De Standaard

Hardliners winnen Iraanse verkiezing­en met historisch lage opkomst

De verkiezing­en in Iran waren de eerste na de massademon­straties die volgden op de dood van de Koerdisch-Iraanse vrouw Mahsa Jina Amini. Ze eindigden, niet geheel onverwacht, in een machtscons­olidatie van het Islamitisc­he regime.

- Samira Ataei

1 De opkomst was historisch laag.

De apathie voor de politiek groeit al jaren onder de Iraanse bevolking. Nog nooit was de desinteres­se zo groot. Ongeveer 60 miljoen Iraniërs mochten op 1 maart bepalen welke 290 parlements­leden in het parlement zouden zetelen en welke 88 islamitisc­he geleerden deel uitmaken van de Raad van Experts, een overlegorg­aan dat onder meer instaat voor de benoeming van de hoogste leider van Iran. Zo’n 25 miljoen Iraniërs maakten gebruik van hun stem.

De opkomst, van 41 procent, was nog lager dan tijdens de coronapand­emie. Nog nooit trokken zo weinig Iraniërs naar de stembus. In de hoofdstad Teheran ging het maar om 24 procent. Een Iraanse vrouw vertelt aan De Standaard: “Niemand geeft om de verkiezing­en, omdat er niets zal veranderen. We raken niet af van deze corrupte politici.”

2 De verkiezing­en waren vrij noch eerlijk.

In de aanloop naar de verkiezing­en werd de kandidatuu­r van veel prominente figuren voor de Raad van Experts gediskwali­ficeerd. De gematigde oud-president Hassan Rouhani en de voormalige minister van Inlichting­en Mahmoud Alavi zijn daar voorbeelde­n van. Beide zetelden in de huidige Raad van Experts, maar maakten nu geen kans. Voor gematigde of kritische stemmen bleven er twee scenario’s over: de verkiezing­en links laten liggen of oproepen tot een boycot.

De Iraans-Amerikaans­e onderzoeke­r Sina Toossi, fellow bij het Center for Internatio­nal Policy, ziet hoe daardoor een nieuwe competitie is ontstaan tussen de conservati­eve groepering­en. Zo sprongen in Teheran enkele nieuwkomer­s in het oog die niet de mainstream conservati­eve lijn volgden. Toossi: “Zij daagden de gevestigde conservati­eve lijst uit, bekend onder de afkorting Shana en geleid door Mohammad Bagher Ghalibaf.” Ghalibaf is voorzitter van het parlement en voormalig commandant van de Revolution­aire Garde en heeft een lange politieke carrière achter de rug in Teheran.

3 De ultraconse­rvatieven gaan met de winst lopen.

De drie grootste winnaars in Teheran behoren tot de meest fundamenta­listische groepering binnen het politieke spectrum van de Islamitisc­he Republiek. De geestelijk­e en voormalige parlementa­riër Mahmoud Nabavian is één van hen. Hij was een grote tegenstand­er van de nucleaire deal die Iran in 2015 onder Rouhani sloot.

Samen met de twee andere winnaars in Teheran is Nabavian, in tegenstell­ing tot reformiste­n en gematigde conservati­even, tegen elke vorm van hervorming of toenaderin­g met het Westen. Met figuren als Ghalibaf die naar de rand van het politieke spectrum geduwd worden, lijkt Iran zich op te maken voor een nieuwe fase van conservati­eve politiek, die nog compromisl­ozer zal zijn.

4 Een legitimite­itscrisis dringt zich op.

Veel kiezers haken af uit onvrede met het rigide politieke klimaat. Mensen die loyaal zijn aan het regime, gaan wel nog stemmen, maar kiezen daarbij voor de meest fundamenta­listische groepering­en. Hoe moet het tij dan keren? De kans op dringende, noodzakeli­jke hervorming­en wordt met zulke ultraconse­rvatieve leiders onbestaand­e.

De steun voor een voortzetti­ng van hun beleid, wordt tegelijk ook steeds kleiner. In sommige steden stemde de grootste fractie van de kiezers blanco. Veel kandidaten haalden ook niet voldoende stemmen (20 procent) om in de eerste verkiezing­sronde verkozen te worden. De ironie is dat die apathie het de conservati­even gemakkelij­ker maakt om aan de macht te blijven, op voorwaarde dat ze de opstand die het land heeft gezien in 2022 en 2023 definitief de kop kunnen indrukken.

 ?? © Arash Khamooshi/nyt ?? In de hoofdstad Teheran ging maar 24 procent van de stemgerech­tigden naar het stemlokaal.
© Arash Khamooshi/nyt In de hoofdstad Teheran ging maar 24 procent van de stemgerech­tigden naar het stemlokaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium