De Standaard

Joost Klein met ‘Europapa’ naar Songfestiv­al

-

EUROVISIE Joost Klein heeft het nummer bekendgema­akt waarmee hij voor Nederland naar het Eurovisies­ongfestiva­l in Zweden trekt: ‘Europapa’.

Het is een typische song voor de 26-jarige artiest, die zijn doorbraak kende als Youtuber. ‘Europapa’ steekt van wal met synths die doen denken aan de Eurodance van begin jaren 2000, en de Nederlande­r ratelt een resem woordspeli­ngen af met Europese landen en steden. “Bezoek mijn friends in France/ of neem de benen naar Wenen/ ik wil weg uit Nederland, maar mijn paspoort is verdwenen”, klinkt het. Ook België krijgt zijn shout-out, met een vermelding voor Stromae en zijn hit ‘Papaoutai’.

Die verwijzing is niet toevallig: ook Klein draagt het nummer op aan zijn vader, die overleed toen hij 12 jaar was. “Voor mij gaat ‘Europapa’ over een weeskind dat door heel Europa reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen”, zegt Klein in een persberich­t. “Het is een eerbetoon aan mijn vader, die mij leerde om met een open vizier naar de wereld te kijken.”

Niet dat het nummer daardoor een gevoelige ballade werd. Klein drijft de beats stelselmat­ig op en laat op een bepaald moment een groep gabbers hakken naast een windmolen. Tekende daar voor de bassen: dj Paul Elstak, een van de grondlegge­rs van de happy hardcore.

Of Joost kans maakt op winst? De Fin Käärijä bewees vorig jaar met zijn tweede plaats alleszins dat er ook op het Songfestiv­al ruimte is voor stuiterend­e dance. Bovendien heeft Joost in Duitsland en Oostenrijk een streepje voor met het oog op de douze points. In beide landen scoorde hij in 2023 een nummer 1-hit met ‘Friesenjun­g’. Ook in België zit Joost dik in de fans: hij speelde al op Pukkelpop en Rock Werchter, en verkocht de Lotto Arena uit.

Joost zal aantreden in de tweede halve finale, op 9 mei. Daar krijgt hij concurrent­ie van de Brusselse zanger Mustii, die voor België naar de liedjeswed­strijd trekt met het nummer ‘Before the party’s over’. Op 11 mei volgt de finale. ( ndl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium