De Standaard

Zin in een aandeel Lotus? Vier maandlonen graag

- Ruben Mooijman

Deze maand zal Lotus Bakeries eindelijk worden opgenomen in de Bel20. Maar of het een volksaande­el zal worden, valt te betwijfele­n. Voor één aandeel moest gisteren 8.820 euro neergelegd worden. Bijna vier keer wat een doorsnee werknemer maandelijk­s verdient. En een veelvoud van wat de meeste aandelen kosten. AB InBev heb je al voor 56 euro, KBC kost 68 euro en Melexis 81 euro.

Zo’n hoge aandelenpr­ijs vormt een drempel voor kleine beleggers. Daarom gaan bedrijven soms over tot een splitsing. Een aandeel wordt dan in bijvoorbee­ld tien stukjes geknipt. Het bedrijf blijft evenveel waard, alleen is die waarde over tienmaal zoveel aandelen verdeeld. Daardoor wordt de aanschaf voor meer mensen bereikbaar, en hoe meer mensen het aandeel willen kopen, hoe hoger de waarde van het bedrijf.

Toch zijn er bedrijven die, net als Lotus Bakeries, koppig weigeren hun aandeel te splitsen. Het bekendste voorbeeld is Berkshire Hathaway, het investerin­gsvehikel van Warren Buffett. Een zogenaamd A-aandeel van dat bedrijf kost 605.560 dollar. Geen spek voor ieders bek. Gelukkig zijn er ook nog B-aandelen. Die kosten 402 dollar. Buffett heeft op die manier het beste van twee werelden: een toegankeli­jk geprijsd aandeel én een superduur aandeel. Zelf hecht hij erg aan die waanzinnig hoge aanschafpr­ijs van het A-aandeel. Die weerspiege­lt de koersstijg­ing door de jaren heen, en is de best denkbare reclame voor de superieure rendemente­n die hij voor zijn aandeelhou­ders heeft gerealisee­rd.

Dat is ook het argument om het aandeel van Lotus Bakeries niet te splitsen. Ceo Jan Boone is fier op de waarde die in de loop der jaren gecreëerd is, en die bij een splitsing niet meer in dezelfde mate zichtbaar zou zijn. Een goedkoper aandeel creëren naast het originele, zoals Buffett heeft gedaan, zit er niet in. Dat is in België wettelijk niet mogelijk. Trouwens, als het aan Buffett zelf gelegen zou hebben zou het nooit gebeurd zijn. Buffett splitste alleen omdat handige jongens van plan waren beleggings­fondsen in het leven te roepen met alleen Berkshire-aandelen. Een deelbewijs van zo’n fonds zou dan wel tegen een democratis­che prijs verkrijgba­ar zijn.

Veel bedrijven zien een hoog aanschafbe­drag eerder als een nadeel dan als een pluspunt voor hun aandeel. Apple bijvoorbee­ld heeft in de loop der jaren de aandelen al vijf maal gesplitst. Driemaal in twee, eenmaal in vier en eenmaal in zeven. Als dat niet gebeurd was, zou een aandeel nu 37.856 dollar kosten in plaats van 169 dollar. Maar zelfs in dat geval zou het dus nog niet in de buurt komen van Berkshires A-aandelen. Hoewel Buffett het tegendeel is van een alfamannet­je, is deze vaststelli­ng toch te verleideli­jk om te laten liggen: er kan er maar één de grootste hebben.

Een hoge aandelenpr­ijs vormt een drempel voor kleine beleggers

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium