De Standaard

Open VLD gaat voluit voor een donkerblau­we koers

Het groeiplan waarmee Open VLD uitpakt, hakt er stevig in: besparen op pensioenen, overheid afslanken, mensen activeren, en zo de welvaart verankeren en de Navo-norm halen.

- Bart Brinckman

Enkele maanden geleden voerde de N-VA een precampagn­e rond Vlaamse welvaart, nu boetseert Open VLD haar verkiezing­sprogramma volledig rond dat thema. Het groeiplan, dat een congres zaterdag goedkeurt, moet de toekomstig­e welvaart beschermen. “We kiezen voor hervorming­en,” zegt Tom Ongena aan De Standaard. “Bedrijven moeten concurrent­ieel zijn en jobs creëren. Tegelijk moeten we meer mensen aan de slag krijgen. Ten slotte moet de overheid efficiënte­r en dus goedkoper worden. We passen voor een staatsherv­orming, zulke avonturen leiden tot minder welvaart.”

“En we moeten terug naar de Maastricht­norm.” De miserabele toestand van de begroting doet de Open VLD-voorzitter denken aan de jaren negentig. Met zijn ‘Globaal Plan’ bracht eerste minister Jean-Luc Dehaene (CD&V) toen het tekort terug naar 3 procent van het bbp. Het groeiplan heeft dezelfde ambitie tegen 2029. Dat impliceert 25 miljard aan besparinge­n en nieuwe inkomsten. De liberale mix waaraan de afgelopen weken is gewerkt, komt vooral bedrijven en werkenden ten goede.

Meer jobs moeten een groot deel van de klus klaren. Ongena hoopt op 450.000 nieuwe banen, tegen 300.000 tijdens de afgelopen legislatuu­r. Werkenden mogen meer bijverdien­en. Werkzoeken­den of langdurig zieken ( “1,3 miljoen Belgen”) worden geactiveer­d. De werklooshe­idsuitkeri­ng wordt beperkt tot “een à twee jaar”, verhoogde uitkeringe­n zullen afhangen van de werkbereid­heid.

Het verschil tussen werken en niet-werken bedraagt in de liberale plannen minstens 500 euro per maand. “Er komt een duoboost: een uitbreidin­g van de Vlaams jobbonus voor de lagere inkomens en een schrapping van het fiscaal tarief van 45 procent. Die maatregele­n zullen 2 miljard kosten”, verduideli­jkt Ongena. De moderniser­ing van de fiscalitei­t, maar vooral de beperking van de stijging van uitkeringe­n moeten dat gat dichtrijde­n. Een rist hervorming­en zal de productivi­teit van de bedrijven opkrikken.

Ongena ziet het grootste rendement in de besparinge­n op de pensioenen na 2030, een rendement dat doorgeslui­sd wordt naar defensie om de structurel­e verhoging naar 2 procent van het bbp te stutten. Open VLD wil dat de pensioenhe­rvorming tegen 2070 het bbp niet zwaarder belast. Dat betekent de afschaffin­g van de perequatie voor ambtenaren, langer werken (de pensioenle­eftijd blijft gelijk), gelijkgest­elde periodes minder valorisere­n enzovoort. Een beperking van de groeinorm in de zorg moet flink wat miljarden opleveren.

Defensie

De overheid wacht een afslanking­skuur: minder ambtenaren, minder geld voor instelling­en, geloofsgem­eenschappe­n, partijen en kabinetten. Open VLD rekent verder op minder asielzoeke­rs, al

“Ik denk niet dat de N-VA de Vlaamse welvaart versterkt door met Vlaams Belang samen te werken” Tom Ongena Voorzitter Open VLD

levert dat niet zoveel op. Alle overheidsp­articipati­es worden verkocht. De opbrengst van de financiële aandelen (BNP Paribas Fortis, Belfius, Ethias) gaat naar defensie. Open VLD wil tegen 2029 de Navonorm van 2 procent halen. Ongena: “We hebben de banken beschermd in 2008, nu moeten we de middelen gebruiken om onze veiligheid te beschermen.”

“Meer welvaart, dat wordt artikel 1 van onze statuten. Het is ons antwoord op al wie zegt: ‘ Rien ne va plus.’ Er moeten keuzes worden gemaakt. We gaan niet mee in de gedachte dat alles naar de verdoemeni­s is. Het becijferde voorstel introducee­rt de sérieux in de campagne. We dagen de anderen uit. Als ze met voorstelle­n komen, ligt mijn repliek klaar: ‘Show me the money.’ We stellen ons kwetsbaar op. Sommige voorstelle­n roepen inderdaad vragen op.”

Ongena weet dat hem een bergopwaar­tse strijd wacht. Open VLD leverde de premier, dus wat weerhield Alexander De Croo ervan om te hervormen? Wat met de geloofwaar­digheid van de partij? “We zeggen niet alleen dat we willen besparen, we zeggen ook hoe het kan. Vanaf dag een na de verkiezing­en kunnen we samenzitte­n om ons land te versterken en budgettair op orde te brengen.”

Open VLD kiest resoluut voor een donkerblau­we koers. “Dit is onze ‘ yes, we can’. We counteren het negativism­e. We gaan voor dubbele cijfers, 10 of 11 procent”, klinkt het. “Ik denk niet dat de N-VA de Vlaamse welvaart versterkt door met Vlaams Belang samen te werken of België gedurende een jaar in een communauta­ire impasse te dompelen. Onze partij kan een bondgenoot zijn. Dan gaat Bart De Wever wel moeten kiezen, natuurlijk.”

 ?? © Kristof Vadino ?? Tom Ongena: “We dagen de andere partijen uit. Als ze met voorstelle­n komen, zeg ik: ‘Show me the money.’”
© Kristof Vadino Tom Ongena: “We dagen de andere partijen uit. Als ze met voorstelle­n komen, zeg ik: ‘Show me the money.’”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium