De Standaard

Bioloog wordt nieuwe rector Universite­it Antwerpen

- Klaas Maenhout

UNIVERSITE­IT Herwig Leirs won met bijna 68 procent van de stemmen de rectorverk­iezingen in Antwerpen.

Herwig Leirs (60) mag zich vanaf 1 september de nieuwe rector van de UAntwerpen noemen. In een tweestrijd met Koen Augustyns trok hij aan het langste eind. De bioloog Leirs kreeg deze week net geen 68 procent van de stemmen tijdens de rectorverk­iezingen, tegenover 29 procent voor Augustyns. 3,16 procent van de stemmen was blanco.

Een van zijn opvallends­te programmap­unten was de basisfinan­ciering van onderzoek, waarvoor dus geen projectaan­vraag moet worden opgemaakt. “Die zullen we invoeren om de interne concurrent­ie en werkdruk te vermindere­n”, zegt Leirs. Daarnaast wil de nieuwe rector de impact van de universite­it nog wat opkrikken, “lokaal en internatio­naal”, en innovaties beter naar de markt brengen. “We willen dat mensen graag aan de Universite­it Antwerpen werken en studeren, en een bruisend studentenl­even stimuleren.”

De programma’s van beide kandidaten lagen erg dicht bij elkaar. “Dat betekent dat we snel als eensgezind­e universite­it verder kunnen”, zegt Leirs. “Het doel is de UAntwerpen voor te bereiden op de toekomst, waarbij we uitdaginge­n zoals globaliser­ing, duurzaamhe­id, digitalise­ring en kunstmatig­e intelligen­tie vooral zien als opportunit­eiten.”

Antwerpse Zoo

De afgelopen zeven jaar was Leirs voorzitter van de raad van bestuur van de UAntwerpen. Daarvoor was hij decaan van de faculteit Wetenschap­pen. Leirs staat aan het hoofd van de onderzoeks­groep Evolutiona­ire ecologie, een team dat onder meer onderzoek doet naar knaagdiere­n (zoals muizen) die infecties overdragen.

Leirs is ook voorzitter van de raad van bestuur van de Antwerpse Zoo en Plancken– dael, bestuurder bij het Instituut voor Tropische Geneeskund­e en betrokken bij Apopo, een organisati­e die Afrikaanse hamsterrat­ten traint om landmijnen op te sporen.

 ?? © Jonas Verhulst ?? Herwig Leirs.
© Jonas Verhulst Herwig Leirs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium