De Standaard

Na Mitch McConnell is de Republikei­nse Partij helemaal van de trumpisten

- Roeland Termote

De langstzitt­ende partijleid­er in de geschieden­is van de Amerikaans­e Senaat is een machtspoli­ticus par excellence. Met zijn cynische obstructie­tactieken werd Mitch McConnell wegbereide­r en slachtoffe­r van het trumpisme. In november treedt hij terug als belangrijk­ste Republikei­n in de Senaat.

“Een van de meest onderschat­te talenten in het leven, is weten wanneer het tijd is om over te gaan naar het volgende hoofdstuk.” Zo kondigde de Amerikaan Mitch McConnell, de langstzitt­ende partijleid­er in de geschieden­is van de Senaat, aan dat hij na november terugtreed­t als boegbeeld van de Republikei­nse fractie. De verklaring van McConnell, die wel nog op zijn minst tot 2027 in de Senaat blijft, kwam voor niemand in Washington als een verrassing.

Vorig jaar bevroor de 82-jarige McConnell twee keer in het midden van een gesprek met journalist­en. Nadat hij aanstalten had gemaakt om hun vragen te beantwoord­en, kreeg hij secondelan­g geen woord meer uit zijn keel en moesten zijn assistente­n hem weghalen van de camera’s.

Dat was het bewijs van zijn fysieke achteruitg­ang, die McConnell weet aan de gevolgen van een hersenschu­dding, opgelopen na een val. Begin februari kwam het bewijs dat de man die jarenlang gold als de verpersoon­lijking van Republikei­nse macht op Capitol Hill, ook zijn stevige greep op zijn fractie kwijt was.

Tot frustratie van McConnell stemden Republikei­nse senatoren toen een compromis weg waarover ze net maandenlan­g onderhande­ld hadden met de Democraten. Die laatsten hadden de Republikei­nen, tegen de oorspronke­lijke verwachtin­gen in, gegeven waar die om vroegen: in ruil voor steun aan Oekraïne zegden ze een harder grensbelei­d toe aan de zuidgrens met Mexico. Voor McConnell, die vindt dat de VS een leidersrol moeten spelen in Oekraïne en de rest van de wereld, was dat een win-winsituati­e. Maar zijn partijgeno­ot en presidents­kandidaat Donald Trump zag dat anders. Een akkoord met de Democraten over een strakker grensbelei­d dreigde een van zijn centrale campagneth­ema’s, migratie, onderuit te halen.

Republikei­nse reuzen

In de strijd tussen de twee Republikei­nse reuzen was het Trump die triomfeerd­e. De senaatsfra­ctie van McConnell schoot een akkoord af waar ze zelf op had aangedrong­en en zette haar fractielei­der in zijn hemd. McConnells invloed implodeerd­e voor de camera’s, te midden van een gênant parlementa­ir drama. De boodschap was duidelijk: ook in het Amerikaans­e Hogerhuis, dat zichzelf een respectabe­ler imago toedicht dan het Huis van Afgevaardi­gden, is de opmars van het trumpisme niet te stuiten. Als daarbij beleid moest sneuvelen dat de Republikei­nen al die tijd zeiden na te streven: so be it.

McConnell is het slachtoffe­r geworden van een meedogenlo­ze tactiek die hij zelf perfection­eerde. Zijn bereidheid om stelselmat­ig de politieke agenda van Barack Obama te torpederen, een Democratis­che president die beloofde komaf te maken met de banale partijpoli­tieke spelletjes van Washington, was notoir. “Het belangrijk­ste dat we willen bereiken,” zei McConnell, “is dat Obama een president van één mandaat blijft.” Daarvoor was elke obstructie­methode geoorloofd.

Obama van een tweede ambtstermi­jn houden, is niet gelukt. Wat wel lukte, was Obama in 2016 tegenhoude­n om een vrijgekome­n zitje in het Hooggerech­tshof te vullen. Dankzij McConnell was het Trump die de volgende rechter kon benoemen. Daarna volgden nog twee Trump-benoeminge­n die de balans in de hoogste rechtbank van het land volledig en voor lange tijd naar rechts deden overhellen. De gevolgen werden meteen duidelijk toen het hof het arrest Roe v. Wade schrapte en de toegang tot abortus in Republikei­nse staten bijna van de ene dag op de andere verdween.

Het volstoppen van het Hooggerech­tshof én van tientallen lagere rechtbanke­n met uiterst conservati­eve rechters, werd door McConnell gezien als een van zijn belangrijk­ste verwezenli­jkingen. Zijn werkrelati­e met Trump bleek ook elders uiterst productief: een enorme belastingv­erlaging werd op breed gejuich onthaald. Dat bedrijfsle­iders en de meest vermogende klasse disproport­ioneel profiteerd­en van de maatregel,

paste netjes in het kraam van McConnell: als absolute fondsenwer­vingskampi­oen van zijn partij had hij zich verzekerd van de dankbaarhe­id van de donateursk­lasse.

“Het belangrijk­ste dat we willen bereiken, is dat Obama een president van één mandaat blijft” Mitch McConnell Senaatsfra­ctieleider

Maar zijn werkrelati­e met Trump was exact dat: een werkrelati­e. De opmars van de chaotische America First-president markeerde ook het begin van het einde voor McConnell. De ouderwetse politicus kon Trump, die het belang van de partij ondergesch­ikt maakte aan zijn eigen belang, niet luchten. Na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 stemde McConnell niet voor impeachmen­t, maar noemde hij Trump wel “praktisch en moreel verantwoor­delijk voor het uitlokken van de gebeurteni­ssen van de dag”. Ook erkende hij de Democraat Joe Biden als rechtmatig­e winnaar van de presidents­verkiezing­en van 2020, tot woede van Trump. Het was meteen de laatste keer dat beide partijgeno­ten rechtstree­ks met elkaar spraken.

Anders dan Trump ontwikkeld­e McConnell een pragmatisc­he verstandho­uding met sommige van zijn politieke tegenstand­ers. Begin 2023 prees president Biden zijn voormalige Republikei­nse collega in de Senaat als een “man van zijn woord”. Samen waren ze erin geslaagd in 2021 een wet door het Congres te loodsen om de Amerikaans­e infrastruc­tuur een make-over te geven. McConnell verklaarde dat “het land dit soort voorbeelde­n nodig heeft, waarin we samenkomen en resultaten behalen”. Trump sprak over een “krijg Democraten verkozen in 2022/24-wet”.

Dat soort momenten verleidt sommige waarnemers om McConnell niet alleen te zien als een Republikei­nse houwdegen, maar ook als een politicus die bij momenten bereid was om te handelen in het landsbelan­g. Zij kunnen zich beter niet verkijken op de uittredend­e Republikei­nse leider in de Senaat, waarschuwt Jane Mayer, politiek journalist bij The New Yorker, in de podcast The Political Scene. “Voor McConnell gaat het om macht.”

Als er een verschil is tussen McConnell en de trumpistis­che lichting senatoren die uit zijn schaduw stapt, is het dat McConnell zijn macht baseerde op een vermogen om af en toe ook rechtse prioriteit­en in wetten te gieten. Zijn interne tegenstand­ers lijken vaak meer geïnteress­eerd in symbolisch­e overwinnin­gen voor de achterban dan in beleid.

Om hun eigen ambities te verwezenli­jken, hebben ze veel geleerd van de obstructie­tactieken van de senaatslei­der. Ze passen die intussen nog meedogenlo­zer toe, niet alleen tegen Democraten, maar ook tegen McConnell zelf. Zo succesvol is McConnell gebleken dat hij een jongere generatie nalaat die, aldus Mayer, “nog schaamtelo­zer is dan hijzelf”.

 ?? ?? Senaatslei­der Mitch McConnell, een “man van zijn woord”, volgens president Joe Biden. Foto: 1 februari 2024.
Senaatslei­der Mitch McConnell, een “man van zijn woord”, volgens president Joe Biden. Foto: 1 februari 2024.
 ?? © Andrew Harrer/getty ?? President Barack Obama met Mitch McConnell in 2014.
© Andrew Harrer/getty President Barack Obama met Mitch McConnell in 2014.
 ?? © Matt McClain/getty ??
© Matt McClain/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium