De Standaard

Lerarentek­ort dwingt scholen in Brussel om klassen te sluiten

In het Brusselse Schaarbeek sluiten twee basisschol­en klassen omdat ze geen leerkracht­en vinden. Zo wordt een probleem dat al jaren sluimert plots heel acuut. “Dit ondermijnt het basisrecht op onderwijs.”

- Emma Desmet, Klaas Maenhout

In basisschoo­l Hendrik Conscience in Schaarbeek sluiten drie klassen in het midden van het schooljaar, omdat twee leerkracht­en naar Vlaamse scholen zijn vertrokken. Het derde, vierde en vijfde leerjaar hadden elk twee klassen, maar die worden nu teruggesch­roefd tot één klas. “Vanaf maandag 11 maart zijn er 29 leerlingen die geen plaats meer hebben”, zegt Karin Struys, woordvoerd­er van de GO! scholengro­ep in Brussel.

Ook een onthaalkla­s in basisschoo­l Kompas in Schaarbeek sluit de deuren omdat er geen leerkracht is. Daar moeten vijftien kinderen op zoek naar een nieuwe school. “Op een bepaald moment is het op”, zegt Bruno De Lille, de algemeen directeur van de scho

lengroep Sint-Goedele. “In het lager hebben we voor zes klassen nog twee onderwijze­rs, de rest zijn kleuterlei­ders. In het kleuter is er nog één kleuterlei­dster, de anderen zijn kinderverz­orgsters. Die doen hun uiterste best, maar ze zijn er niet voor opgeleid.”

Trieste primeur

Het sluiten van klassen is een trieste primeur voor de hoofdstad. Ouders en leerlingen reageren emotioneel op het besluit. “Mijn dochter komt al dagen wenend thuis”, zegt Lucie Geurts, wier dochter les volgt in het derde leerjaar van de Hendrik Conscience­school. “Ze vreest dat ze haar vrienden zal verliezen en vraagt zich af wat er met haar zal gebeuren.”

De ouders kregen een lijst met een tiental scholen in de omgeving waar vandaag nog plaats is voor hun kinderen. Een aantal ouders besliste al om hun kind naar een andere school te sturen, maar momenteel zijn er nog zeventien leerlingen die niet weten waar ze maandag naartoe kunnen. “Er staan ook scholen in Anderlecht op de lijst. Met het openbaar vervoer betekent dat een verplaatsi­ng van drie kwartier, dat is voor velen onhaalbaar”, zegt Meron Knikman, de coördinato­r van een actie van de ouders die vrijdag plaatsvind­t voor de schoolpoor­t van de Hendrik Conscience­school. Knikman: “We staan in contact met verschille­nde scholen in Brussel die ook met problemen kampen. Dit ondermijnt het basisrecht op onderwijs voor onze kinderen.”

Dat er klassen verdwijnen, lijkt in tegenspraa­k met de cijfers over het lerarentek­ort in Brussel. Die zijn de afgelopen maanden gestabilis­eerd. In februari steeg het aantal niet-vervangen langdurig afwezige leerkracht­en nog van 160 naar 180 voltijdse equivalent­en. Maar het aantal openstaand­e vacatures daalde van 227 naar 209. Het kabinet van bevoegd Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) sprak daarom over “een voorzichti­ge hoop op een kentering”.

Maar in dit geval schieten de cijfers tekort, zegt Piet Vervaecke van het Onderwijsc­entrum Brussel. “Scholen draaien al heel lang op noodoploss­ingen. Ze zijn zo geëngageer­d dat ze er alles aan doen om stand te houden. Ze schuiven personeel door, kiezen voor grotere groepen, hebben heel veel zijinstrom­ers. Nu wordt het voor het eerst echt zichtbaar dat het niet langer werkbaar is.”

Te veel zijinstrom­ers

In de cijfers zitten inderdaad heel veel zijinstrom­ers, beaamt Bruno De Lille. “In veel Brusselse scholen zijn er vandaag zo veel mensen die niet pedagogisc­h onderlegd zijn, dat je dat als school niet meer kunt bijwerken. Twee nieuwe mensen op de vijftien: dat lukt nog. Maar de helft?” De Lille ziet dat scholen die in problemen komen vaak in een negatieve spiraal belanden. “Dat kan toevallig gebeuren. Door een pensioen, een zwangersch­ap, of een burn-out. En dan vind je plots geen vervangers meer.”

Het einde van het probleem is bovendien nog niet in zicht, weet Struys. Negen op de tien leerkracht­en in het Nederlands­talig onderwijs in Brussel hebben elders hun woonplaats. “Omdat de vraag naar leraars in Vlaanderen zo groot blijft, kiezen sommigen ervoor om dichter bij huis te gaan werken.”

Volgens De Lille is ingrijpen op korte én lange termijn nodig om het hoofd boven water te houden. “Er zullen drastische keuzes gemaakt moeten worden. Momenteel zijn we wanhopig en staan we open voor alle oplossinge­n.” Ook Vooruit-parlements­lid Hannelore Goeman stelde woensdag in het Vlaams Parlement dat het “alle hens aan dek” is om de Brusselse scholen recht te houden. “Dit zijn de eerste klassen die sluiten, maar er zullen er nog volgen.”

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat lang niet alle Brusselse scholen in de problemen zitten. “Integendee­l. Beide leerkracht­en (in Schaarbeek, red.) zijn overgegaan naar een school in de Vlaamse Rand. Dat heeft niet alleen te maken met de nabijheid (bij hun woonplaats, red.), maar ook met extra problemen die niet eigen zijn aan de scholen of het onderwijs.”

Weyts verwijst daarmee naar de drugs- en veiligheid­sproblemat­iek in Brussel. Specifieke maatregele­n voor Brusselse scholen wijst hij af. “Ik blijf herhalen dat we dan alleen maar een waterbedef­fect creëren. Dan gaan we elkaar vliegen afvangen.”

“Er zullen drastische keuzes gemaakt moeten worden. Momenteel zijn we wanhopig en staan we open voor alle oplossinge­n” Bruno De Lille Algemeen directeur scholengro­ep Sint-Goedele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium