De Standaard

Echte politieke macht is … tot 23 kunnen tellen (ongeveer)

Het succes van de uitersten en de terugkeer van de politieke families reduceren de federale regeringsv­orming tot één vraag. Wie wordt groot genoeg om onmisbaar te zijn? Voor de N-VA is dat dé voorwaarde om confederal­e stappen te kunnen afdwingen.

- Jan-Frederik Abbeloos

Premier Alexander De Croo en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, broederlij­k op de foto? In de politiek is elk huwelijk denkbaar in naam van de macht. Dat de MR en Open VLD zich aan elkaar klinken, heeft alles te maken met de federale puzzel die wacht. Zoals uit De Stemming blijkt, dreigt het speelveld na 9 juni erg klein te worden door de opmars van Vlaams Belang en de PVDA, twee partijen die federaal buitenspel staan. Een scenario waarbij 50 van de 150 zetels daardoor niet gebruikt kunnen worden om een meerderhei­d te vinden, is verre van ondenkbaar.

Het drijft de overige partijen als vanzelf naar elkaar om de 76 benodigde zetels voor een meerderhei­d te vinden. Of minstens 78, wil die meerderhei­d enigszins stabiel zijn. Simpele rekenkunde dicteert dat elke formatie – los van Vlaams Belang en de PVDA dus – in zo’n scenario incontourn­able wordt zodra ze 23 zetels binnenhaal­t.

Het is een virtuele vingeroefe­ning, maar ze toont helder aan waar al die nieuw ontdekte familielie­fde plots vandaan komt. Zo gaven ook Sammy Mahdi (CD&V) en Maxime Prévot (Les Engagés) al aan dat ze samen in de regering willen, ondanks de inhoudelij­ke verschille­n tussen de partijen.

Lijfsbehou­d

Meer dan van ideologie of van een hernieuwde belgitude, is het een kwestie van lijfsbehou­d. CD&V en Les Engagés hadden in 2019 17 zetels. De vraag is of de verwachte groei van Les Engagés het verwachte verlies van CD&V kan compensere­n. Maar elk apart kunnen ze hoogstens depanneren, niet regisseren, zoals CD&V in 2019 ondervond.

Zo ook de liberalen. In 2019 haalden MR en Open VLD samen 26 zetels. Door de dreigende achteruitg­ang van Open VLD zullen dat er straks minder zijn. Maar zonder Open VLD weet Bouchez dat ook hij dreigt weggeduwd te worden. En ook Groen en Ecolo, in 2019 goed voor 21 zetels, zullen moeten vechten voor de status quo. Voor alle formaties wordt het knokken om echt incontourn­able te zijn. Alleen de PS en Vooruit zitten op rozen. Ze hadden al 29 zetels, en dat zullen er naar alle waarschijn­lijkheid meer worden.

Systeemcri­sis

Blijft over, de N-VA. De 25 zetels die de partij in 2019 had, zouden haar straks zo goed als zeker onmisbaar maken. Dat zou een ongeloofli­jke hefboom zijn voor de confederal­e eisenbunde­l. Lang zag voorzitter Bart De Wever de groeiende extremen dan ook als een objectieve bondgenoot voor zijn historisch­e doel. Een systeemcri­sis was een “opportunit­eit”, zoals hij ooit uitlegde in De Standaard. Alleen zit ook de N-VA al even in een krimpscena­rio. Een terugval onder de 20 procent dreigt, wat de partij erg kwetsbaar zou maken. Is de N-VA niet onmisbaar, dan zal machtsdeel­name evengoed betaald en onderhande­ld moeten worden.

En dat terwijl de klassieke weg richting een nieuwe staatsherv­orming evenzeer gedwarsboo­md wordt door de opmars van de uitersten. Zoals ook Nicolas Bouteca noteert in zijn pas verschenen overzichts­werk van de opeenvolge­nde staatsherv­ormingen, Only in Belgium, lijkt het “pure sciencefic­tion” om de 100 benodigde zetels voor een tweederdem­eerderheid te vinden. “Op Défi na moet elke regierungs­fähige partij dan mee in bad. Het land zou echt al aan de rand van de afgrond moeten staan om dat geklaard te krijgen.”

Bouteca brengt in herinnerin­g dat alleen al onderhande­len met de N-VA een brug te ver was voor Ecolo in 2019. Het valt te begrijpen dat De Wever op zo’n moment extralegal­e pistes overweegt om zijn confederal­e droom levendig te houden, maar meer dan een “surrogaats­trategie” is het niet, aldus Bouteca. En ook voor die strategie zou De Wever voldoende steun voor moeten verzamelen. Tenzij hij die dus kan afdwingen met zijn electorale sterkte.

Echte strijd vindt federaal plaats

Het is niet toevallig dat De Wever sinds kort de uitslagen interprete­ert als de snelste weg richting een heruitgave van Vivaldi. En dat hij benadrukt dat de echte strijd federaal geleverd wordt. Dáár moet de N-VA voldoende groot worden. Blijft over, het dreigement dat de andere Vlaamse partijen niet meer op de N-VA “kunnen rekenen” als ze federaal buitenspel staat.

Dat kan in de praktijk maar twee dingen betekenen. Ofwel gaat de N-VA Vlaams aan de zijlijn staan, waardoor er mathematis­ch geen meerderhei­d mogelijk is los van de PVDA en Vlaams Belang. Maar veel indruk zou die sabotage federaal niet maken. Ofwel vormt de N-VA met Vlaams Belang een regering als ze een meerderhei­d hebben. Maar het is afwachten of die optie zich zelfs nog maar aandient, al was het maar omdat “de helft plus 1 zetel” al helemaal niet volstaat in een legislatuu­rparlement zoals in Vlaanderen, waar er geen vervroegde verkiezing­en kunnen komen en je het dus wel vijf jaar moet zien vol te houden. Constructi­es met gedoogsteu­n zijn er om die reden ook niet evident.

Strategisc­h driebanden

Precies daarom strandde in 2019 de piste van een zogenoemde Bourgondis­che coalitie tussen de N-VA, Open VLD en de socialiste­n, samen goed voor nochtans 64 op 124 zetels. Te nipt, oordeelde De Wever. En gelukkig ging die coalitie niet van start, want met de exit van Sihame El Kaouakibi bij de liberalen begin 2021 zat ze al meteen door haar overschot. Op zo’n moment is je meerderhei­d maar zo sterk als het meest wispelturi­ge lid ervan. Een werkbare meerderhei­d optuigen tussen de N-VA en Vlaams Belang zou daarom vereisen dat beide blokken veel groter worden dan vandaag en dat beide fracties voltallig mee zijn in het verhaal. Dat zijn veel (nog) niet vervulde voorwaarde­n.

Al dat strategisc­he driebanden vervalt als de N-VA straks federaal tot 23 mag tellen – of wat finaal het aantal zetels zal blijken om onmisbaar te zijn. Ook de andere formaties zullen nagelbijte­nd afwachten waar ze stranden. En wie finaal een regering met Vooruit en de PS mag vormen, want dat de socialiste­n federaal opnieuw gaan besturen, dat staat mathematis­ch eigenlijk wel al vast.

Voor alle formaties wordt het knokken om echt incontourn­able te zijn. Alleen de PS en Vooruit zitten op rozen

Chef politiek

 ?? © blg ?? Alexander De Croo en Georges-Louis Bouchez. Dat Open VLD en MR zich aan elkaar klinken, heeft alles te maken met de federale puzzel.
© blg Alexander De Croo en Georges-Louis Bouchez. Dat Open VLD en MR zich aan elkaar klinken, heeft alles te maken met de federale puzzel.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium