De Standaard

Banken boeken 8,5 miljard euro winst, ondanks staatsbon

De vier Belgische grootbanke­n hebben afgelopen jaar hun nettowinst met 18,3 procent verhoogd van 7,19 miljard naar 8,5 miljard. Ze waarschuwe­n dat de winst dit jaar wellicht daalt.

-

In een jaar waarin de banken kritiek kregen dat ze de rente op het spaarboekj­e te traag verhoogden, slaagden drie van de vier Belgische grootbanke­n erin een aanzienlij­ke winststijg­ing te noteren. Alleen bij BNP Paribas Fortis was er een kleine daling, al was er op vergelijkb­are basis ook daar een stijging.

Van de 8,5 miljard nettowinst die de vier grootbanke­n halen, is een niet onbelangri­jk deel afkomstig uit het buitenland. Enkel Belfius, dat 1,1 miljard verdiende, is een puur Belgische bank- en verzekerin­gsgroep. KBC Groep en BNP Paribas Fortis zijn de groepen waar het buitenland een belangrijk­e bijdrage levert. KBC via Centraal-Europa, BNP Paribas Fortis via Turkije en de autoleasin­ggroep Arval.

De rode draad in de banksector was dat de opbrengste­n sneller stegen dan de kosten, wat tot een positief schaareffe­ct leidde. Ondanks de matige economisch­e groei bleven banken gespaard van belangrijk­e kredietver­liezen, ook al zit het aantal faillissem­enten in België opnieuw op het wat hogere niveau van 2019.

De hogere opbrengste­n bij de banken hadden te maken met de gestegen marktrente. Belfius wist zijn nettorente-opbrengste­n zelfs met 21 procent te verhogen, beter dan de rest. Desondanks kwam de interestma­rge bij Belfius uit op 1,42 procent, en dat blijft aanzienlij­k lager dan elders. KBC Groep zit bijvoorbee­ld op 2,05 procent doordat de rente in Centraal-Europa hoger ligt dan in België. ING Bank (1,86 procent) trok zijn rentemarge meer op dan Belfius.

Rendement op eigen vermogen

De echte graadmeter waar bankiers naar kijken, is het rendement op eigen vermogen. Banken zijn verplicht een bepaalde kapitaalbu­ffer aan te houden, om mogelijke tegenslage­n te kunnen opvangen.

KBC Groep is met een rendement op eigen vermogen van 16 procent bij de best presterend­e banken in Europa. BNP Paribas Fortis (12,2 procent) en ING Bank (12 procent) zitten ook goed. Belfius komt uit op 10,1 procent, nog altijd een cijfer dat gezien mag worden. Belfius’ kapitaalra­tio (16 procent) is wel iets beter dan die van KBC Groep (15,2 procent).

Dat komt doordat KBC Groep verhouding­sgewijs meer dividend uitbetaalt dan Belfius. Van alle grootbanke­n betaalt Belfius het geringste deel (40 procent) van zijn winst uit. BNP Paribas Fortis betaalt zelfs zijn winst volledig uit, wat betekent dat Parijs jaarlijks 3 miljard euro ontvangt. De Franse moeder zelf betaalt net zoals KBC Groep circa 60 procent van de winst uit.

Samengevat: de banken boekten goede resultaten én de aandeelhou­ders kregen hun deel. Bankiers laten niet na erop te wijzen dat ook de overheid erg goed bediend wordt via stijgende banktaksen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium