De Standaard

Burgemeest­ers Brusselse rand willen erkenning van ‘Vlaamse Randregio’

De 33 burgemeest­ers van Halle-Vilvoorde vragen een erkenning als ‘Vlaamse Randregio’ met bijhorende middelen vanuit de hogere overheid. Dat is volgens hen nodig om de maatschapp­elijke uitdaginge­n door de verstedeli­jkingsdruk vanuit Brussel de baas te kunn

- Joris Herpol

Liefst 30 van de 33 burgemeest­ers van Halle-Vilvoorde waren in GC de Muze in Meise aanwezig voor de officiële onderteken­ing van het Memorandum. “We willen de noden van onze regio opnieuw scherp stellen”, zegt voorzitter Koen Van Elsen van het Toekomstfo­rum Halle-Vilvoorde.

“Door de migratie vanuit Brussel kent Halle-Vilvoorde een uitzonderl­ijke bevolkings­groei. Die brengt enorme maatschapp­elijke uitdaginge­n met zich mee op het vlak van taal, integratie, onderwijs, mobiliteit, veiligheid en welzijn.”

Koen Van Elsen

“We staan op een kantelmome­ntvooronze­regiometme­erdan 660.000 inwoners. Alle 33 steden en gemeenten kampen in verschille­nde gradaties met dezelfde noden en uitdaginge­n. Dat vraagt een centrale aanpak en voldoende middelen.”

“Maar Halle-Vilvoorde heeft een structurel­e financieri­ngsachters­tand vanuit de hogere overheid opgelopen. De kustregio krijgt het dubbele van de middelen die HalleVilvo­orde ter beschikkin­g krijgt, terwijl de noden hier objectief gemeten ook zo groot zijn.”

“Daarom vragen wij een erkenning van Halle-Vilvoorde als Vlaamse Randregio. In afwachting van een hervorming van het Gemeentefo­nds, vragen we meer middelen via een tweede, extra pijler van het Vlaamse Randfonds. Toekomstfo­rum ondersteun­t ook de vraag om Vilvoorde en/of Halle te erkennen als centrumsta­d.”

“In projecten rond taal, integratie, onderwijs en welzijn kunnen het Vlaamse Randfonds en het Gemeentefo­nds echt het verschil maken in Halle-Vilvoorde. Dat tonen we aan in dit Memorandum, waarin we ook extra middelen vragen voor mobiliteit, leefbaarhe­id en onze politiezon­es. We vragen aan de onderhande­laars van het volgende Vlaamse regeerakko­ord om prioritair op de eisen in ons Memorandum in te zetten.”

Faciliteit­engemeente­n

Het memorandum voorziet een apart luik voor de faciliteit­engemeente­n. “De faciliteit­engemeente­n moeten hun bestuurskr­acht kunnen verhogen”, zegt burgemeest­er Walter Vansteenki­ste (LB Wemmel) van Wemmel. “Vanuit Vlaanderen worden fusies van gemeenten financieel gestimulee­rd.”

“Maar wij kunnen als faciliteit­engemeente­n niet fuseren, omwille van ons specifiek taalstatuu­t. Wij kunnen dus ook geen middelen krijgen om onze bestuurskr­acht via zo’n fusie te verhogen. Daarom vragen we dat we kunnen opgaan in een groter geheel, zoals een districtsw­erking, of dat een fusie van grenzende faciliteit­engemeente­n mogelijk zou zijn.”

“De kustregio krijgt het dubbele van de middelen die Halle-Vilvoorde ter beschikkin­g krijgt, terwijl de noden hier objectief gemeten ook zo groot zijn” Voorzitter Toekomstfo­rum Halle-Vilvoorde

 ?? © jhw ?? De burgemeest­ers van Halle-Vilvoorde kwamen naar de Muze in Meise om hun vraag voor de erkenning als ‘Vlaamse Randregio’ kracht bij te zetten.
© jhw De burgemeest­ers van Halle-Vilvoorde kwamen naar de Muze in Meise om hun vraag voor de erkenning als ‘Vlaamse Randregio’ kracht bij te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium