De Standaard

Ferm pleit voor vrouwvrien­delijkere openbare ruimte

-

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen en meisjes zich niet overal even welkom voelen in de publieke ruimte. Ter gelegenhei­d van Internatio­nale Vrouwendag palmde Ferm daarom een stukje van de Grote Markt in, en toverde het om tot wat zij een echte plek voor vrouwen vonden.

Het was een opmerkelij­k zicht op de Grote Markt vrijdag. Grote plastieken bubbels met daarin bankjes, toiletten en een ballenbad, omgeven door een grasmat met stapstenen en speelgeleg­enheden. “Dit is onze interpreta­tie van een vrouwvrien­delijk ingerichte open ruimte”, zegt Monique De Dobbeleer, directeur van Ferm. “Vrouwen voelen zich vaak nog onveilig in de openbare ruimte, of vinden die niet echt naar hun noden ingericht. Daar vragen we vandaag aandacht voor.”

Ferm werkte samen met de leerlingen van het Sint-Pieterscol­lege, die zelf hun versie van een vrouwvrien­delijke open ruimte tekenden. De leerlingen legden opvallend genoeg de nadruk op betere verlichtin­g om zich veilig te voelen. Daarnaast was er ook aandacht voor gezellige banken, spel en sport. “Vaak is er nu ruimte voor voetbal, maar wij doen graag ook andere sporten”, klonk het.

Meer toiletten

“Uit bevraginge­n bleek ook dat vrouwen graag meer openbare toiletten willen, zowel voor hen zelf als om met de kinderen naartoe te kunnen. Ze willen ook een speels ingerichte ruimte, zodat ze makkelijk kunnen keuvelen met vriendinne­n terwijl de kinderen vlakbij spelen”, aldus De Dobbeleer.

“Dit is voor Ferm een belangrijk aandachtsp­unt bij de aanstaande verkiezing­en. Wij willen dat de toekomstig­e bestuurder­s aandacht hebben voor een andere inrichting van hun openbaar domein. Dat zorgt voor meer sociale samenhang en minder conflict.”

 ?? © hsb ?? Een warme plek voor vrouwen.
© hsb Een warme plek voor vrouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium