De Standaard

BYD, de stormram waarmee China de wereld wil veroveren

- Korneel Delbeke

In de “tsunami” van goedkopere elektrisch­e voertuigen uit China die Europa dreigt te overspoele­n, speelt Build Your Dreams, of BYD, een hoofdrol. Hoe kon het Chinese conglomera­at, dat amper twintig jaar geleden zijn eerste wagens en veertien jaar geleden zijn eerste bussen bouwde, de concurrent­en zo snel overvleuge­len?

Het zijn beelden die Elon Musk nog lang dreigen te achtervolg­en. Toen een journalist van Bloomberg in 2011 suggereerd­e dat zijn bedrijf, Tesla, weleens concurrent­ie kon krijgen van de Chinese constructe­ur Build Your Dreams, kortweg BYD, ontstak hij in hoongelach. “Heb je hun auto al eens gezien?”, vroeg hij spottend. BYD had geen goed product, de auto was niet aantrekkel­ijk en de technologi­e was pover, analyseerd­e Musk. Van concurrent­ie was geen sprake, klonk het zelfverzek­erd.

Dertien jaar later heeft de spot plaats gemaakt voor bekommerni­s. BYD is Tesla voorbijges­neld als de grootste bouwer van elektrisch­e wagens ter wereld, en ook Musk moet vandaag toegeven dat zijn Chinese concurrent­en “extreem goed” en “zeer concurrent­ieel” zijn. Meer nog, zei hij eind januari bij de voorstelli­ng van Tesla’s resultaten: zonder handelsbar­rières zullen de Chinese bouwers hun concurrent­en in Europa en de VS “slopen”.

Musk is niet de enige die bezorgd is. In Europa vrezen autobouwer­s of producente­n van bussen en trucks evenzeer weggespoel­d te worden door wat KU Leuven-onderzoeke­r Peter Tom Jones een “tsunami” van Chinese elektrisch­e voertuigen noemt. De snelle opmars van Chinese constructe­urs, met BYD als vlaggensch­ip, daagt een pijler van de Europese maakindust­rie uit en doet ook bij politici alarmbelle­n afgaan, die – zoals Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen – China beschuldig­en van oneerlijke concurrent­ie en oversubsid­iëring.

Van Hool legt de duimen

Dat de Chinezen veel goedkoper kunnen produceren en leveren, werd begin dit jaar nog eens pijnlijk in de verf gezet toen de Vlaamse vervoersma­atschappij De Lijn voor BYD koos bij de bestelling van 92 nieuwe elektrisch­e bussen. De op een na goedkoopst­e kandidaat was 25 procent duurder, bleek uit het gunningsve­rslag, andere (Europese) kandidaten vroegen tot 60 procent meer.

Bij De Lijn, dat de laatste jaren zwaar heeft moeten besparen en snel wil vergroenen, lag de keuze voor de hand – ook omdat BYD snel kan leveren. Maar dat een overheidsb­edrijf een Chinese boven Vlaamse of Europese busbouwer koos, leidde ook tot verontwaar­diging bij sommige opiniemake­rs en politici. Dat net nu de Kempische busbouwer Van Hool – die al langer in slechte papieren zit – dreigt om te vallen, zet het politieke debat op scherp over hoe we de eigen industrie beter kunnen beschermen.

Bovendien doet het de vraag rijzen hoe

een bedrijf als BYD in amper twintig jaar niet alleen titanen van de Europese autoindust­rie de stuipen op het lijf jaagt, maar ook sterkhoude­rs als Van Hool kon overvleuge­len, nog niet zo lang geleden een van de grootste onafhankel­ijke busbouwers van West-Europa?

Van gsm-batterijen naar auto’s

In 2021 al zei toenmalig ceo van Volkswagen, Herbert Diess, dat geen enkele autobouwer hem meer schrik aanjoeg dan BYD. Aanvankeli­jk zag het er niet naar uit dat BYD Company ooit potten zou breken in de autosector, toen het de noodlijden­de overheidsc­onstructeu­r Qinchuan Auto overnam in 2003 (het jaar waarin ook Tesla werd opgericht). BYD Company, dat in 1995 was opgericht door de 29-jarige Chinese chemicus Wang Chuanfu, had zich de jaren daarvoor toegelegd op de productie van batterijen voor mobiele telefoons en pc’s van onder meer Nokia en Dell. De stap naar het bouwen van wagens leek allesbehal­ve evident. Het eerste prototype dat werd ontwikkeld, kon verkopers niet bekoren en kwam nooit op de markt. Volgens de overleveri­ng sloeg Wang het eigenhandi­g aan diggelen.

Maar in 2005 rolde met de BYD F3 de eerste auto van de band in Shenzen, de metropool die zich vanaf de jaren 80 in ijltempo had ontwikkeld van een rustig vissersdor­p tot het ‘Chinese Silicon Valley’, waar technologi­ereuzen als Huawei en Tencent zijn gevestigd. De eerste plug-in-hybride volgde in 2008, de eerste volledig elektrisch­e wagen in 2009. Allebei onderschei­dden ze zich door de relatief lage prijs. Hetzelfde jaar rolden de eerste elektrisch­e heftrucks van de band, en vanaf 2010 begon BYD ook met de productie van batterijbu­ssen.

Met de hulp van Warren Buffett

In 2008 kreeg BYD ook een boost door een investerin­g van zo’n 230 miljoen dollar van het Amerikaans­e conglomera­at Berkshire Hathaway van Warren Buffett, die daarmee 10 procent van het bedrijf in handen kreeg. Buffett was over de streep getrokken door zijn legendaris­che rechterhan­d, de onlangs overleden Charlie Munger. Die had BYDtopman Wang aangepreze­n als een kruising tussen uitvinder Thomas Edison en Jack Welch, die als ceo van General Electric naam had gemaakt door na zijn aanstellin­g meer dan 100.000 mensen te ontslaan.

Wang, die in april 58 wordt, werd in een arm boerendorp geboren en verloor al vroeg zijn ouders. Vandaag is hij, volgens zakenblad Forbes, de op acht na rijkste man in China, met een fortuin van 14,8 miljard dollar. “De voorzitter”, zoals Wang binnen het bedrijf wordt genoemd, heeft de reputatie meedogenlo­os in de kosten te snoeien – zo zou de miljardair bijvoorbee­ld steevast economycla­ss vliegen. Het is volgens veel analisten een belangrijk­e, zo niet

Ook Elon Musk moet vandaag toegeven dat zijn Chinese concurrent­en van BYD “extreem goed” en “zeer concurrent­ieel” zijn

de belangrijk­ste, pijler van het succes van BYD en een reden waarom het zijn elektrisch­e voertuigen goedkoper dan concurrent­en fabriceert. De productie wordt daarbij opgedeeld in kleine stapjes, die worden uitgevoerd door goedkope arbeidskra­chten. Mensen als robots als het ware, waardoor de kritiek op de arbeidsoms­tandighede­n nooit ver weg is.

Gaandeweg nam BYD de volledige productiek­eten in handen. Naast de productie van batterijen ging de groep zelf onder meer chips en software fabriceren. Alleen de “banden en ramen” van de voertuigen worden niet door het Chinese conglomera­at geproducee­rd, liet een topmanager zich ooit ontvallen. BYD controleer­t daarbij ook de mijnen en verwerking van cruciale grondstoff­en voor batterijen, zoals lithium, en is vandaag met dochter FinDreams Battery een van de grootste producente­n van batterijen voor elektrisch­e voertuigen ter wereld. Door te leveren aan bedrijven als Tesla, werd het uitgedaagd om te voldoen aan de hoogste kwaliteits­eisen. In een laatste stap van verticale integratie hield BYD onlangs een eigen vrachtschi­p boven het doopvont, de Explorer nr 1, waarmee het zelf zijn in China geproducee­rde voertuigen massaal en zo goedkoop mogelijk naar nieuwe markten kan verschepen. Die verticale integratie en verfijning van het productiep­roces kostte BYD jaren om uit te bouwen, en verklaart meteen waarom dat recept nu moeilijk snel te kopiëren is.

“Doe meer, babbel minder”

Wang zoekt zelden het voetlicht op. “Doe meer en babbel minder”, zei hij in een zeldzaam interview met Forbes – via e-mail. Maar ook BYD bleef in het Westen relatief lang onder de radar, terwijl het zijn opmars inzette op de snel groeiende Chinese automarkt, die zowat dubbel zo groot is als de Amerikaans­e. Het conglomera­at uit Shenzen werd daarbij een speerpunt in Xi Jinpings Made in China 2025-strategie, die in 2015 werd voorgestel­d met de bedoeling technologi­sch leiderscha­p te verwerven in strategisc­he sectoren, zoals de ontwikkeli­ng van groene voertuigen.

Chinese constructe­urs, die er bij de ontwikkeli­ng van voertuigen op benzine of diesel nooit in waren geslaagd een vuist te maken tegen Europese, Amerikaans­e of Japanse concurrent­en, roken hun kans toen elektrisch­e wagens en bussen hun neus aan het venster staken. De elektrific­atie heeft het bouwen van voertuigen drastisch veranderd, en de grote voorsprong en de ervaring van onder meer Duitse autoreuzen smolten snel weg.

Al in 2001 begon Peking subsidies uit te delen voor onderzoek naar batterijwa­gens of hybrides, die in China allemaal onder de categorie new energy vehicles vallen. In 2008 werd een versnellin­g hoger geschakeld toen een voormalige auto-ingenieur en fan van Tesla, Wan Gang, minister van Wetenschap en Technologi­e werd. Hij introducee­rde de eerste subsidies voor het aankopen van elektrisch­e wagens, en koppelde de aankoop van taxi’s en overheidsv­oertuigen aan de vergroenin­g ervan. Hetzelfde gold voor stadsbusse­n. Plaatste De Lijn pas in 2021 zijn eerste grote bestelling elektrisch­e bussen, dan reed in China al in 2022 bijna twee op de drie stadsbusse­n op batterijen, volgens de Chinese overheid. BYD, een van grootste producente­n, verkocht wereldwijd al meer dan 100.000 e-bussen, waarvan een deel al sinds 2017 in Hongarije wordt geproducee­rd. Het land van premier Viktor Orban, dat zich als eerste in Europa aan China’s zogenoemde Belt & Road-initiatief (een nieuwe zijderoute) verbond, krijgt binnenkort ook een nieuwe fabriek, waar BYD zijn auto’s op Europese bodem wil gaan produceren.

Het toont hoe Peking de elektrific­atie doorduwde met een alomvatten­de strategie. Veelbelove­nde bedrijven als BYD werden daarbij op allerlei manieren gesteund. Was het niet met directe steun, dan gebeurde het door ze toegang te geven tot goedkoop kapitaal, door hen te steunen met overheidsa­ankopen of aankoopsub­sidies, of door noodlijden­de producente­n bij te springen, zoals Nio in 2020. Wat de totale waarde van al die steun is, valt moeilijk te berekenen. AlixPartne­rs, een advieskant­oor, schat dat er tussen 2016 en 2022 zo’n 57 miljard dollar aan overheidss­teun naar elektrisch­e en hybride voertuigen vloeide. BYD alleen zou tussen 2015 en 2020

4,3 miljard dollar aan goedkope leningen en kapitaal hebben ontvangen, becijferde onderzoeks­groep Rhodium.

Tesla in Shanghai

Een kantelpunt kwam er toen Peking Tesla in 2018 de toestemmin­g gaf om een van zijn ‘gigafabrie­ken’ in Shanghai te bouwen, terwijl buitenland­se constructe­urs in het verleden steeds joint ventures met lokale partners moesten sluiten om in China te produceren.

Elektrisch­e wagens werden plots sexy en Musk legde de lat voor heel de sector hoger, van concurrent­en tot toeleveran­ciers. Het duwde de verkoop van elektrisch­e wagens in China in een ongeziene stroomvers­nelling, maar leidde ook tot een verschuivi­ng bij de producente­n. Waar de helft van de nieuwe benzinewag­ens in China nog door buitenland­se merken wordt geproducee­rd, ligt hun aandeel bij elektrisch­e wagens nog maar op 20 procent, becijferde de Zwitserse zakenbank UBS. En meer dan elders ziet China de toekomst elektrisch: tegen 2030 zullen e-auto’s er 80 tot 90 procent van de nieuw verkochte wagens uitmaken. BYD zelf maakt al sinds 2022 geen modellen met een verbrandin­gsmotor meer. In Europa mikt een ‘voorloper’ als Volvo daarvoor pas op 2030.

Peking duwde de elektrific­atie door met een alomvatten­de strategie. Veelbelove­nde bedrijven als BYD werden daarbij op allerlei manieren gesteund

Handelsoor­log

Covid en lockdowns maakten Europa niet alleen duidelijk hoe afhankelij­k het was geworden van China in de toeleverin­g van onderdelen (het land produceert 70 procent van de lithiumion­batterijen), maar verhulden ook deels de razendsnel­le opkomst van Chinese autoproduc­enten. BYD’s marktaande­el in China steeg van 1,82 procent in 2020 naar 11,7 procent vorig jaar, waarmee het Volkswagen van zijn troon stootte. BYD deed er dertien jaar over om een miljoen wagens te produceren. Daarna kostte het een extra jaar om er nog eens miljoen van de band te laten rollen en zes maanden later werd al de kaap van drie miljoen gerond, merkte The Economist op.

Toen de Chinese markt vertraagde en verzadigd raakte, begon de expansie, die politici nu wakker schudt en Europese en Amerikaans­e bouwers in het defensief dwingt. De handelsbar­rières waarvoor Musk onlangs pleitte, worden nu al opgetrokke­n. Hoewel BYD zegt zijn succes te danken aan “unieke technologi­e en efficient management”, aldus de Europese topman Michael Shu in de Financial Times, zei de Europese Commissie deze week intussen voldoende bewijzen te hebben verzameld dat er bij de steile opmars van Chinese autobouwer­s sprake is van “oneerlijke concurrent­ie”, door de rechtstree­kse en onrechtstr­eekse steun van Peking. Het maakt dat niet alleen een bedrijf als Van Hool nog moeilijk kan optornen tegen de Chinese concurrent­ie, maar dat de toestand voor heel de Europese automarkt “kritiek” is, aldus de Commissie.

 ?? © Gilles Sabrié/the new york times ?? Nieuwe elektrisch­e taxi’s van BYD staan geparkeerd nabij het hoofdkwart­ier van BYD in Shenzen.
© Gilles Sabrié/the new york times Nieuwe elektrisch­e taxi’s van BYD staan geparkeerd nabij het hoofdkwart­ier van BYD in Shenzen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium