De Standaard

Vlaams Belang wint op alle niveaus

- Jeroen Struys

Een op de vier kiezers zegt op een andere partij te stemmen op Vlaams, federaal en Europees niveau. Vlaams Belang heeft het stabielste electoraat.

De peiling van De Stemming suggereert dat elke kiezer gaat voor één partij. Maar in 2024 vallen de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en samen en veel kiezers blijken op verschille­nde niveaus een andere voorkeur te hebben. Dat blijkt uit een aparte vraag in De Stemming: een op de vier zegt in 2024 op verschille­nde partijen te zullen stemmen. Dat is vrij veel, maar ligt in lijn met de geschatte percentage­s.

Zwevende kiezers

Dat het cijfer zo hoog is, is deels een vertekenin­g, omdat ook mensen erop hebben geantwoord die aangaven blanco te stemmen, niet te gaan stemmen of niet weten of ze gaan stemmen. Deels is het ook omdat er veel zwevende kiezers zijn, die nog niet weten op wie ze zullen stemmen. Dat zij hun stem verdelen, is een beetje evident.

Interessan­ter zijn de grote verschille­n tussen partijen. Vooral kiezers van de PVDA en Vooruit zijn geneigd hun stem te verdelen, wellicht zelfs tussen die partijen. Dat betekent ook dat het peilingcij­fer van die partijen niet voor alle niveaus even zeker is en dat die partijen nog verschille­nd kunnen scoren op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Wie zegt te stemmen op CD&V of N-VA, is dan weer een pak meer geneigd om dat te doen op de drie niveaus. Maar opnieuw haalt Vlaams Belang de stabielste, overtuigde kiezer: slechts 14 procent van de mensen die voor Vlaams Belang stemt, zou op een van de niveaus een andere partij verkiezen. Ook dat bewijst hoe sterk de partij staat en hoe zeker ze kan zijn van haar electoraat, op de drie niveaus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium