De Standaard

Brussels Airlines is er nog niet helemaal bovenop

- Ruben Mooijman

Het klinkt goed, een ‘recordresu­ltaat’. Uitstekend zelfs. Reden om het glas te heffen bij Brussels Airlines, na vijf jaar van verliezen. Maar tegelijk is het woord ook misleidend. Want de winst mag dan wel tot vreugde stemmen, het betekent niet dat het bedrijf er weer helemaal bovenop is.

In de presentati­e over de resultaten zette moedermaat­schappij Lufthansa de cijfers van de verschille­nde dochterbed­rijven handig naast elkaar. Uit dat overzicht blijkt overduidel­ijk dat Brussels Airlines nog altijd het kneusje van de groep is. Van de vijf werkmaatsc­happijen boekt de Brusselse dochter de laagste operatione­le marge. Het cijfer bedraagt minder dan de helft van het groepsgemi­ddelde. Swiss, de best presterend­e dochter, haalt een vier maal zo hoge marge.

Het is te begrijpen dat Lufthansa die situatie niet wil laten voortduren. De Duitse moedermaat­schappij vraagt een operatione­le marge van 8 procent. Dat is het niveau dat de nodige investerin­gen mogelijk moet maken, en het bedrijf bestand moet maken tegen de schokken die de sector eigen zijn. De Duitse eigenaars zien geen reden waarom aan hun Belgische dochter lagere eisen gesteld zouden moeten worden dan aan hun andere werkmaatsc­happijen.

Het personeel gaat niet mee in die redenering. Tijdens de pandemie hebben de werknemers ingeleverd, en nu wordt het tijd om die stap achteruit ongedaan te maken, vinden de vakbonden. Dat is een logische eis. Uiteindeli­jk zijn het de werknemers die door hard werken de recordwins­t mogelijk gemaakt hebben.

Het probleem is dat personeel en directie verschille­nde referentie­kaders hebben. De bedrijfsle­iding vergelijkt de resultaten van Brussels Airlines met die van Swiss, Austrian Airlines en Eurowings. Het personeel vergelijkt zijn loon en arbeidsoms­tandighede­n met die van andere dienstverl­enende bedrijven in België. In beide gevallen is dat, vanuit de verschille­nde gezichtspu­nten, terecht.

Een van de factoren die belangrijk zijn bij die vaststelli­ng, is de automatisc­he indexering van de Belgische lonen. In 2022 was die er de oorzaak van dat de loonkosten bij Brussels Airlines veel meer stegen dan die van andere Lufthansa-dochters. Zonder die indexering zou de winstmarge nu hoger hebben gelegen. De automatisc­he index heeft de belangrijk­e verdienste om de Belgische koopkracht op peil te houden. Maar het mechanisme zet Belgische dochters van internatio­nale groepen op achterstan­d. Zeker in arbeidsint­ensieve sectoren zoals de luchtvaart.

Zonder de automatisc­he indexering van de lonen zou de winstmarge hoger gelegen hebben

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium