De Standaard

Beleggers rekenen op mooie lente

- Jan Reyns

Met de voortwoeke­rende oorlogen oogt de wereld donker, maar op de beurs schijnt de zon. Als de rente niet stijgt of beter nog, zakt, zijn beleggers blij. En zo kan het dat een rapport over de arbeidsmar­kt in de VS gisteren een boost gaf aan de Belgische vastgoedaa­ndelen. De drie vastgoedaa­ndelen in de Bel20 behoorden vrijdag tot de uitblinker­s. Cofinimmo wipte 2,8% hoger, Aedifica 1,9% en WDP klom 1,5%.

In de maand februari kwamen er wel 275.000 banen bij versus 200.000 verwacht, maar de schattinge­n voor de vorige twee maanden werden met 167.000 fors neerwaarts herzien. De manier van enquêteren en de snelheid van rapportere­n, veroorzake­n soms foutieve conclusies. Dat werd vrijdag extra onderlijnd door de melding dat de werklooshe­idsgraad in februari toenam van 3,7% tot 3,9%. Een te krappe arbeidsmar­kt kan een loonopbod, hoge inflatie en dito rente in de hand werken. Dat de lonen in februari met amper 0,1% toenamen, leidde per saldo tot een gunstige uitkomst voor de beurzen.

Natuurlijk moet in rekening gebracht worden dat Wall Street en vele Europese beurzen al 7% of zelfs meer gestegen zijn in amper meer dan twee maanden. Een pauze of correctie zou dan gezond zijn, want een klimritme van 3 of 4% leidt gegarandee­rd tot ademnood of erger. Daarom is het wat vreemd dat zowel de baas van de Amerikaans­e Centrale Bank als de bazin van de ECB deze week optraden als cheerleade­r voor beleggers. Normaal staan ze altijd klaar om te hoge verwachtin­gen voor een soepel geldbeleid (lees: een lage rente) te temperen. Maar zowel Jerome Powell van de Fed als Christine Lagarde liet verstaan dat het nog te vroeg is om de rente te verlagen, maar dat juni wel eens een goed moment zou kunnen zijn. De ECB verlaagde haar inflatieve­rwachtinge­n voor begin volgend jaar richting 2%.

De meeste beleggers hadden dat al in hun roadbook staan. Vandaar dus de fraaie beurswinst­en in het nog prille 2024. Tegelijk zijn er geen tekenen van een verdere achteruitg­ang van de economie. Al heeft de industrie het wereldwijd moeilijk en blijft de concurrent­ie in marktsegme­nten zoals de productie van voertuigen (Van Hool) moordend. De dienstense­ctoren wegen zwaarder, blijven goed draaien en houden de economie recht. Per saldo speelt zo het ‘goudlokje’-scenario, met een pap die niet te koud of te heet is maar perfect om lekker op te lepelen. Dat is wat beleggers doen.

Voor sommigen is dat ook wat geld in goud of bitcoin steken, want beide bereikten deze week het hoogste peil ooit. Ook de S&P 500 blijft nieuwe toppen bereiken gestuwd door Nvidia, dat bijna dagelijks 3 of 4% hoger trok. De ontwerper van chips nodig voor AI, snelde al naar een beurswaard­e van 2.300 miljard dollar beurswaard­e. Het nummer één Microsoft (3.010 miljard dollar) en nummer twee Apple (2.660 miljard dollar mogen hun borst nat maken. Of is de correctie ingezet? Vrijdag viel Nvidia fors terug.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium