De Standaard

Derwael: “Ik mik meer op Spelen 2028 om in topvorm te raken”

Nina Derwael behaalde op de tweede wereldbeke­r geen medaille, maar de opdracht is toch volbracht. De olympische kampioene zit meer dan op schema voor Parijs 2024.

- © Marc Cornelisse­n

De wereldbeke­r in Cottbus kende een sterkere bezetting dan die van een week eerder in Caïro. Op de balk deed de Chinese Zhou Yaqin mee, met het Algerijnse toptalent Kaylia Nemour en twee sterkere Japanse dames, Haruka Nakamura en Urara Ashikawa.

Die vier bleken in de finale te sterk voor de 23-jarige Nina Derwael, maar dat is het minste van haar zorgen. De olympische kampioene moet zich nog plaatsen voor Parijs en al wie al een ticket op zak heeft, scoort in deze wereldbeke­rs geen punten. De vijfde plek van Derwael (13.433 met startwaard­e 5.6) was daardoor goed voor de volle 30 punten en brengt haar totaal 60, het maximum na twee van de vier manches. Ze moet in de resterende twee wereldbeke­rs nog één keer voluit scoren om mathematis­ch zeker te zijn van Parijs. De volgende opdracht wacht over twee weken in de Azerbeidzj­aanse hoofdstad Bakoe. Een maand later volgt Doha.

“Datmaximum­vandepunte­nis het enige waarvoor ik naar Cottbus gekomen was”, zegde Derwael, die bij de opsprong een zware correctie nodig had en ook daarna nog een aarzeling vertoonde. “Dat er vier meisjes voor mij eindigen, is niet belangrijk. Hun scores zijn normaal niet helemaal buiten bereik voor mij, want 14.000 zou me ook moeten lukken. Maar dat was niet het doel waarvoor ik gekomen was.”

Weer naar de trainingsz­aal

Het is een geruststel­ling, zegt Derwael, dat ze op weg is naar die olympische kwalificat­ie. “Ik hoop na drie wereldbeke­rs zeker te zijn. Dan kan ik het EK beter voorbereid­en. Als ik in de wereldbeke­rs geen olympische kwalificat­ie afdwing, zal ik mezelf moeten oppeppen om op het EK allround te turnen. Als het wel lukt, beperk ik me op het EK in Rimini tot balk en brug. Dan wil ik op dat EK een eerste versie van mijn brugoefeni­ng te testen. Die staat momenteel nog in de ‘babyschoen­en’.”

Derwael traint nog maar een drietal weken op de brug met ongelijke leggers, het nummer waarop ze in Tokio 2021 olympisch kampioene werd. “Ik voel dat ik elke dag meer vertrouwen krijg en mijn ritme terugvind, maar de uithouding en de spieren moeten nog terugkomen. We wisten op voorhand dat deze wereldbeke­rs een beperking zouden zijn voor mijn vooruitgan­g aan de brug. De elementen die ik lang niet meer geoefend heb, moeten wachten ik tot ik weer in de trainingsz­aal in Gent ben. Daar kan ik ze boven een valkuil of matten uitvoeren. Ik zal blij zijn als ik eens een week terugkeer naar de omgeving, de eigen zaal en mijn eigen bed. Eén week, en dan weer naar Bakoe.”

Derwael noemt Nemour als favoriete voor olympisch goud op de brug. “Het is moeilijk te zeggen hoe hoog ik mag mikken. Parijs komt snel na mijn operatie. Ik denk dat ik mijn ambities niet te hoog mag leggen voor deze Spelen en meer moet mikken op 2028 om weer in topvorm te geraken aan de brug.”

Ook Maellyse Brassart is nog in de running om via de wereldbeke­rs een olympisch ticket te behalen. Ze pakte zaterdag brons op de brug met ongelijke leggers.

 ?? Frank Hammerschm­idt/getty ?? Nina Derwael aan de slag in Cottbus.
Frank Hammerschm­idt/getty Nina Derwael aan de slag in Cottbus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium