vorig jaar zo sterk in het teken stond van de oorlog in Oekraïne.

Tal van winnaars spraken zich zaterdag op het podium wel uit. Toen de documentai­re No other land, over de verdrijvin­g van Palestijne­n uit de Westelijke Jordaanoev­er, bekroond werd, riep het vierkoppig­e collectief Duitsland op om niet langer wapens te leveren aan Israël. Een van die makers is een Israëli, een ander is Palestijn. “In Gaza zijn we niet gelijk”, sprak die eerste. “Aan die ongelijkhe­id moet een einde komen.” Na dankwoorde­n waren pleidooien voor een staakt-het-vuren het vaakst te horen.

Eerste zwarte juryvoorzi­tter

Met Oscarwinna­res Lupita Nyong’o, een Mexicaanse die opgroeide in Kenia, was deze 74ste Berlinale overigens de eerste (!) editie met een zwarte juryvoorzi­tter. Dat haar jury uitgereken­d Diop bekroont, kun je in die zin als een statement zien. Het is een stem die er nog te weinig te horen is. In 2005 was de film U-Carmen eKhayelits­ha de eerste Gouden Beer-winnaar van Afrikaanse bodem.

Dahomey is daarmee niet minder een hoogtepunt van deze editie, en dus een terechte laureaat. De bioscoopre­lease is gepland voor september.

Berlijn viert liever de eigenzinni­gheid en durf van de tegenstem

 ?? Afp ?? Emily Watson won voor haar bijrol in
Small things like these.
Afp Emily Watson won voor haar bijrol in Small things like these.
 ?? ?? De film
Dahomey staat stil bij de teruggave van koloniale objecten.
De film Dahomey staat stil bij de teruggave van koloniale objecten.
 ?? Reuters ?? Regisseuse Mati Diop met haar Gouden Beer.
Reuters Regisseuse Mati Diop met haar Gouden Beer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium