De Standaard

Van Hool neemt stelling over sociaal plan, maar niet over centen

Van Hool maakt maandag bekend hoeveel jobs er bedreigd zijn. Maar hoe de doorstart eruit moet zien, is nog niet duidelijk. Alleszins zal Vlaanderen geld verliezen aan dit dossier.

- Pascal Dendooven, Stijn Decock

Crisismana­ger Marc Zwaaneveld heeft zijn reddingspl­an voor busbouwer Van Hool op tafel gelegd en gaat maandag daarover de vakbonden inlichten. Er hangt een stevige sanering in de lucht. De Vlaamse overheid en bankiers hebben daarover al informatie gekregen, maar werd op het hart gedrukt er geen mededeling­en over te doen.

De plannen van Zwaaneveld betekenen dat maandag de procedure-Renault over collectief ontslag start. De werknemers zullen enkel een streefcijf­er over de afvloeiing­en horen en nog maanden moeten wachten voor ze weten wie weg moet en wie kan blijven. De vakbonden houden er rekening mee dat om en nabij de 600 banen bedreigd zijn. Bij Van Hool werken ongeveer 2.500 werknemers. Een deel van hen is al tijdelijk werkloos.

Zwaaneveld werd op aansturen van de banken bij Van Hool gezet nadat eerder het herstructu­reringstea­m van PwC er al anderhalf jaar aan de slag was. Hij heeft de reputatie erg doortasten­d te saneren. “Als er geamputeer­d moet worden, doet hij dat. Mooi zal het niet zijn”, zegt iemand die met hem vertrouwd is.

Garantie

Het dossier Van Hool komt vrijdag op de agenda van de ministerra­ad. Parlements­lid Maurits Vande Reyde van Open VLD wist ondertusse­n te achterhale­n dat Vlaanderen in de huidige stand van zaken tot 30 miljoen euro dreigt te verliezen aan Van Hool. Dat heeft te maken met een gewestwaar­borg van Gigarant die verstrekt werd aan de bankiers van Van Hool.

Van Hool kreeg in april 2021 een garantie van 68 miljoen van Gigarant. De helft daarvan is ingedekt door de Europese Investerin­gsbank (EIB). Van het risico van 34 miljoen van Gigarant was in januari al 30 miljoen geactiveer­d. Dat wil zeggen dat de banken dit kunnen verhalen op het Vlaams Gewest als hun kredieten niet terugbetaa­ld worden. Een bankier zegt dat het niet de bedoeling is om de garanties uit te winnen, het idee is veeleer Van Hool een doorstart te laten maken: eerst saneren en dan vers geld in het bedrijf pompen.

Ruzie

Alleen is over dat laatste geen duidelijkh­eid. De financiële puzzel is nog niet gelegd. Hoe dan ook moet er geld in Van Hool worden gestopt, want saneren kost geld. De werknemers hebben een vrij hoge anciënnite­it, wat betekent dat er een stevig prijskaart­je vastzit aan het jobverlies.

“Als er geamputeer­d moet worden, doet Zwaaneveld dat. Mooi zal het niet zijn” Een insider

Het voorkeursc­enario van de familie Van Hool is bekend: ze hoopt op een oplossing via de Vlaamse overheid. De federale overheid, die instrument­en heeft om bedrijven te ondersteun­en, heeft geen zin in dit dossier. Voor de Vlaamse overheid is het uitgeslote­n dat alleen zij vers geld ophoest, want dat zou als staatssteu­n worden gebrandmer­kt. Er moet dus ook geld uit de privésecto­r komen. Dat kan in theorie de familie Van Hool zijn, maar dat is volgens insiders geen duurzame oplossing: de familie wordt al decenniala­ng geteisterd door onderling geruzie. Bovendien, zo zeggen specialist­en, is het dossier behoorlijk complex omdat ook het zakenmodel van Van Hool op het spel staat.

 ?? © rr ?? Zeshonderd banen staan bij Van Hool op de helling.
© rr Zeshonderd banen staan bij Van Hool op de helling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium