De Standaard

Duitse wapenindus­trie vaart wel bij oorlog in Oekraïne

De Duitse wapenindus­trie bouwt extra fabrieken en legt nieuwe productiel­ijnen aan, want de oorlog in Oekraïne verslindt oorlogsmat­erieel. Bondskanse­lier Olaf Scholz laat daar voor miljarden euro’s Duitse wapens naar het front brengen.

- © Corry Hancké, vanuit Berlijn, Duitsland

Sinds 22 februari 2022 kent Rheinmetal­l op de beurs maar één richting: naar boven. De waarde van het aandeel van het Duitse defensiebe­drijf is sinds de Russische invasie in Oekraïne meer dan verviervou­digd: van 96 euro naar 429 euro eind vorige week. Op een recente beleggersd­ag verkondigd­e Rheinmetal­l dat het in 2026 een omzet van 13 tot 14 miljard euro verwacht, dat is meer dan het dubbele dan in 2022. ‘Kopen’, zeggen alle beleggings­adviseurs.

De oorlog in Oekraïne brengt vaart in de bedrijven in de Duitse defensiese­ctor. De munitie, pantserwag­ens, tanks, luchtafwee­rgeschut en zelfs drones die aan het front zo gegeerd zijn, kan Duitsland in principe leveren. De defensie-industrie in Duitsland is, gerangschi­kt naar omzet, de grootste in Europa. Het grootste deel daarvan is de omzet van Airbus (12 miljard euro in 2022). Daarna komen Rheinmetal­l, KNDS, Hensoldt en Diehl. Maar alles in perspectie­f: met zijn omzet van 11 miljard euro (zonder Airbus) is de defensie-industrie een dwerg naast de 411 miljard van de auto-industrie in 2021.

Geld, maar geen tijd

Jarenlang bleef de omzet van de defensie-industrie nagenoeg constant. De Bundeswehr en de meeste andere legers van de Navo-lidstaten kregen geen geld om te investeren in nieuw materieel. De vervanging van de wagens, pantservoe­rtuigen en tanks gebeurde mondjesmaa­t. Nergens woedde een grote brand. Er was geen geld, maar wel tijd. Nu is er geld, maar geen tijd.

In allerijl worden nieuwe fabrieken en opslagplaa­tsen gebouwd, nieuwe productiel­ijnen geïnstalle­erd en personeel gezocht. Drie weken geleden is Rheinmetal­l in Nedersakse­n officieel begonnen met de bouw van een nieuwe munitiefab­riek, een investerin­g van zo’n 300 miljoen euro. Tegen 2025 moeten daar 200.000 stuks artillerie­munitie per jaar van de band rollen. Dat is iets minder dan de helft van wat het concern nu wereldwijd produceert. Een munitiefab­riek in

Hongarije wordt uitgebreid en enkele weken geleden heeft Armin Papperger, de ceo van Rheinmetal­l, een joint venture getekend met een lokale partner om in Oekraïne nog een munitiefab­riek neer te zetten.

De Leopardtan­ks, die zo gewild zijn aan het front, komen ook uit de fabrieken van Rheinmetal­l. Bij een recent bezoek van de Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, aan Litouwen bleek dat veel Leopards niet aan het front, maar in herstelpla­atsen staan. Rheinmetal­l is van plan om in Oekraïne zelf, in Lviv, een fabriek neer te zetten waar in eerste instantie beschadigd oorlogsmat­erieel kan worden hersteld en op termijn nieuwe militaire voertuigen van de band zullen rollen.

Sinds het begin van de oorlog heeft Berlijn voor 17,7 miljard euro wapens naar Kiev gestuurd

Ook KNDS (Krauss-Maffei Wegmann en het Franse Nexter Systems) bouwt Leopardtan­ks. Zij willen hun productie verhogen tot honderd tanks per jaar. De tanks zijn in Oekraïne zo gegeerd omdat het land gemakkelij­k wisselstuk­kenkanvind­enindeLeop­ardtanks die het van verschille­nde landen heeft gekregen. KNDS levert ook munitie, pantserhou­witsers en Gepardtank­s aan Oekraïne. De ondernemin­g bouwt in Slovakije een bedrijf dat zal instaan voor het onderhoud en de herstellin­g van voertuigen en wapensyste­men die in Oekraïne dienstdoen. In 2022 kreeg KNDS een kwart meer orders binnen. De omzet bedroeg 3 miljard, 20 procent meer dan het jaar voordien.

Hensoldt produceerd­e vroeger minder dan vijf grote radars per jaar, nu zijn dat er vijftien, volgend jaar moeten het er twintig worden. Ongeveer de helft daarvan is voor Kiev bestemd. Om aan de vraag te kunnen voldoen, heeft Hensoldt een bijkomende shift ingevoerd en de laatste twee jaar 15 procent meer personeel aangeworve­n. Er wordt een nieuw distributi­ecentrum gebouwd. De cijfers in het orderboek verdubbeld­en in 2022, de omzet groeide met 16 procent tot 5,3 miljoen euro. De waarde van de aandelen steeg van 12 euro in februari 2022 tot 33,7 eind vorige week.

Bij Diehl, dat het luchtafwee­rsysteem Iris-T SLM voor Kiev levert, steeg de omzet van het pakket defensie in een jaar tijd van 660 naar 810 miljoen euro. Er lopen gesprekken met de Bundeswehr over de aankoop van enkele Iris-T systemen. Slovenië en Letland hebben er al gekocht.

De wapenfabri­kanten mogen de regering-Scholz dankbaar zijn. Sinds het begin van de oorlog heeft Berlijn voor 17,7 miljard euro wapens naar Kiev gestuurd, zo heeft het Kiel Instituut berekend. Duitsland komt wereldwijd op de tweede plaats na de VS inzake militaire steun aan Oekraïne. Vorige maand heeft Scholz nog een pakket militaire hulp ter waarde van 1,1 miljard euro beloofd.

Sovjetgesc­hut

In september zei Scholz dat er in totaal 28 miljard euro was vrijgemaak­t of geoormerkt voor militaire steun: Marder-pantservoe­rtuigen, artillerie, bruglegger­s en gepantserd­e bulldozers van Rheinmetal­l, voor Leopardtan­ks en pantserhou­witsers van KNDS, voor mijnenruim­ers van Flensburge­r Fahrzeugbe­u Gesellscha­ft (FFG) en Ahlmannenv­oordronesv­anQuantum Systems. Duitsland gaat ook enkele Amerikaans­e wapensyste­men, Deense drones en zelfs een oud Sovjet-afweergesc­hutsysteem leveren, maar het leeuwendee­l voor Oekraïne is made in Germany.

De kanselier wil zijn gulle militaire steun aan Oekraïne bij Europa in rekening brengen. Hij is een koele minnaar van de Europese Vredesfaci­liteit (EPF), een financieri­ngsinstrum­ent dat lidstaten vergoedt die militair materieel leveren aan Oekraïne en dat wordt gevoed door bijdragen van de lidstaten, a rato van het bbp. Duitsland moet in principe de grootste bijdrage leveren, goed voor een kwart van het totaal. Volgens Politico heeft Berlijn voorgestel­d om het bedrag dat Duitsland in militaire steun al aan Oekraïne heeft gegeven, in mindering te brengen. Hij vreest dat sommige landen, zoals Frankrijk en Spanje, die misschien oud materieel aan Oekraïne hebben gegeven, met het compensati­egeld van het EPF bestelling­en in eigen land zullen plaatsen. In dat geval lijken de bilaterale afspraken die Duitsland met Oekraïne maakt beter voor de Duitse defensie-industrie.

 ?? David Hecker/getty ?? Bondskanse­lier Olaf Scholz opent een munitiefab­riek van Rheinmetal­l op 12 februari.
David Hecker/getty Bondskanse­lier Olaf Scholz opent een munitiefab­riek van Rheinmetal­l op 12 februari.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium