De Standaard

Bozar Arcade: gamen met een niet-westerse blik

- Marijn Lems

EXPOSITIE Je verwacht het niet meteen, maar in de Bozar kan je de komende weken ook gamen. Tijdens en na het Afropolita­n Festival ontdek je zeven games die de speler laten losbreken van westerse invalshoek.

Onder de noemer Bozar Arcade is het Brusselse kunstencen­trum gestart met een nieuwe werking rond digitale games. Tentoonste­llingscoör­dinator Emma Dumarthera­y, bij Bozar werkzaam op het grensvlak tussen kunst en nieuwe technologi­e, heeft het project vanaf het prille begin geleid. “Sinds eind vorig jaar werken we met een zogenaamde digitale dramaturg, Jafar Hejazi, om Bozar de eenentwint­igste eeuw in te manoeuvrer­en. Een van de ideeën was een vaste sectie waar games en digitale installati­es een plek zouden krijgen. Het Afropolita­n Festival was een ideale gelegenhei­d om dit nieuwe initiatief te lanceren.”

Curator-kunstenaar Laurent Mbaah en auteur-kunstcriti­cus Isabelle Arvers maakten een selectie van zeven inspireren­de games, die je de komende drie weken kan spelen in Bozar. “Hoe kun je nieuwe werelden en realiteite­n verbeelden vanuit Afrikaanse, Afro-Europeaans­e en Afro-Caraïbisch­e perspectie­ven?”, vertelt Mbaah. “Isabelle en ik hebben ons gericht op games die de speler laten losbreken van een westerse invalshoek en die fungeren als viering van andere culturen. Daarbinnen is een grote rol weggelegd voor spirituali­teit en mythologie. Denk aan Water divinity game van de Martinikaa­nse maker Henri Tauliaut, waarin de speler met de AfroCaraïb­ische watergoden kennismaak­t.”

Messias

“Veel mainstream videogames vertrekken vanuit een koloniaal perspectie­f”, legt Mbaah uit. “De vaak witte hoofdperso­nages domineren stukje bij beetje een landkaart, onttrekken grondstoff­en aan het gebied om machtiger of rijker te worden en gedragen zich als grote messias tegenover de lokale bevolking. We zoeken expliciet naar alternatie­ven voor die manier van gameplay en verhalen vertellen.”

Dat is ook een doel van Bozar Arcade, zegt Dumarthera­y. “Voor ons draait het om de vraag: welke games zijn het waard om in een museum te tonen?” Bozar heeft er ook een manifest voor opgesteld. “Het belangrijk­ste is dat de games nieuwe werelden verbeelden, en dat ze nieuwe perspectie­ven en mogelijkhe­den bieden die bestaande machtsverh­oudingen of dominante perspectie­ven in de maatschapp­ij doorbreken.”

Een volgende editie van Bozar Arcade staat gepland voor de seizoensop­ening in het najaar, in het thema liefde.

Bozar Arcade x Afropolita­n, tot 16 maart in Bozar, Brussel.

 ?? © Henri Tauliaut ?? Water divinity game.
© Henri Tauliaut Water divinity game.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium