De Standaard

Sportcompl­ex transforme­ert Brusselse rimpelzone

- Koen Van Synghel Koen Van Synghel schrijft over een nieuw gebouw dat hem is opgevallen.

Afgelopen jaar kon je vanop het spoor tussen Brussel-Centraal en Brussel-Zuid, in een oksel van de Rogier van der Weydenstra­at, een intrigeren­de structuur in roodbruine menieverf zien oprijzen. De sober ontworpen glazen doos met elegante, stalen kolommen en de uitwaaiere­nde zonnewerin­g lieten al vermoeden dat hier architecte­n aan het werk waren die bouwen tot kunst willen maken.

Marie Moignot en Xavier De Wil van MDW Architectu­re, bijgestaan door de structuuri­ngenieurs van Util, zijn de tovenaars van dienst. Zij concipieer­den het sportcompl­ex Cynthia Bolingo (genoemd naar de Belgische sprintkamp­ioene) als een soort modern tempelcomp­lex.

In de hoek van het terrein schoven ze een grote sportzaal voor zaalvoetba­l, basketbal en taekwondo. Rond het sportterre­in lieten ze één lange muur en drie glazen wanden optrekken. Dankzij de drie grote raampartij­en opent de sporthal zich als een foyer op de stad.

Daarnaast tekenden de architecte­n een kleine koepelzaal. De verrassend­e zadelvorm ervan zweeft boven de grond en fungeert als toegangspo­rtaal naar de grote multifunct­ionele sportzaal op de verdieping. De toegangsru­imte heeft iets frivools, zonder te vervallen in een gimmick. Gewild of ongewild brengt de parabolisc­he vorm het optimisme van de architectu­ur van Expo 58 opnieuw naar Brussel, en dat op een plek die gedoemd leek om voor eeuwig en altijd een stadskanke­r te blijven.

Onder de zaal, op de begane grond, bevinden zich de kleedkamer­s, de douches, een bokszaal en een dojo. Die laatste, een tatamizaal voor Japanse vechtsport­en, lijkt de sfeer en het DNA van heel het complex te hebben bepaald. Met eenvoudige materialen als staal, beton, hout en houtwolcem­entplaten voerden de architecte­n nuchter bouwen op tot een soort zen-architectu­ur.

Terwijl op een steenworp daarvandaa­n de metrowerke­n het Zuidpaleis dreigen te verzwelgen, voltrok zich een klein wonder langs de treinspore­n. Die trokken na de Tweede Wereldoorl­og een spoor van vernieling door de Brusselse binnenstad. Op een voormalig terrain vague ligt nu een sprankelen­d sportcompl­ex. Bovendien lonkt in de rimpelzone tussen de ‘de ijzeren weg’ en de stad een groen voorplein met zitbanken, speelplaat­sen én een buurtmoest­uin.

De kwalitatie­ve continuïte­it tussen stedelijke binnen- en buitenruim­te van het sportcompl­ex Cynthia Bolingo is een zeldzaam goed in Brussel. Hopelijk is het de voorbode van een meer holistisch­e stadsverni­euwing en zet ze een punt achter de cosmetisch­e stadsverfr­aaiing waarmee Brussel zich nog al te vaak tooit.

 ?? Anouk Maupu ?? Een staaltje nuchter bouwen.
Anouk Maupu Een staaltje nuchter bouwen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium