De Standaard

Terughoude­ndheid is niet elitair

- Tinneke Beeckman

Ben je machtig omdat je stoïcijns bent, of ben je stoïcijns omdat je machtig bent? In het eerste geval helpt je stoïcijnse levenshoud­ing je om invloed en macht te verwerven. In het tweede geval lukt het je om een strenge stoïcijnse levenshoud­ing vol te houden, omdat je al een machtige en comfortabe­le positie hebt.

De vraag werd concreet toen ik de memoires las van Martin Baron, Collision of power. Trump, Bezos and The Washington Post (2023). Baron is de voormalige hoofdredac­teur van The Washington Post en een journalist­iek icoon – hij leidde The Boston Globe toen die krant het schandaal van seksueel misbruik in de katholieke kerk naar buiten bracht, verfilmd in het met een Oscar bekroonde Spotlight (2015). In zijn memoires bespreekt Baron de woelige tijden onder Trumps presidents­chap. Trump lanceerde ongezien harde aanvallen op de media en viseerde de Post in het bijzonder. Ook zijn achterban bedreigde journalist­en, soms fysiek. De polariseri­ng groeide: elk thema werd politiek beladen en op sociale media gingen heftige tweets viraal.

Baron was altijd de mening toegedaan dat een journalist zich terughoude­nd moet opstellen: onverstoor­baar, objectief en rationeel. Ondanks intimidati­e en druk moet je de feiten logisch en kalm beschouwen en ze op die manier weergeven. Persoonlij­ke meningen moet je voor jezelf houden, tenzij op de opiniepagi­na’s. Want voor de buitenwere­ld vertegenwo­ordig je de krant, niet je persoonlij­ke visie. Over Trump was Baron helder: de krant was “not at war, but at work”.

Zo behouden journalist­en hun geloofwaar­digheid en invloed. In het boek noemt Baron zich “van nature stoïcijns”. Hij benadert moeilijkhe­den zonder emoties te tonen en zonder te klagen.

Hier slaat stoïcisme niet op de klassieke filosofisc­he stroming: dan vallen denken (de logos), je bestaan als deel van de kosmos (fysica) en je gedrag (ethiek) samen. Toch bevat Barons visie enkele praktische richtlijne­n die herinneren aan de aanbevelin­gen van Epictetus in diens Encheridio­n. Bij elk voorval ga je na wat onder je controle valt en wat niet. Je richt je alleen op wat je beheerst: hoe je zelf met de dingen kunt omgaan.

Wat je ook naar het hoofd krijgt geslingerd, blijf kalm. Je concentree­rt je niet op wat anderen denken of doen, maar op de middelen die je zelf hebt om je doelen te bereiken. Je reageert niet op negatieve berichten, want dan genereer je meer negativite­it, en dat is tijdverlie­s. Het liefst werk je in stilte voort. Maar die stilte is geen passivitei­t, wel een actieve strategie om je werkkracht zo doelbewust mogelijk in te zetten.

Voor de journalist­iek betekent dat volgens Baron: perspectie­ven belichten die niet worden gehoord, machtsmisb­ruik aan het licht brengen, aan druk weerstaan zodat je de bevolking kunt informeren. Hierbij benadrukt Baron hoe belangrijk aandachtig luisteren is. Je laat je nooit van je pad afbrengen en je timmert langzaam aan je opdracht. Wanneer blijkt dat je je vergiste, geef je dat ruiterlijk toe – Baron vermeldt enkele voorbeelde­n. Zo bouw je geloofwaar­digheid op door de tijd heen. Die reputatie is je wapen in woelige tijden – ook omdat eventuele klokkenlui­ders het liefst werken met gesprekspa­rtners die ze betrouwbaa­r vinden.

Een aantal van Barons – vooral jongere – collega’s was het vurig met hem oneens. Ze wilden niet meer terughoude­nd zijn. De strijd tegen ongelijkhe­id vroeg een publiek engagement. Zo wilden ze dat de krant organisati­es als Black Lives Matter openlijk zou steunen. En ze eisten expressiev­rijheid op: via sociale media wilden ze politici en andere media snel en fel kunnen bekritiser­en. Barons houding vonden ze elitair. Natuurlijk kon hij terughoude­nd zijn; als “witte, heteroman in een topfunctie” voelde hij hun verontwaar­diging en woede niet. Objectivit­eit vonden die jonge, kritische collega’s een waanidee: elke uitspraak is het resultaat van een machtsspel en in dat machtsspel mag je niet neutraal blijven. Maar objectivit­eit wil niet zeggen dat je ontkent een eigen perspectie­f te hebben, legt Baron uit. Natuurlijk heeft elke mens een beperkte blik – die moet je bewust proberen open te breken door zelfkritis­ch te zijn.

Dat terughoude­ndheid een elitaire houding zou zijn, lijkt de stoa op het eerste gezicht te bevestigen. De bekendste stoïcijn is tenslotte de Romeinse keizer Marcus Aurelius (121-180). Maar hij liet zich inspireren door de al genoemde Epictetus, een vrijgelate­n slaaf. In zijn Persoonlij­ke notities tekende Marcus Aurelius de aansporing­en op die hij elke dag nodig had, omdat zelfbeheer­sing, focus en volharding niet spontaan komen. Het is begrijpeli­jk en verleideli­jk om fel te reageren, zeker wanneer je voortduren­d onder vuur ligt en wanneer de wereld elke zin voor maat verloren lijkt te hebben. Maar de kracht van de stoïcijnse houding ligt erin dat je erin slaagt altijd je eigen koers te blijven varen. En zo een baken te worden voor anderen.

Tinneke Beeckman is filosofe en schrijfste­r. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op donderdag.

Het is begrijpeli­jk en verleideli­jk om fel te reageren, zeker wanneer je voortduren­d onder vuur ligt en de wereld elke zin voor maat verloren lijkt te hebben

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium