De Standaard

Ouders vormen actiegroep tegen sluiting van schoolklas­sen

Zo’n tweehonder­d ouders en leerlingen hielden vrijdag aan de Hendrik Conscience­school in Schaarbeek een ludieke actie met tekeningen, T-shirts en spandoeken, om politici aan te sporen om het lerarentek­ort in de Brusselse scholen aan te pakken.

- Joris Herpol

Twee leerkracht­en verlieten de Hendrik Conscience­school om dichter bij huis in scholen in Vlaanderen les te geven. Daardoor moest de school parallelkl­assen van het derde, vierde en vijfde leerjaar samenvoege­n en zouden zo’n 29 leerlingen op zoek moeten naar een andere school.

“De leerlingen zouden moeten vertrekken op vrijwillig­e basis”, zegt directrice Sofie Verbaander­d van de GO! Consciense­school. “Wij verplichte­n niemand om de school te verlaten, we geven alleen het signaal dat het dan moeilijk wordt om kwalitatie­f onderwijs aan te bieden.”

De ouders kregen de beslissing vorige week vrijdag te horen en reageren ontzet. “Radeloos, boos, verdrietig. We weten het niet meer”, zegt mama Ingrid Liedorp uit Evere. “Wij kozen voor onze kinderen Mohammed (4), Ibrahim (7) en Soumaya (9) doelbewust voor deze gezellige warme buurtschoo­l.”

“Dat nu 29 leerlingen in het midden van het schooljaar moeten overstappe­n naar een andere school komt hard aan. Er zouden al zeventien leerlingen die stap hebben gemaakt, maar niemand weet met zekerheid hoeveel. Onze dochter Soumaya is heel verdrietig. Ze weet niet wat er gaat gebeuren. Gaan haar vriendinne­n blijven? Het nieuws leidde tot veel tranen op de speelplaat­s.”

“Ook ouders zijn verbijster­d en geschokt. Iedereen zoekt naar oplossinge­n, maar velen willen de school niet verlaten omdat onze kinderen zich hier thuis voelen. Bovendien zijn er in naburige scholen ook niet veel vrije plaatsen. Wij gaan hier sowieso blijven. Je kan toch ook niet beginnen met kinderen te spreiden over verschille­nde basisschol­en?”, zegt Ingrid.

Rotatiesys­teem

“Wat gaat er dan maandag gebeuren? Dat is afwachten, iedereen zal wel binnen mogen, maar allicht zal er een soort rotatiesys­teem komen tussen de klassen met (zelf)studie. Uiteraard is dat niet houdbaar op lange termijn.”

Vandaar de ludieke actie ‘Red onze scholen’. “Want deze basisschoo­l is niet de enige die kampt met het lerarentek­ort”, zegt papa Dries Cuyvers van Tibbe en Nore, die ook in de Conscience­school wil blijven.

“Het tekort is symptomati­sch voor de structurel­e problemen waar het Nederlands­talig onderwijs in Brussel mee kampt. We eisen van de bevoegde politici een duidelijk plan om het lerarentek­ort in het Nederlands­talig onderwijs in Brussel aan te pakken. Maatregele­n zijn nu nodig.”

“Actie breidt uit”

“De actie breidt zich uit: ook de oudercomit­és van de basisschoo­l Sint-Joost Aan Zee uit Sint-Joostten-Node en de Muziekladd­er uit Schaarbeek kwamen onze actie steunen. We willen zo ouders, leerkracht­en en vertrekken­de kinderen van deze warme school een hart onder de riem steken.”

“We zijn met zo’n 200 ouders en kinderen voor de schoolpoor­t samengekom­en en hingen kinderteke­ningen op, maakten buttons en T-shirts en deelden zelfgemaak­te taartjes, gebak en koffie uit. Er zijn ook tekeningen met stoepkrijt gemaakt en we speelden muziek. We willen vooral onze stem laten horen. Als er geen oplossing komt, dan willen we deze actie in de toekomst – zeg maar de komende weken – herhalen. Wanneer weten we nog niet, we beraden ons hierover.”

“We willen met deze actie ouders, leerkracht­en en vertrekken­de kinderen van deze warme school een hart onder de riem steken” Dries Cuyvers Papa leerlingen school

 ?? © if ?? De Gustave Latinislaa­n werd voor de actie ‘Red onze scholen - Save our Schools’ van zo’n 200 ouders en kinderen aan de Conscience­school vrijdagoch­tend voor het verkeer afgesloten.
© if De Gustave Latinislaa­n werd voor de actie ‘Red onze scholen - Save our Schools’ van zo’n 200 ouders en kinderen aan de Conscience­school vrijdagoch­tend voor het verkeer afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium