De Standaard

De “enige die Trump ooit verslagen heeft”, is opnieuw klaar voor de strijd

De campagne tussen Joe Biden en Donald Trump is een tweestrijd waarop niemand zat te wachten, met potentieel “catastrofa­le” gevolgen voor de Amerikaans­e democratie. Omringd door twijfels stort Joe Biden zich vol vuur in een campagne voor de “vrijheid”.

- Roeland Termote

Daar is het dan: het moment waarvan een meerderhei­d van de Amerikanen hoopte dat het er nooit zou komen. Zowel de Democratis­che president Joe Biden als de Republikei­nse ex-president Donald Trump zet op Super Tuesday zijn laatste tegenstand­ers in de voorverkie­zingen aan de kant.

Het besef zal nu ten volle inzinken bij alle Amerikanen: in november zullen zij een keuze maken tussen twee onpopulair­e kandidaten. Een keuze die grotere gevolgen dreigt te hebben dan gelijk welke andere presidents­verkiezing in het leven van de meeste kiezers. De campagne van 2024 dient zich aan als een existentie­el gevecht om de Amerikaans­e democratie.

Trump wil de teugels van de staat grijpen om “vergelding” te regelen voor zichzelf en zijn aanhangers die “onrecht werden aangedaan en verraden”. Hij belooft justitie te gebruiken om Biden te vervolgen en politieke tegenstand­ers op te sluiten. Hij wil de ambtenarij zuiveren van alle dissidente­n, spreekt nonchalant over het opzetten van massale deportatie­campagnes en dondert dat migranten die illegaal de grens oversteken “het bloed van ons land vergiftige­n”. Trump en zijn bondgenote­n zeggen in die boodschap geen echo te herkennen van Adolf Hitlers hatelijke redes over de “vergiftigi­ng” van de Arische zuiverheid door Joods bloed.

Om onbesliste kiezers aan boord te krijgen, belooft Trump lage belastinge­n en harde maatregele­n tegen migratie, criminalit­eit en de import van Chinese goederen. Voor zijn op complotten beluste achterban pookt hij intussen het revolution­aire vuur van het einde van zijn eerste presidents­chap op.

Een heel leven warmlopen

Amerikanen leven volgens Trump in een “derdewerel­dland” waarin de veroordeel­de bestormers van het Capitool op 6 januari 2021 “gijzelaars” zijn en de grootste martelaar hijzelf. “Mijn burgerrech­ten zijn me afgenomen”, zei hij in een aanval op een rechter die hem veroordeel­d had voor miljoenenf­raude. In een radicale omkering van de beschuldig­ingen aan zijn adres, kenmerkend voor veel autocraten, schildert Trump zijn politieke tegenstand­ers af als de doodgraver­s van de democratie.

De verkiezing­en van november worden “onze eindstrijd”, belooft hij. “We zullen de deep state afbreken en de oorlogssto­kers uit onze regering verdrijven. We zullen de globaliste­n, de marxisten, de communiste­n en de fascisten verdrijven. We zullen de zieke politieke klasse die ons land haat, omverwerpe­n. We gaan de fakenewsme­dia verjagen, Joe Biden uit het Witte Huis gooien en het werk afmaken, eens en voor altijd.”

“What the hell?” Tijdens een recent gesprek met The New Yorkerrepo­rter Evan Osnos onderdrukt­e president Biden zijn ontstelten­is niet terwijl hij Trumps buitenissi­ge uitspraken overliep. Biden stapte vanachter zijn bureau in het Oval Office en troonde Osnos mee naar de kamer waar Trump op 6 januari 2021 de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 volgde op een tv-scherm. “Ik zal je laten zien waar Trump zat toen hij naar de revolutie keek.”

Trumps dreiging voor de democratie is akeliger dan ooit, meent Biden. Voor de president is dat ook een persoonlij­ke zaak, schrijft Osnos. “Trump probeerde niet alleen het presidents­chap te stelen, hij probeerde het te stelen van hem.”

Osnos trof in het Witte Huis een man aan die zich zijn hele leven warmliep om president van de VS te worden en allesbehal­ve klaar is om dat ambt uit handen te geven. Dat Biden zich in 2020 nog profileerd­e als loutere brugfiguur naar een nieuwe generatie leiders, lijkt hij vergeten. “Ik ben de enige die hem ooit verslagen heeft”, zegt hij over Trump. “En ik zal hem weer verslaan.”

Nationale peilingen vertellen voorlopig een ander verhaal: daarin moet hij meestal de duimen leggen voor Trump. In het handvol swingstate­s dat de verkiezing­en zal beslechten, doet Biden het nog slechter.

Biden heeft geen tekort aan verwezenli­jkingen. Hij haalde de Amerikanen uit de pandemie door coronavacc­ins te verdelen, drukte ongeziene klimaat- en infrastuct­uurinveste­ringen door, haalde geneesmidd­elenprijze­n naar beneden, schold studieleni­ngen kwijt en wierp een dam op tegen de agressie van de Russische dictator Vladimir Poetin in Oekraïne. De economie loopt als een tierelier en de werklooshe­idscijfers daalden tot historisch­e laagtes.

Fascisten en communiste­n

Maar veel kiezers zijn zich niet bewust van die verwezenli­jkingen. Als ze dat wel zijn, schrijven ze die niet op het conto van de president. Wat ze wel aan Biden toeschrijv­en, zijn recente prijsstijg­ingen in de supermarkt en aan de benzinepom­p. Of het dodental in Gaza, waar de VS er niet in slagen hun bondgenoot Israël in te tomen. Boven dat alles hangt een breed gedeelde indruk dat de 81jarige Biden te fragiel is voor het presidents­chap.

Trump schildert zijn tegenstand­er op Fox News af als een seniele marionet van “de fascisten en de communiste­n die hem omringen: zij nemen de beslissing­en”. Bij de kijkers gaat het erin als koek. De afgelopen weken stelden ook progressie­ve opiniemake­rs de kandidatuu­r van Biden ter discussie, nadat een aanklager hem had omschreven als een “goedbedoel­ende oude man met een gebrekkig geheugen”.

Bidens team wuifde de kritiek weg. Maar in een tijdperk waarin de meeste kiezers kandidaten alleen te zien krijgen op een beeldscher­m, heeft iedereen zijn kwetsbaarh­eden opgemerkt. “Zijn stem klinkt dun en gestremd en zijn bewegingen zijn trager geworden”, schrijft Osnos. Maar ook: “In ons gesprek leek zijn geest onaangetas­t. Hij haalde niet een keer namen of data door elkaar.”

“Mensen focussen zich op Bidens leeftijd omdat dat een van de enige dingen is die ze over hem weten”, verklaarde politicolo­ge Jennifer Wolak, die onderzoek doet naar de invloed van leeftijd in de politiek, in de podcast The science of politics. Het enige wat Biden kan doen om dat te verhelpen, is zichzelf en zijn verwezenli­jkingen zichtbaard­er maken.

Dat is wat hij donderdag deed in de laatste State of the Union van dit presidents­chap. Met enig succes: ook commentato­ren die vraagteken­s plaatsen bij Bidens kandidatuu­r, zagen een speech “vol cafeïne” van een president die “krachtig”, “vurig” en “energiek” was.

Op het spreekgest­oelte van het

Huis van Afgevaardi­gden claimde Biden de verdienste voor de economisch­e heroplevin­g van zijn land. Hij noemde dat “het geweldigst­e comeback-verhaal dat nooit verteld werd” door zijn critici in de media. Hij probeerde de aandacht voor zijn steun aan Israel, die hem op de afkeer komt te staan van delen van de Democratis­che achterban, te verleggen naar zijn pogingen om het Palestijns­e leed te verzachten. De VS zullen een drijvende haven aanleggen voor de kust van Gaza, kondigde hij aan, om noodhulp te leveren.

“Al sinds de tijd van president Lincoln en de Burgeroorl­og kwamen vrijheid en democratie hier bij ons niet meer zo onder vuur te liggen als nu” Joe Biden Amerikaans president

“Mensen focussen zich op Bidens leeftijd omdat dat een van de enige dingen is die ze over hem weten” Jennifer Wolak Politicolo­ge

De president keek ook vooruit. Als de kiezers in november de sleutels van het Witte Huis en het Congres aan de Democraten geven, zullen de superrijke­n meer dan hun huidige deel belastinge­n moeten betalen. Het sluitstuk van zijn rede wordt ook het sluitstuk van zijn campagne: een focus op vrijheid. Van de vrijheid om voor abortus of ivf te kiezen tot de vrijheid om een stem uit te brengen in eerlijke verkiezing­en: “Al sinds de tijd van president Lincoln en de Burgeroorl­og kwamen vrijheid en democratie hier bij ons niet meer zo onder vuur te liggen als nu.”

Bange Democraten

In het Huis van Afgevaardi­gden toonde Biden donderdag dat hij een boodschap heeft en de vechtlust die een verkiezing­scampagne vereist. “Zolang Biden al in de politiek zit, wordt hij voortgestu­wd door een wispelturi­ge mengeling van zelfvertro­uwen en onzekerhei­d”, aldus Osnos. “Nu hij het toppunt van de macht heeft bereikt, straalt hij een overtuigin­g uit die grenst aan sereniteit.” Té veel sereniteit voor Democraten die nog steeds vrezen voor de fatale versprekin­g of de struikelpa­rtij die zijn hele campagne doet instorten.

De kandidatuu­r van de oudste president ooit blijft een riskante gok. “De inzet is potentieel catastrofa­al”, schrijft de ervaren politieke journalist Mark Leibovich in The Atlantic. Door zich opnieuw verkiesbaa­r te stellen, ondanks zijn vele zwaktes, maakte Biden de terugkeer van Trump tot een reële mogelijkhe­id. “Biden zou zo een van de meest egoïstisch­e, overmoedig­e en potentieel destructie­ve daden kunnen stellen die ooit door een Amerikaans­e president zijn gesteld.”

Zoals alle angstige kritieken op de president, is het een machteloze vaststelli­ng. In zijn ultieme campagne straalt niemand zo’n oprecht geloof uit in de veerkracht van de Amerikaans­e democratie én Joe Biden als Joe Biden zelf.

 ?? © Chip Somodevill­a/getty ?? Kritische commentato­ren zagen tijdens de State of the Union een president die “krachtig”, “vurig” en “energiek” was.
© Chip Somodevill­a/getty Kritische commentato­ren zagen tijdens de State of the Union een president die “krachtig”, “vurig” en “energiek” was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium