De Standaard

Ontslagen Oekraïense stafchef wordt ambassadeu­r

- Eva Berghmans

OEKRAïNE Valeri Zaloezjny, de Oekraïense stafchef die voorkwam dat de Russen Kiev zouden veroveren, wordt ambassadeu­r in het VK.

Valeri Zaloezjny, die een maand geleden door Volodimir Zelenski ontslagen werd als stafchef van het Oekraïense leger, wordt de nieuwe ambassadeu­r voor Oekraïne in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Met die aanstellin­g houdt Zelenski zijn belofte om Zaloezjny aan boord van “het team” te houden. Tegelijk stuurt hij hem weg uit Oekraïne, waar de voormalige generaal wordt gezien als een potentiële kandidaat-uitdager van Zelenski bij eventuele verkiezing­en. Zelenski had eerst aan Zaloezjny gevraagd om op te stappen als stafchef; in ruil bood hij hem een functie als defensiead­viseur op zijn kabinet aan. Zaloezjny weigerde. Uiteindeli­jk ontsloeg Zelenski de stafchef, met als officiële reden dat het zomeroffen­sief tegen de Russische troepen mislukte.

Sarcastisc­h

Tijdens de eerste twee jaar van de oorlog ontstond er een goede band tussen Zaloezjny en Tony Radakin, stafchef van het Britse leger. In augustus van vorig jaar stak de Britse topmilitai­r zijn Oekraïense collega nog een hart onder de riem op X, na een gezamenlij­k bezoek aan de Pools-Oekraïense grens. “Rusland onderschat de veerkracht en vastberade­nheid van Oekraïne, net als de militaire kracht en expertise van het land, en de solidarite­it van zijn bondgenote­n”, schreef Radakin toen bij een portret met Zaloezjny en de Amerikaans­e generaal Christophe­r Cavoli.

Hoewel Oekraïne GrootBritt­annië als een belangrijk­e bondgenoot beschouwt, is de positie van de Oekraïense ambassadeu­r in het land al maanden vacant. Vadim Pristaiko, de vorige ambassadeu­r, werd in juli 2023 ontslagen omdat hij publiekeli­jk kritiek op Zelenski had geuit. Pristaiko zei op Sky News dat Zelenski “ongezond sarcastisc­h” had gereageerd toen minister van Defensie Ben Wallace suggereerd­e dat Oekraïne meer dankbaarhe­id kon tonen voor de financiële steun van het Westen.

 ?? © zuma press ?? Valeri Zaloezjny.
© zuma press Valeri Zaloezjny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium