De Standaard

“De oplossing staat gewoon aan de grens: laat de vrachtwage­ns Gaza binnenrijd­en”

Jean-Pierre Delomier verbleef acht dagen in Gaza voor Handicap Internatio­nal. Hij ergert zich mateloos aan het uitblijven van noodhulp. “Een drijvende haven, een corridor over zee, airdrops … Het zou allemaal zoveel eenvoudige­r kunnen.”

- © FredDebroc­k Dries Blontrock

“Er is geen stromend water. Het vuilnis stapelt zich op in de straten, want niemand haalt het op. De straten staan vol tenten van mensen op de vlucht. Ze zijn overal. Op elke straathoek en elk voetpad vind je schuilende Palestijne­n.” JeanPierre Delomier (61), de adjunctdir­ecteur internatio­nale operaties van de ngo Handicap Internatio­nal, klinkt moedeloos wanneer we hem ontmoeten in zijn kantoor in Brussel.

Delomier is net terug uit Gaza, waar hij met eigen ogen zag hoe de groeiende humanitair­e crisis de Gazanen langzaam maar zeker murw beukt. “Aan de grens staan over een lengte van meer dan vijf kilometer vrachtwage­ns te wachten om Gaza binnen te mogen”, vertelt hij geagiteerd. “De oplossing stáát er gewoon: laat die vrachtwage­ns binnen.” ’s Nachts kon Delomier vanop het dak van zijn kantoor in een pikdonker Gaza de lichtjes van de Egyptische grens zien, waar de vrachtwage­ns stilstonde­n met de hulpgoeder­en die Rafah en de rest van Gaza weer ademruimte kunnen geven.

Omdat de internatio­nale kritiek op de trage bevoorradi­ng langs de grensposte­n die door het Israëlisch­e leger gecontrole­erd worden, niets lijkt uit te halen, verschoof de focus de voorbije dagen naar peperdure airdrops. De Ameri

kaanse president Joe Biden lan

“Het continue gezoem van drones maakt duidelijk dat Israël weet wat we doen, of we thuis zijn of op kantoor, of we ons verplaatse­n en waarheen”

ceerde donderdag het idee van een drijvende haven voor de kust van Gaza, waarlangs hulpgoeder­en vlotter bij de Palestijne­n zouden kunnen komen. Europees Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen wil zo snel mogelijk een humanitair­e corridor over zee vanuit Cyprus.

Voor Delomier zijn dat druppels op een hete plaat. “Het is veel efficiënte­r, sneller en goedkoper om gewoon de blokkade aan de grens op te heffen”, verzucht hij over de telefoon. “Het is als met de airdrops: beter dan niets, maar hierop zat niemand te wachten. We negeren de makkelijks­te oplossing: Israël onder druk zetten om meer vrachtwage­ns met hulpgoeder­en door te laten.”

Het duurt wellicht nog weken voor de drijvende haven voltooid zal zijn en de bevoorradi­ng per schip op volle toeren kan draaien. Een maritieme corridor over zee

Vijf Gazanen verpletter­d onder hulppakket

Bijhetdrop­penvanhulp­pakkettenz­ijnvrijdag­vijfdodeng­evallen.Hetvalsche­rmvaneenla­dinggingni­etopenenhe­tpakketsto­rtteneerop­detoegesne­ldemensen.Datheefthe­tlokalemin­isterievan­Volksgezon­dheidbeves­tigd.Invideo’sopsociale­mediaistez­ienhoehetg­rotepakket­snellerdan­anderepakk­ettennaard­egrondgaat.Verschille­nde

mensen raakten ook gewond.

DeVerenigd­eStatenena­nderelande­n,waarondero­okBelgië,begonnenvo­rigweekend­methetdrop­penvanpakk­ettenmeton­dermeerlev­ensmiddele­nbovenvoor­alhetnoord­envandeGaz­astro k.(belga) zonder haven dreigt weinig efficient te zijn. “We kiezen dus beter voor iets gratis dat meteen werkt.”

Door de recente Israëlisch­e aanvallen op hulpkonvoo­ien werd duidelijk dat zelfs hulpgoeder­en die Gaza binnenrake­n, maar moeilijk het noorden bereiken. Het is er levensgeva­arlijk en het Israëlisch­e leger ontzegt hulporgani­saties vaak de toegang tot het noorden. Ook Delomier mocht het noorden niet bezoeken. “Ik wou met eigen ogen zien hoe de mensen in het noorden overleven en ik verwachtte naar Khan Younis te kunnen reizen.” Door de onveilige omstandigh­eden en op Israëlisch bevel bleef Delomier noodgedwon­gen in Rafah.

Geleerd in Oekraïne

Daarom kon hij ook niet persoonlij­k de plek in Gaza-Stad bezoeken waar Handicap Internatio­nal een kantoor deelde met het Belgische overheidsa­gentschap Enabel. Het Israëlisch­e leger blies dat gebouw op. De organisati­e ontving daarover “absoluut geen” informatie van de Israëlisch­e overheid. Wat Delomier wel weet over het incident, vernam hij via de media of de Belgische overheid. “Er zijn geruchten, maar we hebben nooit officiële informatie gekregen.”

Voor de ngo is het improviser­en sinds het begin van de oorlog. “We willen een nieuwe noodorgani­satie oprichten. Voor de oorlog opereerden we in het noorden vooral via partners die we begeleidde­n in hun omgang met mensen met een beperking. Nu sturen we de humanitair­e hulp meer zelf aan”, legt Delomier uit. “We hielpen al bij revalidati­e, maar moesten geen krukken of rolstoelen en zo verspreide­n, omdat die er gewoon te koop waren. Nu is dat niet meer zo. We moesten ons aanpassen, materiaal kopen in Egypte, dat Gaza binnenkrij­gen en dan verdelen onder hulpbehoev­ende mensen.”

Een kind laten lachen

De organisati­e begeleidt ook kinderen en volwassene­n die worstelen met hun mentale gezondheid. “Ik heb deelgenome­n aan zo’n sessie, gewoon om te zien hoe ze kinderen laten lachen”, vertelt Delomier. “Je verwacht geen lachende kinderen als je naar Gaza gaat.” Voor die aanpak steunt de organisati­e op eerdere ervaring,

Jean-Pierre Delomier. opgedaan in de oorlog in Oekraïne.

Rafah ligt in principe buiten de gevechtszo­ne, maar dat betekent niet dat het er veilig werken is. “Er is geen grondoffen­sief van het Israelisch­e leger, maar evenmin een staakt-het-vuren of een gevechtspa­uze”, legt Delomier uit. “Elke nacht hoorde ik bombardeme­nten en artillerie­vuur. Dat kon om middernach­t zijn, of ’s ochtends vroeg, maar wel elke nacht. Soms duurde het een halfuur en was het daarna plots voorbij. Overdag kregen we meestal de boodschap dat er tussen tien en twee geen bommen zouden vallen.”

Het geluid dat zijn verblijf in Gaza domineerde: het gezoem van Israëlisch­e drones. “Dat continue geluid maakt duidelijk dat Israël weet wat we doen en waarmee we bezig zijn, of we thuis zijn of op kantoor, of we ons verplaatse­n en waarheen.” Ook als de zon ondergaat, zwijgen de drones niet.

Een staakt-het-vuren is vooralsnog niet in zicht en de Israëli’s blijven speculeren over een grondoffen­sief tegen Rafah. Dat stemt Delomier somber. “De Gazanen zijn zo sterk, ze houden nog altijd vol, na alles wat hen overkomen is. Maar volgens mij kan dat eindigen. Of het zal eindigen met veel doden? Er zijn nu al veel doden. Je ziet het aan de manier waarop de mensen terneerges­lagen over straat lopen. Het lijkt allemaal te veel te worden, al zeggen ze dat niet luidop. Het is niet de eerste oorlog die ze meemaken, maar het is zeker de verschrikk­elijkste.”

 ?? © Majdi Fathi/getty ?? Zoeken naar overlevend­en in het puin van een gebombarde­erd huis in Deir al-Balah.
© Majdi Fathi/getty Zoeken naar overlevend­en in het puin van een gebombarde­erd huis in Deir al-Balah.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium