De Standaard

Ook Portugal heeft zijn radicale en populistis­che ‘priester’ op rechts

Amper vijf jaar geleden richtte André Ventura (41) het extreemrec­htse Chega op. Volgens de peilingen wordt hij zondag de derde politieke partij van Portugal.

- André Ventura Annelien De Greef

“Limpar Portugal”, nog niet zo heel lang geleden was dat de leuze van groene vrijwillig­ers die in het hele land zwerfvuil van de straten plukten. In aanloop naar de parlements­verkiezing­en is het de campagnesl­ogan van de partij Chega, die een heel andere betekenis geeft aan die “grote schoonmaak’”. André Ventura (41) richtte de extreemrec­htse partij nog maar vijf jaar geleden op, maar intussen is Chega (vrij vertaald: “Genoeg!”) volgens de peilingen op weg om zich stevig als derde politieke kracht van het land te nestelen. Bovendien kan de partij de kingmaker worden bij de regeringsv­orming. De sterren staan beter dan ooit voor een partij die naar eigen zeggen een vuist wil maken tegen de politieke elite.

Schandalen alom

2024 hoorde alleen een Europees verkiezing­sjaar te zijn in Portugal. Door een corrupties­chandaal moeten de Portugezen nu toch al nationaal gaan stemmen. In 2022 won de sociaaldem­ocratische premier António Costa voor de derde keer op rij de verkiezing­en. Hij was de grote hoop voor links en zijn naam deed ook de ronde voor een Europese topjob. Tot speurders in november bij hem binnenviel­en in een onderzoek naar corruptie rond de nieuwe lithiummij­nen die het land wil vergunnen in de strijd om kritieke grondstoff­en. Voor alle duidelijkh­eid: Costa zelf kwam niet in opspraak. Hij verklaarde dat “hij een zuiver geweten heeft”, maar vond dat hij uit respect voor zijn ambt niet kon aanblijven. Recent nog maar kwam ook die andere sociaaldem­ocratische oud-president, José Sócrates, opnieuw in het nieuws, toen aanklagers de lange lijst misdrijven opsomden – van afpersing, witwassing tot fraude – waarvoor ze hem binnenkort voor de rechter willen. En in januari viel de regering van de centrumrec­htse partij PSD op Madeira, ook na een schandaal. Bovendien heeft Portugal de recente zware crisisjare­n van ‘soberheid’, toen het hulp moest krijgen van het IMF, nog altijd niet helemaal verteerd. Lissabon is een peperdure hoofdstad geworden, voor jongeren is een woning kopen er onmogelijk geworden. Er is dus wel wat onvrede waarop Ventura zijn verhaal kan metselen.

Maar zijn beloofde “grote schoonmaak” heeft ook een donker kantje. In 2017 wierp hij zich tijdens lokale verkiezing­en nationaal in de kijker door, toen nog als lid van de PSD, de Romagemeen­schap zwaar te schofferen. Hij scherpte zijn discours verder aan en begon ook migranten onder vuur te nemen. In 2019 richtte hij Chega op. De 1,3 procent van de stemmen die hij dat jaar haalde bij de parlements­verkiezing­en waren genoeg voor één zetel. Ventura was vertrokken. In 2022 was Chega de grote verrassing van de verkiezing­en met 7 procent, nu haalt de partij volgens de peilingen die de krant Público bundelt bijna 17 procent. Boven hem spelen de twee traditione­le partijen, de sociaaldem­ocratische PS en Aliança Democrátic­a, een rechtse coalitie rond de PSD, al weken voortduren­d haasje-over.

Chega draait als partij helemaal rond zijn oprichter. Ventura is een man van vele roepingen. Op zijn 14de liet hij zich dopen om daarna naar het seminarie te gaan, maar hij werd nooit priester. Uiteindeli­jk ging hij rechten studeren en werd hij docent. Daarna maakte hij nog omwegen als belastingi­nspecteur en voetbalana­list op televisie.

Ideologisc­he windhaan

Ventura gaat wat graag op de foto met figuren als Viktor Orban of Geert Wilders, toch blijft het moeilijk om een etiket op hem te

Ventura gaat wat graag op de foto met figuren als Viktor Orban of Geert Wilders, toch blijft het moeilijk om een etiket op hem te kleven. Hij is een ideologisc­he windhaan en een populist pur sang

kleven. Hij is een ideologisc­he windhaan en een populist pur sang. In zijn doctoraat, over het anti-terreurbel­eid na de aanslagen van 11 september 2001, waarschuwd­e hij nog dat wetten tegen de “vijand” door “angst” ingegeven waren en “aan de fundamente­n van de democratie vraten”. Vandaag teert hij net op de frustratie­s en angsten van kiezers. Hij belooft hogere pensioenen en lagere belastinge­n. Hij dweept met de omvolkings­theorie en gebruikt al eens slogans van oud-dictator António Salazar in zijn toespraken.

Anders dan Spanje, worstelt Portugal niet met een onverwerkt verleden op dat vlak, dus een erg vruchtbare politieke bodem is dat niet. Toen iemand van de centrumrec­htse coalitie onlangs in volle campagne een referendum over abortus voorstelde, nu nog een recht in het land, schoot Ventura dat voorstel meteen af. Hij is ook niet tegen de Europese Unie.

Vijftig jaar Anjerrevol­utie

Afwachten hoe het loopt, maar de hoofdredac­teur van Público, Ana Sá Lopes, vatte de inzet van zondag wel al krachtig samen. In haar redactione­le commentaar herinnerde ze er twee weken geleden nog aan dat Portugal op 25 april de vijftigste verjaardag van de Anjerrevol­utie viert. “De kans is groot dat we de verjaardag van het einde van de dictatuur vieren met meer zetels dan ooit voor een xenofobe partij. De grote desillusie van de kiezers met de partijen die de laatste vijftig jaar centraal stonden, is de grote nederlaag van die verjaardag.” Volgens politicolo­og António Costa Pinto klopt het dat Portugal nu helaas lid wordt van “de foute club”. “Ook wij vervoegen nu de Europese landen met een grote populistis­che en radicale partij op rechts”, zegt hij aan de telefoon vanuit Lissabon. Het land is niet langer een Europese uitzonderi­ng.

 ?? © epa ?? ‘Limpar Portugal’ – ‘haal de bezem door Portugal’. Met die slogan trekt André Ventura zondag naar de verkiezing­en.
© epa ‘Limpar Portugal’ – ‘haal de bezem door Portugal’. Met die slogan trekt André Ventura zondag naar de verkiezing­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium