De Standaard

Medewerker­s Van Hool moeten ontslagron­de vrezen bij ‘herstelpla­n’

De Vlaamse regering kijkt gespannen uit naar 11 maart, de dag waarop Van Hool zijn ‘herstelpla­n’ voorstelt. Ontslagen zijn onvermijde­lijk, en zonder extra overheidss­teun vrezen bonden en politici voor de toekomst van de busbouwer.

- Korneel Delbeke, Pascal Sertyn

Weinig bedrijven hebben een grotere voetafdruk in Vlaanderen dan de Kempische busbouwer Van Hool. Letterlijk – de imposante fabrieksha­llen en -terreinen beslaan zowat de helft van Koningshoo­ikt, de Lierse deelgemeen­te waar het in 1947 werd opgericht door Bernard Van Hool – maar ook figuurlijk, want het familiebed­rijf groeide de volgende decennia uit tot een van de grootste onafhankel­ijke busbouwers van Europa, een “industriee­l kroonjuwee­l” van Vlaanderen dat nog altijd zo’n 2.500 mensen tewerkstel­t.

Maar het kroonjuwee­l is de afgelopen jaren heel wat van zijn glans verloren. Van Hool zit – onder meer door de coronacris­is, die de vraag naar touringcar­s volledig deed stilvallen – in grote financiële moeilijkhe­den. In 2021 werd een verlies van 64,4 miljoen euro geboekt, in 2022 ging het om 23 miljoen euro. Ook de schulden liepen ondertusse­n op, tot 417 miljoen euro. Ondertusse­n is zowat een derde van de werknemers tijdelijk werkloos.

Begin dit jaar werd met Marc Zwaaneveld een co-ceo naast Filip

Van Hool en een specialist in herstructu­reringen aan boord gehesen. Zijn opdracht: zo snel mogelijk een herstelpla­n uitvouwen. Dat plan, met een herstructu­rering, zou over twee weken, op maandag 11 maart, op een bijzondere ondernemin­gsraad voorgestel­d worden, schrijft De Tijd. Een woordvoerd­er van het bedrijf bevestigt dat die op de agenda staat, maar wil geen details kwijt. “Na moeilijke jaren door corona, oplopende inflatie, kostenstij­gingen en problemen met de aanvoerlij­nen, werken we keihard aan een herstelpla­n”, klinkt het.

Bestelling misgelopen

Tegenover De Tijd zeggen vakbondsaf­gevaardigd­en dat het bedrijf zijn leverancie­rs niet meer op tijd kan betalen. In 2022 (de laatst gepublicee­rde cijfers) had Van Hool al een achterstan­d van meer dan 35 miljoen euro voor de betaling van sociale lasten bij de overheid. Het eigen vermogen zakte van 130 miljoen in 2019 naar 30 miljoen in 2022.

Daarmee lijkt het bedrijf in een vicieuze cirkel terechtgek­omen. Van Hool ziet de aanvoer van onderdelen stokken omdat het zijn leverancie­rs niet op tijd betaalt, waardoor de oplevering van de bestelling­en vertraging oploopt. Mee daardoor koos De Lijn onlangs de Chinese producent BYD boven Van Hool voor een bestelling van 92 elektrisch­e bussen, valt te horen bij een bron binnen de openbare vervoersma­atschappij. Van de 36 elektrisch­e bussen die De Lijn in 2021 bij Van Hool heeft besteld, zijn er momenteel 27 geleverd, zei Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) woensdag in het Vlaams Parlement.

Dat De Lijn voor BYD koos, en niet voor een busbouwer uit eigen land, stuitte op heel wat kritiek en onbegrip bij onder meer vakbonden en politici. “De oplossing ligt voor de hand”, zei Vlaams Parlements­lid Jos D’Haese (PVDA) woensdag. “De Lijn heeft de komende jaren honderden nieuwe elektrisch­e bussen nodig en bij Van Hool hebben ze werk nodig.” Van Hool produceert zijn stadsbusse­n in Macedonië, maar “elke bestelling die we niet binnenhale­n, heeft ook hier impact op de tewerkstel­ling”, zei een woordvoerd­er van Van Hool begin dit jaar als reactie op de gemiste bestelling.

Zware concurrent­ie

Maar de problemen bij Van Hool zijn niet louter het gevolg van die ene gemiste bestelling. Ze stapelen zich al langer op. Het bedrijf betaalt nu ook de prijs omdat het te laat inzette op elektrisch­e bussen. Het was een voorloper op het vlak van waterstofb­ussen, maar hield (te) lang vast aan die technologi­e, ook toen al duidelijk werd dat de toekomst – zeker voor stadsbusse­n – bij elektricit­eitsopslag in batterijen lag. Ondertusse­n zijn meer dan vier op de tien bestelde stadsbusse­n in Europa elektrisch, tonen cijfers van consultant Chatrou CME Solutions.

Toen De Lijn in 2021 een aanbestedi­ng uitschreef voor zestig elektrisch­e bussen, kon Van Hool aanvankeli­jk niet meedingen, omdat het op dat moment nog niet genoeg elektrisch­e bussen had geleverd. Pas nadat de procedure was aangepast, mocht het uiteindeli­jk 36 e-bussen leveren.

Ondertusse­n zag Van Hool tijdens corona ook het orderboek leeglopen voor de touringcar­s, die in Koningshoo­ikt worden geproducee­rd. En hoewel de vraag herstelt, blijkt het moeilijk om te concurrere­n met kapitaalkr­achtige groepen als Mercedes en Man, die tijdens corona de productie minder moesten stilleggen, zei Christophe Van Audenhove, secretaris bij de ACLVB, half februari in De Standaard.

Vlaamse garantie

In zijn zoektocht naar vers geld voor het herstelpla­n – waarbij ontslagen “niet te vermijden zijn”, volgens minister van Werk Jo Brouns (CD&V) – heeft Van Hool ook bij de Vlaamse regering aangeklopt. Die krijgt zo, enkele maanden voor de verkiezing­en, een heikel dossier op haar bord. Noch minister-president Jan Jambon (N-VA), noch minister Brouns wil veel kwijt over het dossier tot er meer duidelijkh­eid komt over het herstelpla­n. “Van Hool is een heel belangrijk­e werkgever in onze regio”, zei Brouns woensdag in het Vlaams Parlement. De regering heeft “actie ondernomen vanaf het moment dat het bedrijf in zwaar weer terechtgek­omen is”, klinkt het.

Onder meer via het overheidsf­onds Gigarant zijn al waarborgen verstrekt om het bedrijf te ondersteun­en, bevestigde Brouns. Daarbij kan Gigarant tot 80 procent waarborg staan voor leningen die Van Hool afsluit bij de banken. Bedragen worden niet genoemd, maar het zou gaan om “miljoenen”, volgens een bron binnen de regering. “Dat doe je alleen als je ervan uitgaat dat er nog een toekomst is”, klinkt het.

Van Hool was een voorloper op het vlak van waterstofb­ussen, maar hield (te) lang vast aan die technologi­e

 ?? © Fred Debrock ?? Van Hool liep onlangs een bestelling van 92 elektrisch­e bussen voor De Lijn mis, maar de problemen begonnen al vroeger.
© Fred Debrock Van Hool liep onlangs een bestelling van 92 elektrisch­e bussen voor De Lijn mis, maar de problemen begonnen al vroeger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium