De Standaard

Agressie politieage­nt op café mogelijk veroorzaak­t door vergiftigi­ng

- Mark Eeckhaut

FEDERALE POLITIE Een hoofdinspe­cteur van de Brusselse federale politie heeft klacht ingediend tegen onbekenden wegens poging tot vergiftigi­ng. Een hoge dosis amfetamine­s werd in zijn lichaam aangetroff­en.

Drie speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie waren eind januari op een vrijdagavo­nd een glas gaan drinken in een Brussels café. Het ging mis toen één van hen, de hoofdinspe­cteur, zonder aanwijsbar­e reden agressief en baldadig werd. Hij viel andere klanten en de barman lastig. De lokale politie kwam tussenbeid­e, maar de man bleef agressief en beledigde hen. Het kwam tot geduw en getrek.

Buiten kwam de agent zwaar ten val. Hij werd eerst naar het ziekenhuis overgebrac­ht en later naar de cel waar hij de nacht moest doorbrenge­n. De volgende dag werd hij in allerijl weer overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Daar werd hij met spoed geopereerd aan zijn blaas die gescheurd was. Hij moest zes dagen in het ziekenhuis blijven.

De federale politie opende een tuchtonder­zoek tegen de politiemen­sen, twee mannen en een vrouw. Maar de drie hadden een vlekkeloze reputatie en stonden niet bekend als zware drinkers. Naar eigen zeggen hadden ze die bewuste avond niet meer dan vijf glazen gedronken in drie uur tijd.

De inspecteur die het zwaarst door het lint ging, werkte in 2016 bij de afdeling terrorisme. Hij werd op 15 maart 2016 nog onder vuur genomen door Salah Abdeslam en co. bij een huiszoekin­g in een safehouse van de terroriste­n in Vorst. De politieman had toen één van de terroriste­n neergescho­ten.

Qatargate

Het onderzoek naar wat gebeurd was tijdens de dronken avond neemt een heel andere wending nu uit een urinestaal blijkt dat de agent een enorme hoeveelhei­d amfetamine­s in zijn lichaam had. Hij herinnert zich niets meer van wat er de bewuste avond is gebeurd.

Ook zijn collega’s klagen over gaten in hun herinnerin­g.

Als het klopt dat de drie – of toch zeker één van hen – vergiftigd werden, dan rijst de vraag waarom dat is gebeurd. Heeft iemand willekeuri­g iets in hun glas gedaan? Of is er een verband met de onderzoeke­n die ze voeren met betrekking tot Qatargate?

De agressieve agent is één van de hoofdonder­zoekers naar corruptie in het Europees Parlement. Een hypothese is dat een geheime dienst van één van de betrokken landen zou hebben geprobeerd de Qatargate-onderzoeke­rs in diskrediet te brengen. Tot nader order is daar geen bewijs van gevonden.

De drie agenten hadden een vlekkeloze reputatie en stonden niet bekend als zware drinkers. Naar eigen zeggen hadden ze die avond niet meer dan vijf glazen gedronken in drie uur tijd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium