De Standaard

Union reikt naar eerste Beker van België in 110 jaar

Union mag op 9 mei jagen op een eerste Beker van België in 110 jaar na een felbevocht­en zege tegen Club Brugge, dat een nieuwe black-out kende in de slotfase. In de finale wacht Antwerp of Oostende.

- Bart Lagae

Is het seizoen nu voorbij voor Club Brugge? Trainer Ronny Deila kreeg de vraag na afloop van een bekerwedst­rijd waarin zijn team zeventig minuten virtueel geplaatst was voor de bekerfinal­e, vervolgens twintig minuten recht had op verlenging­en, maar ten slotte alsnog uitgeschak­eld werd in de toegevoegd­e tijd, na een vrijschop waarbij niemand erin slaagde de Engelse verdediger Ross Sykes van het koppen te houden. Het scenario deed denken aan de manier waarop Club afgelopen zondag tegen Anderlecht zijn laatste titelkanse­n verspeelde en aan nog een rist andere wedstrijde­n waarin het mentaal afhaakte in ’money time’.

“Natuurlijk is het seizoen niet voorbij”, reageerde Deila in zijn gekende, bitse stijl. “Er is nog veel om voor te spelen. We moeten eerst nog in de (Champions’) play-offs geraken en moeten daarna nog strijden voor een gunstig Europees ticket. En wie weet ook nog om meer, je weet nooit hoe het gaat in de play-offs.” Maar, zo moest Deila toegeven, dan moet er wel iets gevonden worden aan de concentrat­ie en onverzette­lijkheid in de slotfase. Tot de 1–0 van Mohamed Amoura was Club Brugge de evenknie van Union geweest, maar gedragen door een uitzinnig publiek trokken de Brusselaar­s de wedstrijd in de slotfase naar zich toe.

Union snakt naar een eerste prijs sinds het opnieuw naar de hoogste afdeling promoveerd­e en vriend en vijand charmeerde met opwindend voetbal en een onverdrote­n wedstrijdm­entaliteit. De

Brusselaar­s staan weliswaar afgetekend aan kop in de competitie, een scenario waarbij het alsnog fout loopt in de competitie, wordt na de teleurstel­lingen van de voorbije jaren als een reële mogelijkhe­id gezien. Dus toch maar liever eerst die beker winnen.

Club verscheen met het mes tussen de tanden aan de aftrap maar had weinig voetbal in gedachten. Zelfs Hans Vanaken schrok er niet voor terug de botte bijl boven te halen met een cynische tackle op Teklab – een overtredin­g die hem op geel kwam te staan, maar ook rood had kunnen zijn. Toen hij later ook Amoura tegen de grond werkte, riep heel het Dudenpark om de uitsluitin­g.

Club kreeg schaarse kansen – Thiago mikte na een uitbraak tegen de buitenkant van de paal. Maar het was vooral Union dat aandrong en voor alle commentaar die de Unionisten voor Lothar D’hondt over hadden, mochten ze ook naar de eigen prestatie kijken. Mattias Rasmussen trapte voor een lege goal over.

Redder Sykes

Dat deed na de rust ook Thiago voor Club Brugge. Een erg pijnlijke misser zou blijken, want niet veel later trapte Amoura – toch weer hij – de verdiende 1–0 tegen de touwen. De Club-verdedigin­g, al een heel seizoen onder vuur, kreeg het leer niet verwerkt rond de eigen zestien.

De partij leek op verlenging­en af te stevenen maar de Union-supporters bleven hun spelers naar voren schreeuwen en droegen hen op de wedstrijd te beslissen in de reguliere tijd. Simon Mignolet moest geblesseer­d naar de kant voor Nordin Jackers. Bij het ingaan van de toegevoegd­e tijd moest de invallerso­elman zich dan toch gewonnen geven na een kopbal van Sykes.

De finaleplaa­ts van Union is verdiend en kan een eerste bekerzege in 110 jaar opleveren. In 1914 versloeg Union … Club Brugge met 4–1. Coach Alexander Blessin prees na afloop zijn spelers en droeg hen op te vieren met water. Het seizoen is nog lang.

Club moet zich nu hergroeper­en voor het duel in en tegen het Noorse Molde van volgende week. In zijn thuisland speelt trainer Ronny Deila niet meer of niet minder dan om zijn geloofwaar­digheid als coach van Club Brugge.

In zijn thuisland tegen Molde speelt de Noorse Clubcoach Ronny Deila niet meer of niet minder dan om zijn geloofwaar­digheid

 ?? © Virginie Lefour/belga ?? Draaischij­f Puertas (23) dirigeert het feestgedru­is in het Dudenpark. Union wipte Club verdiend en blijft zo actief op drie fronten.
© Virginie Lefour/belga Draaischij­f Puertas (23) dirigeert het feestgedru­is in het Dudenpark. Union wipte Club verdiend en blijft zo actief op drie fronten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium