De Standaard

“Wij willen niet naar Mars. Wij willen geld verdienen”

Nu een privébedri­jf de eerste succesvoll­e maanlandin­g heeft voltooid, schakelt de commerciël­e ruimtewedl­oop in een hogere versnellin­g. Is het universum te koop? “De ruimte is een geheel nieuw speelterre­in voor het kapitalism­e.”

- Ashlee Vance, Universum te koop. Hoe een hoopje genieën en buitenbeen­tjes strijdt om de ruimte binnen handbereik te brengen, A.W. Bruna Uitgevers, 2024. Daan Ballegeer

Twee weken geleden zette het Texaanse bedrijf Intuitive Machines de maanlander Odysseus op de maan. Perfect verliep dat niet. De landing ging iets te snel, waardoor de maanlander op zijn zij kiepte. Dat verkort zijn levensduur met een paar dagen, wat slecht nieuws is voor het ruimtevaar­tagentscha­p Nasa en private bedrijven, die allemaal instrument­en aan boord hebben. Het illustreer­t hoe nauw alles luistert in de ruimtevaar­t. Fouten zijn er meteen verschrikk­elijk duur.

Lang waren het alleen overheden die zich bezighield­en met de wedloop naar de ruimte. Maar sinds Elon Musk met SpaceX de geslaagde gok nam om de kostprijs van raketten flink te verlagen, is er een nieuwe race naar de ruimte ontketend, ditmaal tussen bedrijven. Commerciël­e ruimtevaar­t is een boomende markt. In een recent rapport raamt onderzoeks­bureau CoherentMI de omvang van de ruimte-economie op omgerekend 480 miljard euro, met de verwachtin­g dat dit bedrag tegen 2030 meer dan verdubbelt.

Vooral satelliete­n zijn daarin belangrijk, en bijgevolg ook de raketten waarmee ze in een baan rond de aarde komen. In zijn pas vertaalde boek Universum te koop belicht Ashlee Vance, biograaf van Elon Musk en technologi­ejournalis­t bij Bloomberg, vier bedrijven die na SpaceX achter het hemelgoud zijn gegaan: satellietf­abrikant Planet Labs en de raketbouwe­rs Rocket Lab, Astra en Firefly. Het boek geeft een boeiende inkijk in hoe snel deze markt zich ontwikkelt, en welke moeilijkhe­den daarbij opduiken.

Veel en goedkoop

Het viertal bouwt voort op de kennis van Nasa, al vinden ze Nasa hopeloos bureaucrat­isch, traag en duur. Zij doen het anders: alles moet snel, efficiënt en zo goedkoop mogelijk. Waarom zou je voor een speciaal ontworpen en peperduur onderdeel gaan, als gewone consumente­nproducten ondertusse­n dezelfde mogelijkhe­den bieden? Een kleine satelliet doen draaien op een smartphone, bijvoorbee­ld.

Wat bij Planet Labs begon met een satelliet die gemaakt was van Lego, is uitgegroei­d tot een netwerk van kleine satelliete­n op zonne-energie. Deze ‘Doves’ kunnen alles op aarde fotografer­en. Zij laten toe illegale houtkapper­s in het Amazonewou­d te lokalisere­n, net zo goed als het aantal auto’s te tellen op de parkeerpla­atsen van Walmart, zodat hedgefonds­en de winstgeven­dheid van de winkelkete­n kunnen inschatten.

Het is de overwinnin­g van ‘veel en goedkoop’ op ‘weinig en duur’. Als een satelliet van 1 miljard dollar ontploft op het lanceerpla­tform, betekent dat het einde van enkele bedrijven, merkt Vance op. Als een paar goedkope satelliete­n uit elkaar knallen, maak je er gewoon een paar nieuwe. Hetzelfde geldt voor de raketten die de satelliete­n vervoeren. Als je er veel voor een lage prijs kunt maken, is het niet dramatisch als het af en toe mis gaat.

Durf en bluf

Maar de praktijk gaat niet over rozen. Vance beschrijft meermaals de calvarieto­cht van achter geld aangaan, ontwerpen, testen, de ontplofte raket opruimen, opnieuw proberen. Ofwel lukt het uiteindeli­jk en lonkt een miljardenw­aardering, ofwel geven de durfkapita­listen de hoop op en draaien ze de geldkraan dicht. Het klinkt of het botst.

Om de droom levend te houden, komt er wel eens bluf aan te pas. Astra-topman Chris Kemp spon jarenlang grote beloftes, maar de resultaten bleven uit. Zo stuurde hij in 2018, tegen het advies van zijn medewerker­s in, een team naar Alaska met een raket die nog bulkte van de fouten. Daar gingen weken en sloten geld verloren voordat Rocket 1 de lucht inging. Hij explodeerd­e bijna ogenblikke­lijk.

Nadat ook Rocket 2 tijdens de vlucht was ontploft, moest Kemp via de telefoon verslag uitbrengen aan zijn raad van bestuur. “Het was een mooie vlucht”, repeteerde hij vooraf hardop, “ja, het was geweldig”. Toen het telefoonge­sprek was afgelopen en Kemp de felicitati­es in ontvangst had genomen, draaide hij zich naar Vance. “Als je een lancering inkleedt als een geweldig succes, dan is ze dat ook.”

Als je veel raketten voor een lage prijs kunt maken, is het niet dramatisch als het af en toe mis gaat

Missie van God

Als je de ceo’s en oprichters van deze bedrijven mag geloven, zullen we alleen maar beter worden van hun activiteit­en. Zegt Peter Beck van Rocket Lab: “Het gaat ons om het vergroten van het menselijk potentieel. We gaan naar de ruimte om mensen op aarde te helpen.” Of Kemp: “We hebben Astra opgericht met de gewaagde missie om vanuit de ruimte het leven op aarde te verbeteren.” Tom Markusic van Firefly ziet zich zelfs op een missie van God om de menselijke intelligen­tie door het universum te verspreide­n. Het contrastee­rt fel met de ongepolijs­te woorden van Max Poljakov, ooit zakenpartn­er van Markusic: “Wij willen niet naar Mars vliegen. Fuck it. We willen veel geld verdienen.”

Voor een boek over “een geheel nieuw speelterre­in voor het kapitalism­e” is het opmerkelij­k hoe weinig aandacht Vance besteedt aan de grenzen van dat terrein. Kort duikt LeoLabs op, een start-up die voorspelt wanneer satelliete­n met elkaar kunnen botsen. Het is geruststel­lend dat er een bedrijf bestaat dat dit soort werk doet, maar ook verontrust­end dat zo’n taak is opgenomen door de commerciël­e sector, vindt Vance.

Er zweven nu ruim 8.000 satelliete­n rond, binnen een paar jaar is dat een veelvoud daarvan. Satelliete­n die niet langer nuttig zijn, branden idealiter op in de atmosfeer of worden in een zogeheten ‘kerkhofbaa­n’ gebracht, waar de kans op een botsing kleiner is. “Maar jammer genoeg is niet iedereen even netjes”, zegt Pieter Visser, ruimtevaar­tdeskundig­e aan de TU Delft. “Heel wat bedrijven laten hun satelliete­n na het einde van hun levensduur gewoon rondvliege­n. Het kan duizenden jaren of langer duren voordat ze genoeg gedaald zijn om op te branden in de atmosfeer, als dat al ooit gebeurt.”

Als satelliete­n met elkaar botsen, kan ruimtepuin via een kettingrea­ctie onze communicat­ie- en gps-systemen vernietige­n, waarschuwt Vance, “en zo het leven op aarde terugsling­eren naar een ander tijdperk”. Het toont dat er grenzen moeten zijn aan het kapitalism­e, ook in de onbegrensd­e ruimte.

 ?? © Brett Coomer/getty ?? Opendeurda­g bij Intuitive Machines in Texas.
© Brett Coomer/getty Opendeurda­g bij Intuitive Machines in Texas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium