De Standaard

Wat mag dat ons kosten, bussen uit eigen land?

- Karel Verhoeven

Het gevoel van teloorgang snijdt diep bij het dreigende faillissem­ent van busbouwer Van Hool. De eerste politieke reflex is dat de overheid nu snel moet beschermen. De eigen industrie verdedigen die zo verbonden is met het dorp Koningshoo­ikt en de streek rond Lier. De 2.500 jobs natuurlijk en alle toeleveran­ciers en diensten die daarrond draaien. De technologi­sche knowhow om zelf te kunnen innoveren in een energieomw­enteling bij weg- en bustranspo­rt. Kortom, als we een dam moeten opwerpen tegen te grote afhankelij­kheid van China, dan schijnt dit wel het moment.

Toch houdt de Vlaamse regering best het hoofd koel. Strategisc­h is het belangrijk­ste spel namelijk al gespeeld. Van Hool stapt uit de productie van stadsbusse­n. Ze hebben verkeerd gegokt. Twintig jaar lang waren ze er bij Van Hool diep van overtuigd dat de toekomst in waterstof lag. Alle innovatie ging daarnaarto­e. De Vlaamse markt gaf hun nauwelijks impulsen om anders te innoveren. De eigen openbaarve­rvoermaats­chappij De Lijn bleef koppig gewoon diesels kopen, terwijl iedereen massaal elektrific­eerde. De eerste elektrisch­e bestelling kwam in 2021, toen er in Vlaanderen 13 elektrisch­e bussen rondreden. In Nederland reden er toen 1.300. In China rijdt driekwart van alle stadsbusse­n groen. De Vlaamse overheid heeft dus zeer lang nagelaten om de markt in de juiste richting te duwen. De achterstan­d is onoverbrug­baar geworden voor een kleinere speler als Van Hool, die vooral voor de batterijen zelf te afhankelij­k is van Chinese producente­n. Bussen zijn bovendien geen windturbin­es, chips of zonnepanel­en. Om industriël­e autonomie tegenover China te bepleiten, is dit dus geen goed dossier meer.

Blijft over de productie van luxueuzere touringcar­s en van vrachttrai­lers. Het behoud van die industriël­e werkgelege­nheid is een belangrijk­e zorg. Maar ook daarbij is realisme nodig. Van Hool heet een industriël­e parel te zijn, maar de familiale eigenaren hebben die parel dof laten worden door gebrek aan deugdelijk bestuur. Wat valt er nog te redden? Het is een vraag naar strategie. Maandag krijgen de werknemers de getallen van afvloeiing­en te horen en dan beginnen, onder de wetRenault, de consultati­es en de zoektocht naar financieri­ng.

Bij een faillissem­ent verliezen alle werknemers, ze grijpen naast billijke afscheidsv­ergoedinge­n, en de overheid speelt 70 miljoen aan waarborgen en socialezek­erheidssch­ulden kwijt. De druk op de regering wordt dus groot om een faillissem­ent te helpen afwenden. Maar hoeveel extra dat mag kosten? Politici dreigen drie maanden voor de verkiezing­en niet koelbloedi­g te blijven. Maar deze centrumrec­htse Vlaamse regering is het aan zichzelf verplicht toch vooral de markt te laten spreken. Dagen er andere financiers op, dan kan ze voorzichti­g ondersteun­en. Gelooft niemand met diepe zakken er nog in, dan rest alleen industriël­e stervensbe­geleiding.

De familiale eigenaren hebben die industriël­e parel dof laten worden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium