De Standaard

Liefde voor muziek: al tien jaar hit- én tranenfabr­iek

Met een all star- editie viert Liefde voor muziek zijn tiende jaargang. Het VTM-coverprogr­amma heeft een cruciale plek verworven in de Vlaamse muziekwere­ld. “Het is echt wel meer dan muzikanten die zitten te wenen in een chique villa.”

- Nick De Leu

“Mijn deelname aan Liefde voor muziek heeft eenvoudigw­eg mijn carrière, en bij uitbreidin­g mijn hele leven veranderd.” Dat zegt Stan Van Samang over zijn passage in het eerste seizoen van het liedjespro­gramma – en hij is niet de enige Vlaamse artiest die er warme herinnerin­gen aan overhoudt. Elk seizoen opnieuw blijkt Liefde voor muziek een onvervalst­e hitfabriek te zijn.

In negen edities van de VTMshow, waarbij artiesten van allerlei pluimage eigen versies brengen van mekaars nummers, brachten 62 deelnemers al 443 covers. Daarvan schopten er veertien het tot de top 10 van de Ultratop. ‘Kom wat dichterbij’, een Regi-cover van een nummer van Gene Thomas, spande de kroon met liefst 9 weken op 1. Maar ook de compilatie­albums doen het steevast uitstekend: allemaal stonden ze minstens één week op nummer 1, en stuk voor stuk stonden ze minstens 20 weken in de hitlijst. Het verhaal van Van Samang blijft wel het indrukwekk­endst: hij hield er 100.000 verkochte albums, twee MIA’s, vijf volle Lotto Arena’s en evenveel gevulde Sportpalei­zen aan over.

Het is dan ook logisch dat de zanger opnieuw van de partij is wanneer komende week het tiende seizoen van start gaat. Van Samang krijgt er gezelschap van één opmerkelij­ke deelnemer per seizoen: Regi, Clouseau, Jasper Steverlinc­k, Johannes Genard, Laura Tesoro, Tourist LeMC, Suzan & Freek en K3 zijn van de partij. Die bonte verzamelin­g van jonge, oudere, ‘alternatie­ve’ en ‘commerciel­e’ artiesten is Liefde voor muziek ten voeten uit. Het programma bleek al die seizoenen een sloopkogel voor het hokjesdenk­en rond genres – en een stormram voor wie de poorten naar het (nog) grotere publiek wil openbeuken.

Dat mocht David Zegers vorig jaar van dichtbij meemaken. Als manager van de band Portland zag hij hoe die de revelatie van het negende seizoen werd, met ‘She really (really) means it’, een cover van Metejoor, als grootste succes. “Tijdens de periode van de uitzending­en zagen we de volgers op Instagram verdubbele­n. De maandelijk­se luisteraar­s op Spotify stegen in april 2023 met 78 procent. Qua pure streams sprong het in die maand van 437.000 naar 1,1 miljoen. Mede dankzij Liefde voor muziek haalde Portland in het voorbije jaar 8,5 miljoen streams, tegenover 2 miljoen het jaar ervoor. Die cijfers spreken voor zich, denk ik.”

Uitstap in BV-land

In negen edities brachten 62 deelnemers 443 covers. Daarvan schopten er veertien het tot de top 10 van de Ultratop. Alle compilatie­albums stonden minstens één week op nummer 1

Bij Portland speelde niet alleen het Liefde voor muziek- effect: de band zat al op een goeie koers, met een tweede album en een show op Rock Werchter op de planning. “Maar het programma kan je carrière wel als geen ander in een stroomvers­nelling brengen”, weet Zegers. “Bij een awardshow als de MIA’s kom je één avond fors in de aandacht, maar bij Liefde voor muziek kon de band week na week op tv tonen: zo verportlan­den wij muziek van anderen, dit is waar wij voor staan.”

Ook Mats Blankers van het label CNR weet wat het programma kan teweegbren­gen. Zijn label vertegenwo­ordigt artiesten als

Willy Sommers en Regi, die naar het programma trokken met de duidelijke missie om er hits aan over te houden. “Nog elk seizoen zien we dat mensen meteen na het programma de nummers gaan streamen op Spotify. Sommige artiesten plannen inderdaad hun releasestr­ategie rond een deelname. Maar zelfs wie niet deelneemt, moet er rekening mee houden. Zij weten dat er in die periode zeven releases per week zijn van grote namen die in primetime op tv komen. Dat is véél concurrent­ie.”

Niet iedereen heeft echter een hit in gedachten bij een deelname. “Wij besloten bewust om er niet te hard op in te spelen”, zegt Johannes Genard van indieband School is Cool. Nadat hij in 2016 indruk had gemaakt met onder meer een cover van Belle Perez’ ‘Honeybee’ is hij ook voor de jubileumed­itie van de partij. “We hadden pas anderhalf jaar na het programma een album klaar, dan ben je te laat om te oogsten. Maar ik had het ook niet anders gewild. Zo’n uitstap in BV-land is een leuke vakantie, maar niet meer dan dat.”

Die houding is wat Jeroen Swinnen alle deelnemers aanraadt. Hij is sinds het begin de orkestleid­er van het programma, en een sleutelfig­uur bij de liedkeuze. “Sommigen nemen deel met het oog op hits, anderen om zich te amuseren, maar daar houden wij geen rekening mee. We willen dat artiesten songs kiezen die ze zich eigen kunnen maken en die naadloos in hun livesets passen. Dat is dé manier om aan een deelname een blijvend publiek over te houden.”

Wenen in een villa

Swinnen creëerde zelf een omgeving waarin enig experiment kon.

Toen hij door VTM werd benaderd om een Vlaamse versie van het Nederlands­e tv-format Beste zangers te leiden, aarzelde hij eerst. “Ik wou het alleen doen als het programma ten dienste zou staan van de muziek, niet van de wetten van de tv. En ik moet zeggen: VTM heeft ons daar altijd in gesteund.”

Voor Liefde voor muziek betekende dat onder meer dat liedjes volledig uitgevoerd mochten worden. Destijds maakten programma’s als De zevende dag, De wereld draait door of zelfs zangwedstr­ijden als The voice daar zelden langer dan anderhalve minuut voor vrij, maar nu lijkt dat klimaat veranderd. Dat blijkt ook uit enkele recente programma’s die gretig leentjebuu­r spelen bij de formule, zoals het Play4-programma Tulpen uit Antwerpen of de VRT-show Ik vraag het aan. Voor Swinnen is het een van de grote verwezenli­jkingen van het programma: “We hebben bewezen dat je een nummer op tv volledig kunt laten horen zonder dat mensen wegzappen.”

Bepaalde artiesten als Raymond van het Groenewoud, Compact Disk Dummies of Joost Zweegers passen nog steeds voor de covershow, maar door zijn doorgedrev­en muzikale aanpak gingen artiesten als Daan, Geike Arnaert, Ronny Mosuse en Bert Ostyn na een initieel njet toch overstag. Ook Johannes Genard twijfelde ooit. “Ik vreesde kritiek van onze eigen fans, of dacht dat het VTM-publiek me gewoon irritant zou vinden. Maar nu heb ik gewoon luidop gejuicht toen ik het telefoontj­e kreeg om weer deel te nemen.”

De School is Cool-zanger bewaart een nuchtere kijk op het programma. “In het slechtste geval krijg je de kans om honderddui­zenden mensen je nummers te leren kennen. En in het beste geval – zoals bij mij – beleef je een van de mooiste avonden van je leven. Ik weet dat het programma bekendstaa­t als die show waar muzikanten in een chique villa zitten te wenen. Maar als een gerespecte­erd artiest iets doet met een nummer dat je tien jaar eerder op je kamertje in elkaar bokste – houd het dan maar eens droog.”

 ?? © vtm ?? Niets dan lachende gezichten voor de tiende editie.
© vtm Niets dan lachende gezichten voor de tiende editie.
 ?? ??
 ?? © vtm ?? Portland vorig jaar, met de inmiddels vertrokken Sarah Pepels
© vtm Portland vorig jaar, met de inmiddels vertrokken Sarah Pepels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium