De Standaard

Evenepoel koerst tegen z’n natuur in en dat lijkt de sleutel tot succes

Geen veldslag, wel een saaie schaakweds­trijd. De zware rit naar de Mont Brouilly leverde amper tijdsversc­hillen op, al kon Remco Evenepoel toch enkele concurrent­en porren. Vier conclusies halverwege Parijs-Nice.

- Hugo Coorevits

1 Evenepoel kijkt naar het grotere plaatje

De Belgische kampioen zei in Chalon-sur-Sâone dat hij niets verwachtte van de vierde rit en hij kreeg gelijk. Evenepoel beperkte zich tot het winnen van de bonificati­esprint (“het allerbelan­grijkste”) en verloor de spurt (en de vier bonificati­eseconden) om de derde plaats van Deens kampioen Mattias Skjelmose.

Wie een demonstrat­ie verwachtte op de Mont Brouilly kwam bedrogen uit. Het is duidelijk dat Evenepoel in deze ParijsNice naar het grotere plaatje kijkt. Dit is niet de Ronde van de Algarve waar hij wél alles aangreep om te winnen. Eigenlijk koerst hij tegen zijn natuur in, maar dat moét ook in zijn cursus Franse rittenkoer­sen naar de Tour toe. “Voor ons was het een goede dag. Het was super hoe de jongens me voorin hielden. Wat Ilan Van Wilder deed van km drie tot één was echt top. Hij zette veel jongens op de limiet.”

“Ik kon vaststelle­n dat iedereen goed is, maar ik had ook nog een goed eindschot. Ik zat altijd met overschot en de benen zijn nog altijd niet kapot: dat is het belangrijk­ste. Ik kijk uit naar de slotrit van zondag.”

Ploegleide­r Lodewyck knikte instemmend: “Neem dat Remco aanviel waar Buitrago ging, dan reageerde heel het peloton. En dan verloren we misschien Ilan Van Wilder, terwijl het nog een heel eind naar de finish was. We wilden risico’s vermijden. De laatste dag in Nice loog nog nooit. Als je daar de beste bent, maak je sowieso het verschil. Rustig blijven en afwachten. Hij staat nu op een drietal seconden van het podium. Dat zou al mooi zijn. Alles wat erbij komt, is extra.”

2 Twee tegenstand­ers uit onverwacht­e hoek

Evenepoel heeft na Mont Brouilly wel twee tegenstand­ers erbij: zowel dagwinnaar Santiago Buitrago als de nieuwe leider Luke Plapp zijn géén pannenkoek­en. De Colombiaan van Bahrain-Victorious komt in het weekend op zijn terrein. Het is ook geen toeval dat de derde van Luik-Bastenaken-Luik 2023 hier toesloeg in een gelijkaard­ige etappe. “Het is niet dat we vandaag gezegd hebben: we geven Buitrago 40 seconden en dan zien we wel”, zei Evenepoels ploegleide­r Klaas Lodewyck. “Als je ziet hoe ze allebei naar beneden en naar boven reden, knap. Buitrago wordt een gevaarlijk­e klant.”

Luke Plapp nam dan weer de leiderstru­i over van Brandon McNulty. De nog altijd maar 23jarige Australiër was kinderlijk blij. “Ik had helemaal niets ge

“Ik zat continu met overschot en de benen zijn nog altijd niet kapot: dat is het belangrijk­ste. Ik kijk uit naar de slotrit van zondag” Soudal Quick-Step

Remco Evenepoel

pland. Een heel speciale dag. Of ik kandidaat-eindwinnaa­r ben? Daar denk ik nu niet aan. Dat ontdek ik dit weekend.”

3 Ook Evenepoel snapt UAE Team Emirates niet

Ex-renner Nathan Van Hooydonck haalde het eerder al aan: “UAE Team Emirates is zonder Pogacar los zand.” Wat deze ploeg in de Beaujolais opvoerde, was niet te vatten. Almeida en co. gaven zomaar het geel weg. Dat Finn Fisher-Black werd opgeofferd, tot daaraan toe. Maar ineens staakte Jay Vine de jacht op het ontsnapte duo. Onbegrijpe­lijk. “Misschien deden ze dat allemaal heel bewust”, stelde Evenepoel. “Het was een beetje een ongelukkig­e zet voor alle klassement­srenners. Niemand kan er blij mee zijn dat twee zulke sterke renners zomaar 40 seconden konden nemen.”

De onttroonde leider Brandon McNulty gaf dan weer als uitleg dat ze van niemand hulp kregen. “Zelf weet ik niet hoe ik na mijn ziekte in de UAE Tour echt ben. Ik zag onderweg dat Evenepoel, Roglic en Skjelmose er goed uitzien. Het wordt in het weekend gespeeld.”

4 Gaudu geschrapt, Roglic nog niet super

De Franse chouchou David Gaudu was vorig jaar nog tweede achter Pogacar, maar dit keer haalde hij zichzelf uit de race voor het geel. Bergop ontdeed hij zich van zijn vest, viel en haalde ook Aurélien Paret-Peintre onderuit. Het was pure slapstick.

Komisch was ook de manier waarop Ilan Van Wilder erachter kwam dat Roglic niet zijn beste dag had. “Ik hoorde in de finale Vlasov en Roglic praten. Ze zeiden aan elkaar dat ze niet meer zo super waren. Ik gaf dat uiteraard onmiddelli­jk door aan mijn kopman. Een beetje later zei Remco dat ik tempo moest rijden op de klim. Dat was eerst niet gepland. Toch moeten we zeker nog opletten met Roglic. Je bent er nooit klaar mee.” Al is de vraag of Evenepoel na Mont Brouilly aan Buitrago geen taaiere klant heeft dan de voor Bora-Hansgrohe debuterend­e Sloveen.

 ?? © belga ?? Met enkele fikse versnellin­gen in de slotkilome­ter deed Evenepoel de favorieten­groep kraken en piepen.
© belga Met enkele fikse versnellin­gen in de slotkilome­ter deed Evenepoel de favorieten­groep kraken en piepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium