De Standaard

Hulpkok The Jane ontwaakt uit coma

-

ONGEVAL Joe Claridge (37), de Britse hulpkok die in januari werd aangereden door sterrenche­f Nick Bril, is woensdag ontwaakt uit zijn coma. Het gerechteli­jk onderzoek loopt nog volop. Claridge werd op maandag 8 januari in allerijl naar het ziekenhuis gebracht na een ongeval aan het Antwerpse sterrenres­taurant The Jane. De man was daar na een stevig nieuwjaars­feest tot tweemaal toe aangereden door chef-kok Nick Bril. Die wou ondanks een positieve ademtest – hij had 1,67 promille in het bloed – toch wegrijden met zijn Land Rover.

Sindsdien werd Claridge in een kunstmatig­e coma gehouden in het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem. Al die tijd weken zijn moeder en zijn tante, die in Frankrijk wonen, geen seconde van zijn ziekenbed.

Woensdag, 51 dagen na het ongeval, is de man uit zijn coma ontwaakt, schrijft Gazet van Antwerpen. Het goede nieuws is dat hij aanspreekb­aar is en geen hersenscha­de zou hebben opgelopen. “Over het ongeval zelf weet hij niets meer”, zegt Karel Mul, de advocaat van de familie.

De fysieke schade bij Joe Claridge is enorm. “Het enige lichaamsde­el dat niet geraakt werd

bij het ongeval, is zijn hoofd”, zei

Mul vorige week. Dat hij nu wakker is, is een opluchting, “in de eerste plaats voor Joe en zijn familie, maar bij uitbreidin­g voor iedereen die van dichtbij of van veraf in dit dossier betrokken is.” Onder meer voor Nick Bril kan de zaak nu helemaal anders aflopen dan als Claridge gestorven zou zijn.

De familie Claridge diende begin februari een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling in. Het Antwerps parket opende een gerechteli­jk onderzoek naar de exacte omstandigh­eden. Daaruit zal moeten blijken wat er zich die maandagmor­gen voor, maar ook zeker na het ongeval heeft afgespeeld. Daarbij is ook de vraag belangrijk of Bril daadwerkel­ijk geprobeerd heeft de aanrijding te verzwijgen. Daardoor zou kostbare tijd verloren gegaan zijn. Eerder deze maand maakten verschille­nde getuigen daarvan gewag.

 ?? © David Ferguson ?? Joe Claridge.
© David Ferguson Joe Claridge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium