De Standaard

Voor het eerst in tien jaar weer eikelmuis ontdekt

- Maarten De Cock

Na vele jaren zonder waarneming­en met bewijs werd er opnieuw een eikelmuis gespot in het Dijleland, in de omgeving van de Ganzemanst­raat in Neerijse. Het diertje werd slapend gevonden in een holle boom. Dat gebeurde per toeval tijdens beheerwerk­en van Natuurpunt.

Er werd al langer vermoed dat er daar ergens een relictpopu­latie aanwezig was, maar zoektochte­n leverden vooralsnog niets op. “Het is uniek dat er een eikelmuis werd gevonden”, zegt Pieter Moysons van Regionaal Landschap Dijleland. “De soort is dan ook moeilijk te spotten, aangezien het kleine diertjes zijn die zich altijd heel goed verstoppen en de populatie ook niet groot is. Je hebt echt heel veel geluk nodig om ze te vinden. Er zijn wel streken in Vlaanderen waar er grote populaties zijn, zoals de duinstreke­n aan de Vlaamse kust of in Ezemaal. Maar hier in het Dijleland gebeurt een ontdekking eerder toevallig.”

Waarneming­en

Aangezien de eikelmuis zo moeilijk te spotten is, roept Regionaal Landschap Dijleland ook op om waarneming­en door te geven. “Het is een atypische muis die eigenlijk een stuk groter is, en ook een pluimstaar­t heeft. Ze zijn ook kleurrijk, en hebben een zonnemaske­rtje rond de ogen.”

“Toen de muis door de natuurwerk­ers werd aangetroff­en, lag ze te slapen in een holte van een boom. Ze houden dan ook een winterslaa­p. Het diertje werd vervolgens verplaatst. Momenteel zijn we bezig met een duurzaam biodiversi­teitsproje­ct om die soort habitat te verbeteren. Mensen die de eikelmuis zouden aantreffen, mogen ons zeker iets laten weten”, aldus Moysons.

Waarneming­en kunnen ook ingegeven worden op www.waarneming­en.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium